Fazer testlanserar kakaofri konfektyrkaka

PUBLICERAD: 17 maj 2023
UPPDATERAD: 17 maj
Foto: Pressbild

Den kakaofria veganska konfektyrkakan Fazer Taste the Future innehåller 10 procent mältad råg och finns i smakerna Blåbär och Salt karamell.

Fazer har skapat ett växtbaserat konfektyrkoncept som varken innehåller kakao, kakaosmör eller mjölk. Mältad råg rostas lätt tills den får en brun färg, vilket uppges ge en djup, rostad och bitter smak som ofta jämförs med smaken av kakao. Den specifika smakprofilen kompletteras med vegetabiliskt fett.

– Råg är ett väldigt populärt sädesslag i Norden, och dess fylliga och rika smakprofil passar utmärkt för detta utvecklingsprojekt, säger Annika Porr, Senior Manager vid Forward Lab inom Fazer Konfektyr.

Den begränsade utgåvan av de handgjorda konfektyrkakorna kommer att säljas på Gateau i Sturegallerian i Stockholm och på Gateau Södra Förstadsgatan i Malmö. Under testförsäljningen samlar Fazer in feedback från konsumenterna för att vidareutveckla produkterna.

– En direkt konsumentkontakt är oerhört värdefull. Både för att följa med i utveckling av konsumenters behov och för att ta emot feedback om våra produkter. Nu presenterar vi en helt ny typ av produkt och vi ser fram emot att få kundernas åsikter. Deras feedback är en viktig faktor att ta med oss när vi kommer att vidareutveckla våra växtbaserade alternativ framåt, Robert Engman, VP Commercial Fazer Sweden.

Fazer Taste the Future är en del av Fazers arbete med att utveckla framtidens choklad. Enligt Heli Anttila, direktör för ny produktutveckling inom Fazer Konfektyr, finns ett behov av att utforska alternativa hållbara kakaokällor:

– Hållbar hantering av kakaoinköp är Fazers främsta prioritet som syftar till att säkerställa ett lönsamt jordbruk och förbättra kakaoodlarsamhällens välbefinnande. Eftersom klimatförändringarna hotar de traditionella regionerna för kakaoodling finns det dock ett behov av att utforska alternativa råvaror för hållbar kakao.

Läs vidare

Vindelnrökt skinka får skyddad geografisk beteckning

Vindelnrökt skinka är ett hundraårigt hantverk som än idag röks i samma handmurade ugnar som när verksamheten startade.
Vindelnrökt skinka

MAX nära nå målet om varannan måltid utan rött kött

Under 2023 kom nästan varannan måltid på MAX Burgers restauranger från annat än rött kött.
max

Coop testar skanner som visar om avokadon är mogen

Från mitten av juli kommer åtta utvalda Stora Coop att erbjuda avokadoskanning direkt i butik.
avocado

Framtidsgården Viken ska bana väg för framtidens jordbruk

Lantmännen ska tillsammans med Arla utveckla framtidens mjölkproduktion på Framtidsgården Viken.
kor

Senaste nytt

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
image

Vindelnrökt skinka får skyddad geografisk beteckning

Vindelnrökt skinka är ett hundraårigt hantverk som än idag röks i samma handmurade ugnar som när verksamheten startade.
Vindelnrökt skinka

MAX nära nå målet om varannan måltid utan rött kött

Under 2023 kom nästan varannan måltid på MAX Burgers restauranger från annat än rött kött.
max

Coop testar skanner som visar om avokadon är mogen

Från mitten av juli kommer åtta utvalda Stora Coop att erbjuda avokadoskanning direkt i butik.
avocado