Livsmedelsföretagen vill öka livsmedelsforskningen

PUBLICERAD: 6 november 2023
UPPDATERAD: 7 november
Livsmedelsindustrin efterlyser ökade statliga satsningar på livsmedelsrelaterad forskning och innovation som kan komplettera industrins egna. Foto: Pressbild

Livsmedelsföretagen efterlyser en kraftfull statlig satsning inom livsmedelsområdet i sitt inspel till regeringens forsknings- och innovationspolitiska proposition 2024.

I sitt inspel till regeringens forsknings- och innovationspolitiska proposition 2024 lägger bransch- och arbetsgivarorganisationen Livsmedelsföretagen fram 12 förslag på statliga satsningar inom fyra områden av särskilt stor betydelse för svensk livsmedelsproduktion.

Enligt Livsmedelsföretagens vd Björn Hellman är en kraftfull och långsiktig forskningssatsning på livsmedelsområdet en förutsättning för att Sverige ska kunna uppnå målen i regeringens livsmedelsstrategi, målen i Parisavtalet, FN:s globala mål för hållbar utveckling och EU:s färdplan för klimatet.

– Jämfört med många av våra främsta konkurrentländer satsar vi idag förhållandevis lite på livsmedelsforskning och -innovation. Den låga nivån av statliga forsknings- och innovationssatsningar, i kombination med generellt högre kostnader för att producera livsmedel, gör att vi riskerar att tappa vår position som en världsledare inom hållbar livsmedelsproduktion. Men med rätt sorts satsningar, till exempel de vi föreslår i detta inspel, kan Sverige bli ett globalt föredöme inom hållbar livsmedelsproduktion, samtidigt som vi framtidssäkrar livsmedelsindustrins konkurrensförmåga och krisberedskap, säger Björn Hellman.

En stor andel av den livsmedelsrelaterade forskningen i Sverige bedrivs och bekostas idag av företagen själva. De senaste årens kraftigt ökade produktionskostnader och hårt pressade marginaler tvingar allt fler företag att prioritera andra områden, vilket riskerar att leda till en försämrad livsmedelsberedskap, menar Elisabet Rytter, forskningsansvarig på Livsmedelsföretagen.

– Det finns en enorm potential i den svenska livsmedelsindustrin. Vi har goda, till och med unika, förutsättningar att bli ett globalt föregångsland i den hållbara produktionen av högkvalitativa livsmedel. Vi kan visa vägen för resten av världen, samtidigt som vi skapar tusentals jobb i hela landet, stärker vår försörjningsförmåga och ökar befolkningens trygghet. Vi kan och bör framtidssäkra den svenska produktionen av livsmedel. Men för att det ska hända krävs betydande, långsiktiga statliga satsningar på livsmedelsrelaterad forskning och innovation som kan komplettera och katalysera livsmedelsindustrins egna, säger Elisabet Rytter.

Livsmedelsföretagens 12 förslag rör sig inom fyra olika områden av särskilt stor betydelse för svensk livsmedelsproduktion: Riktade finansieringssatsningar, stärkt innovationssystem, ökad internationalisering och stärkt högre utbildning.

Här är några av förslagen:
• En ny och större statlig satsning på innovation riktad mot livsmedelsindustrin och handelsledet på minst 125 miljoner kronor per år.
• Öka nyttiggörande av forskningsresultat i livsmedelsbranschen genom en statlig satsning som innefattar ett årligt anslag till Sweden Food Arena på 20 miljoner kronor.
• Utveckla och tillgängliggör test- och demoanläggningar med relevans för företag inom livsmedelskedjan.
• Ge RISE ekonomiska förutsättningar för att delta i och koordinera EU-projekt samt stärk företagens möjligheter att aktivt ta del i EU-projekten.
• Stärk forskarskolan LiFT genom att ge FORMAS i uppdrag att ge statlig långsiktig medfinansiering med 3 miljoner kronor per år.

Läs inspelet i sin helhet här

Senaste nytt

Årets Livsmedelsexportör 2025: ”Vinnarskalle”

Godistillverkaren BUBS belönades med priset Årets Livsmedelsexportör 2025, som delades ut på Livsmedelsföretagens branschträff Matdagen.
_DSC8251-2

Självplock är hetare än någonsin

Självplock och hyperpersonifiering är några av de starkaste mattrenderna just nu, enligt rapporten Greenfood Insights #4.
Skärmavbild 2025-04-23 kl. 09.22.11

DelMat AB har en ny ägare

Färdigmatsföretaget DelMat AB i Hällefors har förvärvats av Sid Roject AB, som ägs av Peter Johansson.
Peter_Johansson_V2A2059

Ny ordförande för Kooperativa Förbundet

Kerstin Wallentin valdes till ny ordförande för KF vid årsstämman 23 april. Hon efterträder Lars Ericsson.
coop (kopia)

Läs vidare

Årets Livsmedelsexportör 2025: ”Vinnarskalle”

Godistillverkaren BUBS belönades med priset Årets Livsmedelsexportör 2025, som delades ut på Livsmedelsföretagens branschträff Matdagen.
_DSC8251-2

Självplock är hetare än någonsin

Självplock och hyperpersonifiering är några av de starkaste mattrenderna just nu, enligt rapporten Greenfood Insights #4.
Skärmavbild 2025-04-23 kl. 09.22.11

DelMat AB har en ny ägare

Färdigmatsföretaget DelMat AB i Hällefors har förvärvats av Sid Roject AB, som ägs av Peter Johansson.
Peter_Johansson_V2A2059

Ny ordförande för Kooperativa Förbundet

Kerstin Wallentin valdes till ny ordförande för KF vid årsstämman 23 april. Hon efterträder Lars Ericsson.
coop (kopia)