Varannan ung svensk oroar sig för näringsbrist

PUBLICERAD: 17 augusti 2023
UPPDATERAD: 17 augusti
Skånemejerier vill lyfta kunskapen om att många näringsämnen förekommer naturligt i flera livsmedel och oftast tas upp bättre av kroppen än om de tillsätts i efterhand. Foto: Pressbild

28 procent av svenskarna känner oro för att lida brist på olika näringsämnen, enligt en undersökning på uppdrag av Skånemejerier. Bland unga i åldern 18-29 år är oron ännu större.

En undersökning av Kantar Public på uppdrag av Skånemejeri visar att 52 procent av svenskarna i åldern 18-29 år oroar sig över näringsbrist och att närmare en av sju köper proteintillskott flera gånger i månader. Nu vill Skånemejerier lyfta kunskapen om att många näringsämnen förekommer naturligt i flera livsmedel och oftast tas upp bättre av kroppen än om de tillsätts i efterhand.

– Vi behöver öka kunskapen bland konsumenter om livsmedels biotillgänglighet, som innebär hur väl kroppen kan tillgodogöra sig de näringsämnen som finns i livsmedel. Det finns en oro för näringsbrist, men sanningen är att konsumenter oftast inte behöver till exempel tillskott. Man kan som regel täcka sitt näringsbehov med helt naturliga produkter till ett bra pris, säger Anette Gregow, kommunikations- och hållbarhetsdirektör på Skånemejerier.

Hon menar även att konsumenterna behöver vägledas i hur mycket näring olika livsmedel ger i förhållande till sitt pris, samt livsmedlens klimatavtryck i förhållande till näringsinnehåll.

I tider som dessa när vi generellt ser höga matpriser vill många få så mycket som möjligt för pengarna. Då är det viktigt att välja livsmedel som ger mycket näring per krona för att inte gå miste om viktiga näringsämnen som kroppen behöver dagligen, säger Anette Gregow.

Enligt en jämförelse av pris, näringsinnehåll och klimatavtryck mellan olika dryckesalternativ, baserad på data från bland annat Livsmedelsverket, Nielsen IQ Dagligvaruhandel och RISE klimatdatabas, får konsumenten mest protein för pengarna med mjölk, jämfört med vegetabiliska alternativ. Mjölk innehåller dessutom fler näringsämnen, varav alla utom vitamin D förekommer naturligt. Jämförelsen visar också att klimatavtrycket för svensk mjölk i förhållande till proteininnehåll är i nivå med – eller till och med något lägre – än för havre- och sojadryck.

Undersökningens resultat i korthet:
• Fler än var fjärde (28 procent) känner en oro för att lida av brist på olika näringsämnen.
• Det är betydligt fler personer i åldern 18-29 år (52 procent) som uppger detta, jämfört med äldre personer.
• Nära en av sju i åldern 18-29 år (15 procent) köper proteinbars och/eller proteindrycker minst flera gånger i månaden.
• Två av fem (39 procent) är mer medvetna nu om vilka ingredienser de livsmedel de handlar/konsumerar innehåller, jämfört med för tre år sedan.

Undersökningen har genomförts av Kantar Public på uppdrag av Skånemejerier 8-13 mars 2023. Den bygger på 1500 intervjuer med den svenska allmänheten och ett tillägg på 500 intervjuer i Skåne län.

Senaste nytt

Ny forskning om åkerböna

Hannah Ohm vid SLU har kartlagt genetiken bakom viktiga egenskaper hos åkerbönan och lagt grunden för förädling av nya nordiska sorter.
åkerbönor

Arvid Nordquist hyllar biologisk mångfald

Arvid Nordquists Sommarkaffe 2025 är en hyllning till Rainforest Alliances arbete för hållbar odling och biologisk mångfald.
ARVI_005_Sommarkaffe_700x350px

Påsken – en av årets största mathögtider

Under påsken spenderas ungefär 15 procent mer i dagligvaruhandeln, jämfört med en vanlig vecka. Mest ökar försäljningen av färsk fisk och skaldjur.
Skärmavbild 2025-04-17 kl. 10.19.05

Lantmännen blir majoritetsägare i Simsufoods

Lantmännen utökar sin ägarandel i livsmedelsföretaget Simsufoods, som producerar torra vegetabiliska produkter.
lantmännen

Läs vidare

Ny forskning om åkerböna

Hannah Ohm vid SLU har kartlagt genetiken bakom viktiga egenskaper hos åkerbönan och lagt grunden för förädling av nya nordiska sorter.
åkerbönor

Påsken – en av årets största mathögtider

Under påsken spenderas ungefär 15 procent mer i dagligvaruhandeln, jämfört med en vanlig vecka. Mest ökar försäljningen av färsk fisk och skaldjur.
Skärmavbild 2025-04-17 kl. 10.19.05

Lantmännen blir majoritetsägare i Simsufoods

Lantmännen utökar sin ägarandel i livsmedelsföretaget Simsufoods, som producerar torra vegetabiliska produkter.
lantmännen

Ingen amerikansk apelsinjuice i Sverige

Svenska Juiceföreningen vill tydliggöra att apelsinjuice som säljs i Europa – och i synnerhet i Sverige – väldigt sällan kommer från USA.
Magnus Berndtsson_Svenska Juiceforeningen