Varannan ung svensk oroar sig för näringsbrist

PUBLICERAD: 17 augusti 2023
UPPDATERAD: 17 augusti
Skånemejerier vill lyfta kunskapen om att många näringsämnen förekommer naturligt i flera livsmedel och oftast tas upp bättre av kroppen än om de tillsätts i efterhand. Foto: Pressbild

28 procent av svenskarna känner oro för att lida brist på olika näringsämnen, enligt en undersökning på uppdrag av Skånemejerier. Bland unga i åldern 18-29 år är oron ännu större.

En undersökning av Kantar Public på uppdrag av Skånemejeri visar att 52 procent av svenskarna i åldern 18-29 år oroar sig över näringsbrist och att närmare en av sju köper proteintillskott flera gånger i månader. Nu vill Skånemejerier lyfta kunskapen om att många näringsämnen förekommer naturligt i flera livsmedel och oftast tas upp bättre av kroppen än om de tillsätts i efterhand.

– Vi behöver öka kunskapen bland konsumenter om livsmedels biotillgänglighet, som innebär hur väl kroppen kan tillgodogöra sig de näringsämnen som finns i livsmedel. Det finns en oro för näringsbrist, men sanningen är att konsumenter oftast inte behöver till exempel tillskott. Man kan som regel täcka sitt näringsbehov med helt naturliga produkter till ett bra pris, säger Anette Gregow, kommunikations- och hållbarhetsdirektör på Skånemejerier.

Hon menar även att konsumenterna behöver vägledas i hur mycket näring olika livsmedel ger i förhållande till sitt pris, samt livsmedlens klimatavtryck i förhållande till näringsinnehåll.

I tider som dessa när vi generellt ser höga matpriser vill många få så mycket som möjligt för pengarna. Då är det viktigt att välja livsmedel som ger mycket näring per krona för att inte gå miste om viktiga näringsämnen som kroppen behöver dagligen, säger Anette Gregow.

Enligt en jämförelse av pris, näringsinnehåll och klimatavtryck mellan olika dryckesalternativ, baserad på data från bland annat Livsmedelsverket, Nielsen IQ Dagligvaruhandel och RISE klimatdatabas, får konsumenten mest protein för pengarna med mjölk, jämfört med vegetabiliska alternativ. Mjölk innehåller dessutom fler näringsämnen, varav alla utom vitamin D förekommer naturligt. Jämförelsen visar också att klimatavtrycket för svensk mjölk i förhållande till proteininnehåll är i nivå med – eller till och med något lägre – än för havre- och sojadryck.

Undersökningens resultat i korthet:
• Fler än var fjärde (28 procent) känner en oro för att lida av brist på olika näringsämnen.
• Det är betydligt fler personer i åldern 18-29 år (52 procent) som uppger detta, jämfört med äldre personer.
• Nära en av sju i åldern 18-29 år (15 procent) köper proteinbars och/eller proteindrycker minst flera gånger i månaden.
• Två av fem (39 procent) är mer medvetna nu om vilka ingredienser de livsmedel de handlar/konsumerar innehåller, jämfört med för tre år sedan.

Undersökningen har genomförts av Kantar Public på uppdrag av Skånemejerier 8-13 mars 2023. Den bygger på 1500 intervjuer med den svenska allmänheten och ett tillägg på 500 intervjuer i Skåne län.

Läs vidare

Svenskt lösgodis gör internationell succé

Efterfrågan på svenskt lösgodis ökar runt om i världen tack vare internettrenden ”Swedish candy”.
alltgodis_gul-2

Premiär för årets första frilandsodlade färskpotatis

Årets första färskpotatis grävdes upp på Bjärehalvön den 29 april i samband med Svensk Potatis årliga event.
Burlap sack and 10% Discount isolated on white background

Nu upphävs högriskområdet för fågelinfluensa

Jordbruksverket upphäver restriktionerna för alla fjäderfän och fåglar som hålls för privat eller kommersiellt bruk.
Jordbruksverket. Ella Sigvardsson. Foto Anna Hållams / Jordbruksverket

Lidl och Ätbart växlar upp arbetet med matsvinn

Lidl inleder ett samarbete med den ideella föreningen Ätbart för att kunna omfördela mat från fler butiker till matbanker runt om i landet.
6a4684f8-f014-4d06-bab0-2fc38618ce05

Senaste nytt

Svenskt lösgodis gör internationell succé

Efterfrågan på svenskt lösgodis ökar runt om i världen tack vare internettrenden ”Swedish candy”.
alltgodis_gul-2

Hushåll – växtbaserat alternativ till frukostmackan

Violife lanserar Hushåll som ett växtbaserat alternativ till den klassiska frukostosten.
violife

Premiär för årets första frilandsodlade färskpotatis

Årets första färskpotatis grävdes upp på Bjärehalvön den 29 april i samband med Svensk Potatis årliga event.
Burlap sack and 10% Discount isolated on white background

Nu upphävs högriskområdet för fågelinfluensa

Jordbruksverket upphäver restriktionerna för alla fjäderfän och fåglar som hålls för privat eller kommersiellt bruk.
Jordbruksverket. Ella Sigvardsson. Foto Anna Hållams / Jordbruksverket