Säsongstart för årets svenska äppelskörd

PUBLICERAD: 15 augusti 2023
UPPDATERAD: 15 augusti
Den svenska äppelsäsongen inleds med sorten Discovery, som står för 4 procent av den totala äppelvolymen i Sverige. Foto: Pressbild

Nu är den svenska äppelskörden igång och årets skörd ser ut att bli normal. Säsongen inleds med den smakrika sorten Discovery som finns i butik från och med vecka 34.

Säsongens första äppelsort som plockas av Äppelrikets odlare är det smakrika äpplet Discovery. Det lysande röda äpplet har ett vitt fruktkött som ibland kan få en svagt rosa ton.

– Trots mycket regn, en del hagel och starka vindar under juli så ser svensk äppel-, och päronodling ut att nå en normal skörd 2023. Den varma och fina försommaren lade grunden till årets skörd och det ser ut att vara mycket äpple i varje träd, säger Henrik Stridh, vd Äppelriket, som ägs av 50 fruktodlare verksamma främst i södra Sverige.

Henrik Stridh beskriver situationen för svenska äppelodlare som tuff, med hög inflation, extrema kostnadsökningar i producerande led samt en orolig elmarknad. Hösten 2023 är det dessutom överproduktion av äpplen i Europa.

Idag importeras cirka 75 procent av de äpplen som säljs i Sverige. Endast 4 procent av de äpplen som serveras inom offentliga sektorn är svenska och vart fjärde äpple som äts i Sverige är svenskodlat.

– Nu är plockningen i gång och vår uppmaning är tydlig. Köp svenska äpplen och päron. Här kan vi göra mycket mer tillsammans genom att köpa svenska råvaror och därmed bidra till att öka självförsörjningsgraden på svensk frukt, säger Henrik Stridh.

Läs vidare

Guldhaven Pelagiska vinner Sjömatspriset 2025

Sjömatspriset 2025 går till Guldhaven Pelagiska, som vill sätta svensk, hållbart odlad fisk på kartan.
NSS sjömatspriset 2H4A6756-2025-01-22

Mutti bemöter Äkta vara: "Felaktigt och missvisande"

Mutti, vars pizzasås är en av finalisterna till Årets matbluff 2024, tillbakavisar juryns motivering till antipriset.
1049973

Lidl ökar andelen växtbaserat i samarbete med WWF

Lidls internationella mål är att öka andelen sålda växtbaserade livsmedel med 20 procent till 2030, jämfört med 2023.
e2983a9c-9758-42f5-94a2-8f2fa38c19eb-w_960

Godare och nyttigare tång med fermentering?

Tång som fermenteras i stället för att torkas blir både godare och nyttigare, enligt forskare vid Lunds universitet.
IMG_3210

Senaste nytt

Guldhaven Pelagiska vinner Sjömatspriset 2025

Sjömatspriset 2025 går till Guldhaven Pelagiska, som vill sätta svensk, hållbart odlad fisk på kartan.
NSS sjömatspriset 2H4A6756-2025-01-22

Mutti bemöter Äkta vara: "Felaktigt och missvisande"

Mutti, vars pizzasås är en av finalisterna till Årets matbluff 2024, tillbakavisar juryns motivering till antipriset.
1049973

Lidl ökar andelen växtbaserat i samarbete med WWF

Lidls internationella mål är att öka andelen sålda växtbaserade livsmedel med 20 procent till 2030, jämfört med 2023.
e2983a9c-9758-42f5-94a2-8f2fa38c19eb-w_960

Godare och nyttigare tång med fermentering?

Tång som fermenteras i stället för att torkas blir både godare och nyttigare, enligt forskare vid Lunds universitet.
IMG_3210