Grönsaker och buffémat orsakar flest matförgiftningar

PUBLICERAD: 5 oktober 2023
UPPDATERAD: 5 oktober
Foto: Arkivbild

Antalet matförgiftningar är tillbaka på samma nivåer som innan pandemirestriktionerna. Grönsaker och buffémat är de vanligaste orsakerna till matförgiftning, enligt Livsmedelsverket.

Färre restaurangbesök, avstånd och handtvätt halverade antalet matförgiftningar under coronapandemin, men nu är antalet sjuka tillbaka på samma nivåer som innan. Under 2022 rapporterades det in drygt 2 200 matförgiftningsfall till de kommunala kontrollmyndigheterna. De livmedelskategorier som var kopplade till flest sjukdomsfall är grönsaker och livsmedel från buffér.

– Även om det är flera saker som ligger bakom att antalet matförgiftningar har ökat, pekar det här på hur stor effekt det har att tvätta händerna ofta och noga, säger Jonas Toljander, som är risk- och nyttovärderare på Livsmedelsverket.

Han vill också uppmuntra fler att anmäla till sin kommun om de misstänker att de blivit matförgiftade. På så sätt kan smittkällan identifieras och förhindra att fler drabbas.

– Rapporteringen har ökat, men det är fortfarande få som gör en anmälan vid misstänkt matförgiftning.

Grönsaker var den livsmedelskategori som ledde till flest matförgiftningar under året med 263 inrapporterade fall. Orsaken var att det funnits salmonella och cryptosporidier på grönsakerna. Därefter kommer livsmedelskategorin mat från buffé med 236 fall.

– Det här visar att det är viktigt att ha god hygien i köket. För bufféer är det viktigt att varm mat hålls tillräckligt varm och kall mat tillräckligt kall, säger Jonas Toljander.

Under 2022 inleddes två större utbrott som fortsatte under 2023. I det ena fallet handlar det om ett äggföretag som fått in salmonella i lokalerna. Konsekvenserna har blivit omfattande för företaget, som fortfarande inte får sälja råa ägg till konsumenter utan bara får sälja till andra livsmedelsföretag som hettar upp äggen vid livsmedelstillverkning.

I det andra fallet har ett företag som tillverkar och säljer rökt och gravad lax fått in listeria i sina lokaler. De flesta märker inte av en listeriaförgiftning, men det kan orsaka allvarlig sjukdom hos personer med nedsatt immunförsvar, sköra äldre och gravida. Sex personer dog i samband med en listeriainfektion, men det går inte att veta att det var just listerianfektionen som orsakade dödsfallen. Många som drabbas av listeria har svåra sjukdomar sedan tidigare.

Livsmedelsverket rapport om misstänkta matförgiftningar 2022 kan laddas ner här

Läs vidare

150 förslag på regelförenklingar

Livsmedelsverket har fått in 150 förslag på regelförenklingar från livsmedelsföretag och branschorganisationer.
scan-slaktare2-text1

Foodoras robotleveranser har startat i Stockholm

Nu är foodoras robotleveranser i gång i Stockholm genom ett partnerskap med Starship Technologies.
foodorarobotar3

Carlsberg Sverige rekryterar till ledningsgruppen

Monika Nowak har tillträtt som Vice President On Trade på Carlsberg Sverige. Hon kommer närmast från Arla.
Carlsberg Monika feb 25 LR foto Maria Cruseman-6_PM (kopia)

Svensk Dagligvaruhandel: Fyra förslag för lägre matpriser

Svensk Dagligvaruhandel föreslår lättnader för butiksetableringar, sänkta arbetsgivaravgifter för unga och minskad regelbörda.
SvDH_Karin Brynell_foto Roberth Björk

Senaste nytt

150 förslag på regelförenklingar

Livsmedelsverket har fått in 150 förslag på regelförenklingar från livsmedelsföretag och branschorganisationer.
scan-slaktare2-text1

Krav-märkt chark från Smak av Svea

Protos lanserar Krav-märkt smörgåsmat och bacon från utegrisar under varumärket Smak av Svea.
Sammanställning SaS grisprodukter (1200 x 750 px) högupplöst

Foodoras robotleveranser har startat i Stockholm

Nu är foodoras robotleveranser i gång i Stockholm genom ett partnerskap med Starship Technologies.
foodorarobotar3

Carlsberg Sverige rekryterar till ledningsgruppen

Monika Nowak har tillträtt som Vice President On Trade på Carlsberg Sverige. Hon kommer närmast från Arla.
Carlsberg Monika feb 25 LR foto Maria Cruseman-6_PM (kopia)