Norrmejerier koncentrerar produktionen till Umeå

PUBLICERAD: 24 augusti 2023
UPPDATERAD: 24 augusti
Foto: Pressbild

Norrmejerier har tagit beslut om att avveckla Luleå mejeri. Det innebär att företagets hela tillverkning av fil, mjölk och grädde kommer att ske i Umeå. Mjölken kommer även fortsättningsvis att hämtas i hela Norrland.

Avvecklingen i Luleå och flytten till Umeå kommer att ske successivt de kommande åren, planeringen inleds omedelbart. Luleå mejeri har omkring 60 medarbetare och förhandlingar med fackliga parter har inletts.

– Jag känner med våra mejerianställda i Luleå men kostnaderna på ägarnas gårdar är fortsatt höga, till och med högre än föregående år. Det gör att lönsamheten är pressad och att vi måste göra allt för att ge så hög ersättning till våra mjölkleverantörer som möjligt, säger Göran Olofsson, styrelseordförande för Norrmejerier.

Anledningen till avvecklingen är vikande mjölkkonsumtion, lågt kapacitetsutnyttjande, stora investeringsbehov de kommande åren samt en generellt svag lönsamhet i företaget. Till grund för beslutet finns en analys av Norrmejeriers mejeristruktur med syfte att säkerställa lönsam mjölkproduktion i Norrland i framtiden. Den fördjupande undersökning som har genomförts sedan juni ändrar inte analysens slutsats.

– Det är ett svårt besked att lämna men det är rätt beslut för att kunna säkra mjölkproduktionen och livsmedelsförsörjningen i Norrland. Vi har ägnat mycket lång tid åt att utreda detta och analysens slutsatser är tydliga, vi måste konsolidera tillverkningen till Umeå för att kunna behålla mjölkproduktion i Norrland. Samtidigt innebär det en utveckling av vår verksamhet i Umeå med 30 nya arbetstillfällen på sikt, säger Gerhard Bley, vd för Norrmejerier.

Läs vidare

Guldhaven Pelagiska vinner Sjömatspriset 2025

Sjömatspriset 2025 går till Guldhaven Pelagiska, som vill sätta svensk, hållbart odlad fisk på kartan.
NSS sjömatspriset 2H4A6756-2025-01-22

Mutti bemöter Äkta vara: "Felaktigt och missvisande"

Mutti, vars pizzasås är en av finalisterna till Årets matbluff 2024, tillbakavisar juryns motivering till antipriset.
1049973

Lidl ökar andelen växtbaserat i samarbete med WWF

Lidls internationella mål är att öka andelen sålda växtbaserade livsmedel med 20 procent till 2030, jämfört med 2023.
e2983a9c-9758-42f5-94a2-8f2fa38c19eb-w_960

Godare och nyttigare tång med fermentering?

Tång som fermenteras i stället för att torkas blir både godare och nyttigare, enligt forskare vid Lunds universitet.
IMG_3210

Senaste nytt

Guldhaven Pelagiska vinner Sjömatspriset 2025

Sjömatspriset 2025 går till Guldhaven Pelagiska, som vill sätta svensk, hållbart odlad fisk på kartan.
NSS sjömatspriset 2H4A6756-2025-01-22

Mutti bemöter Äkta vara: "Felaktigt och missvisande"

Mutti, vars pizzasås är en av finalisterna till Årets matbluff 2024, tillbakavisar juryns motivering till antipriset.
1049973

Lidl ökar andelen växtbaserat i samarbete med WWF

Lidls internationella mål är att öka andelen sålda växtbaserade livsmedel med 20 procent till 2030, jämfört med 2023.
e2983a9c-9758-42f5-94a2-8f2fa38c19eb-w_960

Godare och nyttigare tång med fermentering?

Tång som fermenteras i stället för att torkas blir både godare och nyttigare, enligt forskare vid Lunds universitet.
IMG_3210