
Oväntat många lufttorkade skinkor var tillsatsfria när Äkta vara kollade innehållet i 31 produkter. Nästan alla italienska skinkor saknade tillsatser medan en svensk hamnade i botten.
Äkta vara har kollat innehållet av tillsatser i 31 förpackade lufttorkade skinkor. Testet omfattade skinkor från Italien, Spanien, Tyskland, Frankrike och Sverige. 14 av produkterna innehöll inga tillsatser alls utan bygger på den traditionella konservering som salt och lufttorkning ger.
– Vi blev positivt överraskade att det fanns så många tillsatsfria skinkor. Annars innehåller ju nästan alla charkprodukter konserveringsmedlet nitrit. Vi trodde kanske inte heller att det skulle vara så stor skillnad mellan skinkor från olika länder, kommenterar Äkta varas verksamhetsledare Björn Bernhardson resultatet.
Bland de tillsatsfria skinkorna finns inte bara parmaskinkor, ”prosciutto di Parma”, som enligt reglerna inte får innehålla några andra ingredienser än skinka och salt. Även en rad mindre exklusiva produkter, så kallade ”prosciutto crudo”, saknade med ett undantag tillsatser. Oavsett om det är parmaskinka eller en vanlig crudo så är nästan alla tillsatsfria skinkor tillverkade i Italien, även om några av dem är beredda av kött från andra EU-länder.
I topp placerade sig Zetas ekologiska Prosciutto crudo, eftersom den ekologiska märkningen gav extrapoäng i testet. På delad andraplats hamnade de andra tillsatsfria produkterna.
Den nedre halvan av tabellen domineras av skinkor från Spanien, även om där även finns några skinkor från Sverige, Tyskland, Frankrike och Italien. De innehåller alla olika kombinationer av konserveringsmedlen natriumnitrit (E250) och kaliumnitrat (E252), antioxidationsmedlen natriumaskorbat (E301) och askorbinsyra (E300) samt det surhetsreglerande medlet citronsyra (E330). Några av dem innehåller även olika former av druvsocker/dextros/glukos samt naturliga aromämnen, något som också var med i poängberäkningen.
På delad sistaplats hamnar Terre Ducalis Fiocco di Prosciutto från Italien och Scans svensktillverkade Prosciutto crudo.
Nitrit och nitrat är vanliga konserveringsmedel i charkprodukter och kan omvandlas till cancerframkallande nitrosaminer. Nya säkerhetsutvärderingar visar att nitrit/nitrat i charkprodukter utgör en större risk än man tidigare har trott och EU ser därför över en sänkning av de högsta tillåtna halterna.