Välbesökt fackmässa om framtidens matproduktion

PUBLICERAD: 28 juni 2023
UPPDATERAD: 29 juni
Cecilia Vikblad, vd i Veggivore AB, bjöd på svenska seitanprodukter. Företagets senaste innovation är vegetariska deliskivor, som till smak, utseende och textur liknar rostbiff och bresaola. Foto: Carina Malm

Drygt 120 utställare visade sina produkter och innovationer på Nordic Future Food & Food Tech, som arrangerades för andra gången på Kistamässan i Stockholm.

Framtidens mat och livsmedelsproduktion stod i fokus när Nordic Future Food & Food Tech arrangerades på Kistamässan den 31 maj-1 juni. Flera av utställarna på avdelningen ”Rising Star” visade produkter baserade på vegetariska proteiner, som lupinbönor, spannmål, baljväxter och hampa.

Nystartade Yelte är en ny aktör på marknaden för veganska drycker. Namnet på den hampabaserade drycken kommer från svenskans ”Hjälte”.

– Vi letade på marknaden efter en dryck som både är bra för hälsan och klimatet och dessutom har god smak, men hittade inget bra alternativ. Därför bestämde vi oss för att skapa någonting nytt och landade på en hampdryck. Vi hoppas kunna bli ett alternativ till havredrycken Oatly, men med hampa som bas, berättade vd Peter Andersson, som stod i montern tillsammans med Andreas Hagman.

Hampan odlas i Baltikum där Hjelte även har sin produktion.

Cecilia Vikbladh bjöd på svenska seitanprodukter, Veggivore Sejtan, i form av växtbaserade varianter av rostbiff och bresaola. Basen är skånskodlad vete och havre, men även baljväxter, som åkerböna och gråärt ingår, liksom rotfrukter och rapsolja. Deliskivorna är de senaste produkterna i sortimentet, som bland annat även omfattar vegetariska grytbitar och kebab.

– Våra produkter har en textur och smak som påminner mycket om kött men vi använder inga tillsatser eller emulgeringsmedel. Proteininnehållet är minst 28 procent, berättade Cecilia Vikbladh.

Malmö-baserade Lupinta presenterade sina produkter baserade på skånskodlad sötlupin, som även kallas matlupin. Lupinfilén är en variant av tempeh, som vanligtvis görs av fermenterade sojabönor. Lupinbönor har samma höga näringsinnehåll som sojabönor och går bra att odla i Sverige. De senaste tillskotten i Lupintas sortiment är Lupin Bites! i smakerna BBQ och Tex Mex. På gång är även falafel och såser.

Närmare 4 000 personer besökte Nordic Future Food & Food Tech 2023, en ökning med 12 procent sedan förra årets mässa. Deltagarna kunde även ta del av ett omfattande seminarieprogram kring ämnen som hållbarhet, livsmedelssäkerhet, hälsa och teknologiska innovationer inom livsmedelsindustrin. Nästa års mässa arrangeras den 29-30 maj 2024.

– Vi är otroligt nöjda med årets event som överträffade våra förväntningar. Det var fantastiskt att se engagemanget och entusiasmen från utställare och besökare när de utforskade de senaste innovationerna och diskuterade viktiga frågor inom branschen, säger Jennifer Björk, affärsområdeschef för evenemanget.

 

Senaste nytt

Svenskarna vill grilla svenskt kött i sommar

Nötkött, kyckling och hamburgare är vad svenskarna helst lägger på grillen i sommar – och allra helst ska det vara svenskt.
86cfaf17-34cf-49c1-a7da-e9f8f21d811f-w_960
Svenskarna vill grilla svenskt kött i sommar

Samarbete ska minska jordbrukets klimatavtryck

Yara International och Improvin’ har ingått ett partnerskap för att hjälpa livsmedelsföretag att mäta och minska sina utsläpp från jordbruket.
Cover image
Samarbete ska minska jordbrukets klimatavtryck

Kaffeost får skyddad ursprungsbeteckning i EU

Kaffeost som produceras i Norrbotten, Västerbotten, Lappland, Jämtland, Härjedalen och Ångermanland får skyddad ursprungsbeteckning i EU.
Kaffeost_foto_Gide_get
Kaffeost får skyddad ursprungsbeteckning i EU

Fazers kakaofria bar nu i fullskalig produktion

Fazer har tidigare presenterat handgjorda kakaofria produkter med mältad råg i stället för kakao. Nu tas steget mot fullskalig fabriksproduktion.
fazer
Fazers kakaofria bar nu i fullskalig produktion

Läs vidare

Svenskarna vill grilla svenskt kött i sommar

Nötkött, kyckling och hamburgare är vad svenskarna helst lägger på grillen i sommar – och allra helst ska det vara svenskt.
86cfaf17-34cf-49c1-a7da-e9f8f21d811f-w_960
Svenskarna vill grilla svenskt kött i sommar

Samarbete ska minska jordbrukets klimatavtryck

Yara International och Improvin’ har ingått ett partnerskap för att hjälpa livsmedelsföretag att mäta och minska sina utsläpp från jordbruket.
Cover image
Samarbete ska minska jordbrukets klimatavtryck

Kaffeost får skyddad ursprungsbeteckning i EU

Kaffeost som produceras i Norrbotten, Västerbotten, Lappland, Jämtland, Härjedalen och Ångermanland får skyddad ursprungsbeteckning i EU.
Kaffeost_foto_Gide_get
Kaffeost får skyddad ursprungsbeteckning i EU

Lantmännens Forskningsstiftelse öppnar årets utlysning

Lantmännens Forskningsstiftelse utlyser 25 miljoner kronor för framtidens hållbara jordbruk och livsmedelssystem.
fredriksson
Lantmännens Forskningsstiftelse öppnar årets utlysning