Välbesökt fackmässa om framtidens matproduktion

PUBLICERAD: 28 juni 2023
UPPDATERAD: 29 juni
Cecilia Vikblad, vd i Veggivore AB, bjöd på svenska seitanprodukter. Företagets senaste innovation är vegetariska deliskivor, som till smak, utseende och textur liknar rostbiff och bresaola. Foto: Carina Malm

Drygt 120 utställare visade sina produkter och innovationer på Nordic Future Food & Food Tech, som arrangerades för andra gången på Kistamässan i Stockholm.

Framtidens mat och livsmedelsproduktion stod i fokus när Nordic Future Food & Food Tech arrangerades på Kistamässan den 31 maj-1 juni. Flera av utställarna på avdelningen ”Rising Star” visade produkter baserade på vegetariska proteiner, som lupinbönor, spannmål, baljväxter och hampa.

Nystartade Yelte är en ny aktör på marknaden för veganska drycker. Namnet på den hampabaserade drycken kommer från svenskans ”Hjälte”.

– Vi letade på marknaden efter en dryck som både är bra för hälsan och klimatet och dessutom har god smak, men hittade inget bra alternativ. Därför bestämde vi oss för att skapa någonting nytt och landade på en hampdryck. Vi hoppas kunna bli ett alternativ till havredrycken Oatly, men med hampa som bas, berättade vd Peter Andersson, som stod i montern tillsammans med Andreas Hagman.

Hampan odlas i Baltikum där Hjelte även har sin produktion.

Cecilia Vikbladh bjöd på svenska seitanprodukter, Veggivore Sejtan, i form av växtbaserade varianter av rostbiff och bresaola. Basen är skånskodlad vete och havre, men även baljväxter, som åkerböna och gråärt ingår, liksom rotfrukter och rapsolja. Deliskivorna är de senaste produkterna i sortimentet, som bland annat även omfattar vegetariska grytbitar och kebab.

– Våra produkter har en textur och smak som påminner mycket om kött men vi använder inga tillsatser eller emulgeringsmedel. Proteininnehållet är minst 28 procent, berättade Cecilia Vikbladh.

Malmö-baserade Lupinta presenterade sina produkter baserade på skånskodlad sötlupin, som även kallas matlupin. Lupinfilén är en variant av tempeh, som vanligtvis görs av fermenterade sojabönor. Lupinbönor har samma höga näringsinnehåll som sojabönor och går bra att odla i Sverige. De senaste tillskotten i Lupintas sortiment är Lupin Bites! i smakerna BBQ och Tex Mex. På gång är även falafel och såser.

Närmare 4 000 personer besökte Nordic Future Food & Food Tech 2023, en ökning med 12 procent sedan förra årets mässa. Deltagarna kunde även ta del av ett omfattande seminarieprogram kring ämnen som hållbarhet, livsmedelssäkerhet, hälsa och teknologiska innovationer inom livsmedelsindustrin. Nästa års mässa arrangeras den 29-30 maj 2024.

– Vi är otroligt nöjda med årets event som överträffade våra förväntningar. Det var fantastiskt att se engagemanget och entusiasmen från utställare och besökare när de utforskade de senaste innovationerna och diskuterade viktiga frågor inom branschen, säger Jennifer Björk, affärsområdeschef för evenemanget.

 

Läs vidare

Lidl och LRF i nytt samarbete

Lidl Sverige och LRF tecknar en avsiktsförklaring för att främja svensk livsmedelsproduktion.
Lidl Sverige och LRF tecknar avsiktsförklaring för att främja svensk livsmedelsproduktion

Rekordsommar för alkoholfri öl

Försäljningen av alkoholfri öl har gått upp med mer än 750 procent under de senaste tio åren och sommaren 2024 blev inget undantag.
Carlsberg

Livs: Svensk matproduktions framtid hotas

Livsmedelsarbetareförbundet, Livs, ser kompetensbristen inom livsmedelsindustrin som ett hot mot framtidens matproduktion.
910917c1caf50711_org

Algföretaget Xoma startar nya samarbeten

Algproducenten Xoma AB startar samarbeten med Labs Nutrition Sweden och Dutch Seaweed Group. Samtidigt noteras Xoma på börsen.
983f65487ecc62ad_org

Senaste nytt

Lidl och LRF i nytt samarbete

Lidl Sverige och LRF tecknar en avsiktsförklaring för att främja svensk livsmedelsproduktion.
Lidl Sverige och LRF tecknar avsiktsförklaring för att främja svensk livsmedelsproduktion

Protos lanserar Både & färs

Protos nya färs Både & görs av hälften nötkött och hälften linser från Krav-märkta svenska gårdar.
SaS Både & färs

Rekordsommar för alkoholfri öl

Försäljningen av alkoholfri öl har gått upp med mer än 750 procent under de senaste tio åren och sommaren 2024 blev inget undantag.
Carlsberg

Lönneberga lanserar Kyckling Ministeak

Lönneberga breddar sitt naturella kycklingsortiment med Kyckling Ministeak, en lårfilé med skinn, som blir först med Lönnebergas nya förpackningsdesign.
Unknown