Fazer testlanserar kakaofri konfektyrkaka

PUBLICERAD: 17 maj 2023
UPPDATERAD: 17 maj
Foto: Pressbild

Den kakaofria veganska konfektyrkakan Fazer Taste the Future innehåller 10 procent mältad råg och finns i smakerna Blåbär och Salt karamell.

Fazer har skapat ett växtbaserat konfektyrkoncept som varken innehåller kakao, kakaosmör eller mjölk. Mältad råg rostas lätt tills den får en brun färg, vilket uppges ge en djup, rostad och bitter smak som ofta jämförs med smaken av kakao. Den specifika smakprofilen kompletteras med vegetabiliskt fett.

– Råg är ett väldigt populärt sädesslag i Norden, och dess fylliga och rika smakprofil passar utmärkt för detta utvecklingsprojekt, säger Annika Porr, Senior Manager vid Forward Lab inom Fazer Konfektyr.

Den begränsade utgåvan av de handgjorda konfektyrkakorna kommer att säljas på Gateau i Sturegallerian i Stockholm och på Gateau Södra Förstadsgatan i Malmö. Under testförsäljningen samlar Fazer in feedback från konsumenterna för att vidareutveckla produkterna.

– En direkt konsumentkontakt är oerhört värdefull. Både för att följa med i utveckling av konsumenters behov och för att ta emot feedback om våra produkter. Nu presenterar vi en helt ny typ av produkt och vi ser fram emot att få kundernas åsikter. Deras feedback är en viktig faktor att ta med oss när vi kommer att vidareutveckla våra växtbaserade alternativ framåt, Robert Engman, VP Commercial Fazer Sweden.

Fazer Taste the Future är en del av Fazers arbete med att utveckla framtidens choklad. Enligt Heli Anttila, direktör för ny produktutveckling inom Fazer Konfektyr, finns ett behov av att utforska alternativa hållbara kakaokällor:

– Hållbar hantering av kakaoinköp är Fazers främsta prioritet som syftar till att säkerställa ett lönsamt jordbruk och förbättra kakaoodlarsamhällens välbefinnande. Eftersom klimatförändringarna hotar de traditionella regionerna för kakaoodling finns det dock ett behov av att utforska alternativa råvaror för hållbar kakao.

Läs vidare

Grüne Woche 2023: Positiv respons för svenska ekoprodukter

Tyskarnas intresse för svenska ekoprodukter är fortsatt stort.
Bild1

Tetra Pak satsar på utveckling av alternativa proteiner

Tetra Paks satsning på "New Food" har fokus på fermenteringsbaserade processer i en bioreaktor.
Unknown-9

100 ton kaffe får ny förpackning

Löfbergs nya mer klimatvänliga förpackning i monolaminat är nu tillgänglig för volymprodukter.
Löfbergs förpackning

Klimatvänligare Lome-kött lanseras på Hemköp

Lome-köttet kommer från kor som har fått ett algbaserat fodertillskott.
1*HC5saDDUmKUExa2TDomRrQ

Senaste nytt

Grüne Woche 2023: Positiv respons för svenska ekoprodukter

Tyskarnas intresse för svenska ekoprodukter är fortsatt stort.
Bild1

Tetra Pak satsar på utveckling av alternativa proteiner

Tetra Paks satsning på "New Food" har fokus på fermenteringsbaserade processer i en bioreaktor.
Unknown-9

100 ton kaffe får ny förpackning

Löfbergs nya mer klimatvänliga förpackning i monolaminat är nu tillgänglig för volymprodukter.
Löfbergs förpackning

Klimatvänligare Lome-kött lanseras på Hemköp

Lome-köttet kommer från kor som har fått ett algbaserat fodertillskott.
1*HC5saDDUmKUExa2TDomRrQ