Norrmejerier har tagit beslut om att avveckla Luleå mejeri. Det innebär att företagets hela tillverkning av fil, mjölk och grädde kommer att ske i Umeå. Mjölken kommer även fortsättningsvis att hämtas i hela Norrland.
Avvecklingen i Luleå och flytten till Umeå kommer att ske successivt de kommande åren, planeringen inleds omedelbart. Luleå mejeri har omkring 60 medarbetare och förhandlingar med fackliga parter har inletts.
– Jag känner med våra mejerianställda i Luleå men kostnaderna på ägarnas gårdar är fortsatt höga, till och med högre än föregående år. Det gör att lönsamheten är pressad och att vi måste göra allt för att ge så hög ersättning till våra mjölkleverantörer som möjligt, säger Göran Olofsson, styrelseordförande för Norrmejerier.
Anledningen till avvecklingen är vikande mjölkkonsumtion, lågt kapacitetsutnyttjande, stora investeringsbehov de kommande åren samt en generellt svag lönsamhet i företaget. Till grund för beslutet finns en analys av Norrmejeriers mejeristruktur med syfte att säkerställa lönsam mjölkproduktion i Norrland i framtiden. Den fördjupande undersökning som har genomförts sedan juni ändrar inte analysens slutsats.
– Det är ett svårt besked att lämna men det är rätt beslut för att kunna säkra mjölkproduktionen och livsmedelsförsörjningen i Norrland. Vi har ägnat mycket lång tid åt att utreda detta och analysens slutsatser är tydliga, vi måste konsolidera tillverkningen till Umeå för att kunna behålla mjölkproduktion i Norrland. Samtidigt innebär det en utveckling av vår verksamhet i Umeå med 30 nya arbetstillfällen på sikt, säger Gerhard Bley, vd för Norrmejerier.