Varannan ung svensk oroar sig för näringsbrist

PUBLICERAD: 17 augusti 2023
UPPDATERAD: 17 augusti
Skånemejerier vill lyfta kunskapen om att många näringsämnen förekommer naturligt i flera livsmedel och oftast tas upp bättre av kroppen än om de tillsätts i efterhand. Foto: Pressbild

28 procent av svenskarna känner oro för att lida brist på olika näringsämnen, enligt en undersökning på uppdrag av Skånemejerier. Bland unga i åldern 18-29 år är oron ännu större.

En undersökning av Kantar Public på uppdrag av Skånemejeri visar att 52 procent av svenskarna i åldern 18-29 år oroar sig över näringsbrist och att närmare en av sju köper proteintillskott flera gånger i månader. Nu vill Skånemejerier lyfta kunskapen om att många näringsämnen förekommer naturligt i flera livsmedel och oftast tas upp bättre av kroppen än om de tillsätts i efterhand.

– Vi behöver öka kunskapen bland konsumenter om livsmedels biotillgänglighet, som innebär hur väl kroppen kan tillgodogöra sig de näringsämnen som finns i livsmedel. Det finns en oro för näringsbrist, men sanningen är att konsumenter oftast inte behöver till exempel tillskott. Man kan som regel täcka sitt näringsbehov med helt naturliga produkter till ett bra pris, säger Anette Gregow, kommunikations- och hållbarhetsdirektör på Skånemejerier.

Hon menar även att konsumenterna behöver vägledas i hur mycket näring olika livsmedel ger i förhållande till sitt pris, samt livsmedlens klimatavtryck i förhållande till näringsinnehåll.

I tider som dessa när vi generellt ser höga matpriser vill många få så mycket som möjligt för pengarna. Då är det viktigt att välja livsmedel som ger mycket näring per krona för att inte gå miste om viktiga näringsämnen som kroppen behöver dagligen, säger Anette Gregow.

Enligt en jämförelse av pris, näringsinnehåll och klimatavtryck mellan olika dryckesalternativ, baserad på data från bland annat Livsmedelsverket, Nielsen IQ Dagligvaruhandel och RISE klimatdatabas, får konsumenten mest protein för pengarna med mjölk, jämfört med vegetabiliska alternativ. Mjölk innehåller dessutom fler näringsämnen, varav alla utom vitamin D förekommer naturligt. Jämförelsen visar också att klimatavtrycket för svensk mjölk i förhållande till proteininnehåll är i nivå med – eller till och med något lägre – än för havre- och sojadryck.

Undersökningens resultat i korthet:
• Fler än var fjärde (28 procent) känner en oro för att lida av brist på olika näringsämnen.
• Det är betydligt fler personer i åldern 18-29 år (52 procent) som uppger detta, jämfört med äldre personer.
• Nära en av sju i åldern 18-29 år (15 procent) köper proteinbars och/eller proteindrycker minst flera gånger i månaden.
• Två av fem (39 procent) är mer medvetna nu om vilka ingredienser de livsmedel de handlar/konsumerar innehåller, jämfört med för tre år sedan.

Undersökningen har genomförts av Kantar Public på uppdrag av Skånemejerier 8-13 mars 2023. Den bygger på 1500 intervjuer med den svenska allmänheten och ett tillägg på 500 intervjuer i Skåne län.

Läs vidare

Lidl och LRF i nytt samarbete

Lidl Sverige och LRF tecknar en avsiktsförklaring för att främja svensk livsmedelsproduktion.
Lidl Sverige och LRF tecknar avsiktsförklaring för att främja svensk livsmedelsproduktion

Rekordsommar för alkoholfri öl

Försäljningen av alkoholfri öl har gått upp med mer än 750 procent under de senaste tio åren och sommaren 2024 blev inget undantag.
Carlsberg

Livs: Svensk matproduktions framtid hotas

Livsmedelsarbetareförbundet, Livs, ser kompetensbristen inom livsmedelsindustrin som ett hot mot framtidens matproduktion.
910917c1caf50711_org

Algföretaget Xoma startar nya samarbeten

Algproducenten Xoma AB startar samarbeten med Labs Nutrition Sweden och Dutch Seaweed Group. Samtidigt noteras Xoma på börsen.
983f65487ecc62ad_org

Senaste nytt

Lidl och LRF i nytt samarbete

Lidl Sverige och LRF tecknar en avsiktsförklaring för att främja svensk livsmedelsproduktion.
Lidl Sverige och LRF tecknar avsiktsförklaring för att främja svensk livsmedelsproduktion

Protos lanserar Både & färs

Protos nya färs Både & görs av hälften nötkött och hälften linser från Krav-märkta svenska gårdar.
SaS Både & färs

Rekordsommar för alkoholfri öl

Försäljningen av alkoholfri öl har gått upp med mer än 750 procent under de senaste tio åren och sommaren 2024 blev inget undantag.
Carlsberg

Lönneberga lanserar Kyckling Ministeak

Lönneberga breddar sitt naturella kycklingsortiment med Kyckling Ministeak, en lårfilé med skinn, som blir först med Lönnebergas nya förpackningsdesign.
Unknown