Greenfood bygger en av Sveriges största solcellsanläggningar

PUBLICERAD: 14 september 2023
UPPDATERAD: 14 september
Foto: Pressbild

Greenfood etablerar en av Sveriges största solcellsanläggningar på sin 44 000 kvadratmeter stora livsmedelsanläggning Greenhouse i Helsingborg.

Greenfood installerar tillsammans med Öresundskraft och Soltech 3,8 MW solceller som ger en årlig produktion på cirka 3,5 miljoner kWh el.

– Målet med Greenhouse har varit att skapa framtidens livsmedels- och logistikcenter med fokus på modern teknik och hållbarhet. Fastigheten ligger i framkant inom energi- och miljöeffektivitet. Nu tar vi nästa steg och gör Greenhouse ännu grönare genom att installera en av Sveriges största solcellsanläggningar, säger Lisa Isakson, hållbarhetschef på Greenfood.

Produktionen från solcellerna beräknas täcka cirka 20 procent av Greenfood-koncernens elbehov. Det motsvarar ungefär den hushållsel som 700 genomsnittliga villor, eller 1 750 lägenheter, förbrukar årligen och förväntas minska CO2e utsläppen med 150 ton CO2e per år.

– Greenhouse är en av Greenfoods största satsningar, det ger oss både större produktion- och lagerkapacitet och ökad automation. Satsningen på solceller gör verksamheten mer hållbar, både i termer av miljö och ekonomi, och är en avgörande pusselbit för att minska vårt klimatavtryck, säger Ted Stenshed, vd för affärsområdet Greenfood Fresh Produce och projektansvarig för Greenhouse.

Solcellsanläggningen på Greenhouse blir koncernens femte anläggning. För att nå sina klimatmål, som nyligen godkändes av Science Based Targets initiative (SBTi), planerar Greenfood flera stora åtgärder, som satsningar på ett mer hållbart sortiment samt eldrivna fordon, både internt och i logistikkedjan.

Greenfoods och Öresundskraft har tecknat ett så kallat PPA-avtal (Power Purchase Agreement), som innebär att Öresundskraft äger solcellsanläggningen och tar ansvar för hela processen, inklusive projektering, byggnation, drift och underhåll. Greenfood köper solelen till ett fast pris och får därmed en prissäkring i företagets elhandelskostader. Avtalet sträcker sig 19 år och ger Greenfood en större andel säkrad elförsörjning, samtidigt som produktionen av lokalt producerad, förnybar el ökar i regionen.

Niklas Leweus, Strategisk Key Account Manager på Öresundskraft, förklarar den nya avtalsformen:

– PPA-lösningen är en ny affärsmodell som vi utforskar och utvärderar för att möjliggöra för våra kunder att göra strategiska energival och agera mer hållbart. Denna storskaliga solcellsanläggning, som dessutom kommer att bli en av de största i Sverige, är strategiskt viktigt för Helsingborgs framtida energiförsörjning och bidrar till att vi når stadens viktiga klimat- och energimål.

Fakta om solcellsanläggningen:
Yta solcellsmoduler: 17 800 m2, exklusive gångar. Maximal användning av takytan.
Antal paneler: 6 916 stycken
Installerad toppeffekt: 3,8 MW (3 800 kW)
Årlig produktion: 3 500 000 kWh

Läs vidare

Änglamarks pastaförpackningar byter från plast till papper

Coop ska spara 300 ton plast om året genom att byta ut plasten i Änglamarks pastaförpackningar till papper.
coop

Saveggys växtbaserade barriär ska ersätta plast på gurkor

Saveggy har ingått ett partnerskap med odlarna.se inför lanseringen av sin ätbara, växtbaserade skyddsbarriär på gurkor.
abcaeec2-9b15-4924-8b2d-88cc77c7b482(1)

Axfoundation vinner Livsmedelspriset 2023

Livsmedelspriset 2023 går till Axfoundation som arbetar för ett mer hållbart samhälle.
Axfoundation_Livsmedelspriset_LivsmedelIFokus1024x768

Ny färdplan ska förena svenska livsmedelsföretag

”Det svenska handslaget för en hållbar livsmedelskedja” är en gemensam agenda för hela livsmedelsbranschen.
wwf

Senaste nytt

Änglamarks pastaförpackningar byter från plast till papper

Coop ska spara 300 ton plast om året genom att byta ut plasten i Änglamarks pastaförpackningar till papper.
coop

Svenska proteingrödor i Anammas nya baljväxtfärs

Orklas varumärke Anamma lanserar en ny baljväxtfärs med öländska och skånska gråärtor, åkerbönor och linser
Anamma_baljvaxtfars_liggande_uncropped_RGB_LZW

Saveggys växtbaserade barriär ska ersätta plast på gurkor

Saveggy har ingått ett partnerskap med odlarna.se inför lanseringen av sin ätbara, växtbaserade skyddsbarriär på gurkor.
abcaeec2-9b15-4924-8b2d-88cc77c7b482(1)

Nespresso lanserar kaffet N°20 efter 20 års utveckling

Under 20 år har Nespresso arbetat med att ta fram kaffet N°20, genom att kombinera två Arabicaplantor.
P_4454_NESPRESSO_N20_SINGLE_GLASS_BOX_CAPSUAL_KV2_v2