”Risit bättre”av Saga Thyrberg vinner Mack-SM 2023, som avgjordes under Bak- & Chokladfestivalen på Stockholmsmässan den 11 november.
Kärleken till det asiatiska köket har inspirerat Saga Thyrberg till vinnarbidraget, som är sammansatt av smakelement med inspiration från Japan. Mackan har sin grund i ett grötbröd, där gröten har ersatts av ris. På brödet ligger kyckling marinerad i miso, soja, gochujang och vitlök, wasabipesto, misoslaw och picklade morötter samt en topping av friterade risnudlar som står för crunchen.
Juryns motivering:
”Med en symfoni av fantastisk smak och elegans förenar denna macka två kulturer i ett bröd av spännande textur. Varje bit avslöjar en mosaik av tydliga smaker, omslutna i ett visuellt vackert och tydligt koncept, likt en målning som smakar lika bra som den ser ut.”
20-åriga Saga Thyrberg är född i Stockholm och arbetar på Villa Källhagen på Djurgården. Hon har tidigare även arbetat som sushikock.
– Jag älskar det asiatiska köket och det var även en stark inspiration för mig när jag skapade min macka. Jag har försökt att kombinera mina färdigheter som konditor och kock i hopp om att skapa en härlig smakharmoni. Det har blivit en hel del experiment på vägen och mitt fokus har varit att få fram de genuina asiatiska smakerna, säger Saga Thyrberg.
Vinsten beskriver hon som ”en dröm som går i uppfyllelse”:
– Jag har länge velat ställa upp och tävla och nu var rätt tid för mig att vara med. Jag tror att jag vann för att jag lyckades sätta smakerna – och för att min macka är ganska nytänkande. Jag hade ju ungefär en sekund till godo i tävlingen, så jag är extremt stolt.
Mack-SM arrangeras av branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer. Tävlingen syftar till att hylla mackan som en god, mättande och hållbar måltid. Under tävlingsdagen har finalisterna i uppgift att på 45 minuter skapa 20 likadana mackor, som bedöms av en jury utifrån bland annat smak, utseende och innovation. Utmaningen för de tävlande är att skapa ett helhetskoncept, tänka kostnadseffektivt samt skapa en macka som är såväl nyttig som mättande.
– I över tjugo år har Sveriges bagare & konditorer arrangerat Mack-SM. År efter år tar finalisternas bidrag olika riktningar, men i varje tävling finns en röd tråd: De tävlandes hantverksskicklighet och förmåga att skapa en välsmakande upplevelse, där ett genuint gott och kvalitativt bröd alltid står i centrum. Vi hoppas på att få se fler nytänkande mackor på de svenska lunchborden, säger Martin Lundell, vd på Sveriges bagare & konditorer.
Placeringar i Mack-SM 2023:
1. Risit Bättre av Saga Thyrberg, Villa Källhagen, Stockholm.
2. Gästriklands riviera av Felicia Wallström, Hansens Café och Bageri, Sandviken.
3. Det kulinariska mötet av Eden Mengisteab Habteab, Afroswede bageri och konditori, Karlstad.