Varannan ung svensk oroar sig för näringsbrist

PUBLICERAD: 17 augusti 2023
UPPDATERAD: 17 augusti
Skånemejerier vill lyfta kunskapen om att många näringsämnen förekommer naturligt i flera livsmedel och oftast tas upp bättre av kroppen än om de tillsätts i efterhand. Foto: Pressbild

28 procent av svenskarna känner oro för att lida brist på olika näringsämnen, enligt en undersökning på uppdrag av Skånemejerier. Bland unga i åldern 18-29 år är oron ännu större.

En undersökning av Kantar Public på uppdrag av Skånemejeri visar att 52 procent av svenskarna i åldern 18-29 år oroar sig över näringsbrist och att närmare en av sju köper proteintillskott flera gånger i månader. Nu vill Skånemejerier lyfta kunskapen om att många näringsämnen förekommer naturligt i flera livsmedel och oftast tas upp bättre av kroppen än om de tillsätts i efterhand.

– Vi behöver öka kunskapen bland konsumenter om livsmedels biotillgänglighet, som innebär hur väl kroppen kan tillgodogöra sig de näringsämnen som finns i livsmedel. Det finns en oro för näringsbrist, men sanningen är att konsumenter oftast inte behöver till exempel tillskott. Man kan som regel täcka sitt näringsbehov med helt naturliga produkter till ett bra pris, säger Anette Gregow, kommunikations- och hållbarhetsdirektör på Skånemejerier.

Hon menar även att konsumenterna behöver vägledas i hur mycket näring olika livsmedel ger i förhållande till sitt pris, samt livsmedlens klimatavtryck i förhållande till näringsinnehåll.

I tider som dessa när vi generellt ser höga matpriser vill många få så mycket som möjligt för pengarna. Då är det viktigt att välja livsmedel som ger mycket näring per krona för att inte gå miste om viktiga näringsämnen som kroppen behöver dagligen, säger Anette Gregow.

Enligt en jämförelse av pris, näringsinnehåll och klimatavtryck mellan olika dryckesalternativ, baserad på data från bland annat Livsmedelsverket, Nielsen IQ Dagligvaruhandel och RISE klimatdatabas, får konsumenten mest protein för pengarna med mjölk, jämfört med vegetabiliska alternativ. Mjölk innehåller dessutom fler näringsämnen, varav alla utom vitamin D förekommer naturligt. Jämförelsen visar också att klimatavtrycket för svensk mjölk i förhållande till proteininnehåll är i nivå med – eller till och med något lägre – än för havre- och sojadryck.

Undersökningens resultat i korthet:
• Fler än var fjärde (28 procent) känner en oro för att lida av brist på olika näringsämnen.
• Det är betydligt fler personer i åldern 18-29 år (52 procent) som uppger detta, jämfört med äldre personer.
• Nära en av sju i åldern 18-29 år (15 procent) köper proteinbars och/eller proteindrycker minst flera gånger i månaden.
• Två av fem (39 procent) är mer medvetna nu om vilka ingredienser de livsmedel de handlar/konsumerar innehåller, jämfört med för tre år sedan.

Undersökningen har genomförts av Kantar Public på uppdrag av Skånemejerier 8-13 mars 2023. Den bygger på 1500 intervjuer med den svenska allmänheten och ett tillägg på 500 intervjuer i Skåne län.

Läs vidare

Kött på restaurang måste ursprungsmärkas

Från den 1 mars måste restauranger och storhushåll kunna informera om vilket land köttet på menyn kommer ifrån.
blir-man-sjuk-av-kott-man-holding-menu-34540009

Ostrapporten 2025: Präst är svenskarnas favoritost

Ostrapporten 2025 visar att 95 procent av alla i Sverige äter ost, framför allt till frukost, och favoriten är Prästost.
Ostrapporten_2025 kopiera

Taylors & Jones får ny ägare

Livsmedelsgruppen Evanoff Group har sålt varumärket Taylors & Jones till charkföretaget Bergslags Delikatesser i Lindesberg AB.
MA_PRM

Vinnarna på FFCR Stockholm 2025

På FFCR Stockholm 2025 utsågs de mest banbrytande lösningarna inom livsmedel, hållbarhet och teknik.
screenshot_12

Senaste nytt

Kött på restaurang måste ursprungsmärkas

Från den 1 mars måste restauranger och storhushåll kunna informera om vilket land köttet på menyn kommer ifrån.
blir-man-sjuk-av-kott-man-holding-menu-34540009

Ostrapporten 2025: Präst är svenskarnas favoritost

Ostrapporten 2025 visar att 95 procent av alla i Sverige äter ost, framför allt till frukost, och favoriten är Prästost.
Ostrapporten_2025 kopiera

Varumärket granini återlanseras på den svenska marknaden

Eckes-Granini återlanserar graninis juice- och fruktdrycker på den svenska marknaden.
Skärmavbild 2025-01-30 kl. 15.55.05

Iceland Foods återgår till plasttråg för packning av köttfärs

Vakuumpackad köttfärs spar mycket material jämfört med packning på plasttråg, men i England har flera av de stora kedjorna börjat återgå till plasttrågen. Konsumenterna uppskattade inte det vakuumpackade.
Iceland