Unga den grupp som slänger mest mat

PUBLICERAD: 8 maj 2023
UPPDATERAD: 17 maj
Mat som förvaras vid 4°C istället för 8°C håller nästan dubbelt så länge. Foto: Carina Malm

En majoritet av konsumenterna anser att matsvinn är ett stort problem för miljön och plånboken. Trots det saknar många kunskap om att maten ofta går att äta efter att bäst före-datum har passerats. Det visar en ny rapport från Livsmedelsverket.

Livsmedelsverket har i en ny enkät undersökt hushållens kännedom, attityd och kunskap om matsvinn. Rapporten visar att kunskapen om de olika typerna av datummärkningarna har minskat eller är oförändrad sedan 2020. Hur många som förstår vad bäst före-dag betyder har minskat och fler tror att maten ska slängas när datumet passerat.

Det är fortfarande många hushåll som skulle kunna sänka temperaturen i sina kylskåp och på så sätt förlänga matens hållbarhet. Bara 4 av 10 vet att tillagad mat kan hålla upp till en vecka kylen. Bättre kunskap om hur man bäst förvarar grönsaker, frukt och bröd skulle också kunna göra stor skillnad, eftersom mycket av dessa livsmedel slängs.

– Det är blandade känslor kopplat till resultaten. Det är glädjande att medvetenheten ökar och de senaste åren har vi sett en positiv trend där hushållen slänger mindre mat. Samtidigt ser vi att många saknar grundläggande kunskaper om hur länge maten håller och hur den bäst förvaras. Det betyder att vi har ett stort arbete framför oss och samtidigt stor potential att minska matsvinnet ytterligare, säger Karin Fritz, matsvinnsexpert på Livsmedelsverket.

– Om fler använder sina sinnen för att titta, lukta och smaka finns potential att minska matsvinnet ytterligare, då just tillagad mat är det vi efter frukt, grönsaker och bröd slänger mest. Här finns kan vi minska matsvinnet genom ökad kunskap.

Det finns också skillnader mellan olika grupper. De unga, 18-29 år, uppger själva att de slänger mest mat. Samtidigt har de lägre kunskap om allt ifrån bäst före-datumets betydelse och hur de ska förvara sin mat till hur länge bland annat tillagad mat håller.

– Vi måste ge våra unga bättre förutsättningar innan de ger sig ut i vuxenlivet, inte minst bättre kunskap om hur mat bör hanteras, då behöver de inte lära sig allt själva. Annars kan det leda till ett stort slöseri på de egna och planetens resurser, säger Karin Fritz.

Undersökningen Matsvinn i hemmet 2022 kan laddas ner här

Senaste nytt

Årets Livsmedelsexportör 2025: ”Vinnarskalle”

Godistillverkaren BUBS belönades med priset Årets Livsmedelsexportör 2025, som delades ut på Livsmedelsföretagens branschträff Matdagen.
_DSC8251-2

Självplock är hetare än någonsin

Självplock och hyperpersonifiering är några av de starkaste mattrenderna just nu, enligt rapporten Greenfood Insights #4.
Skärmavbild 2025-04-23 kl. 09.22.11

DelMat AB har en ny ägare

Färdigmatsföretaget DelMat AB i Hällefors har förvärvats av Sid Roject AB, som ägs av Peter Johansson.
Peter_Johansson_V2A2059

Ny ordförande för Kooperativa Förbundet

Kerstin Wallentin valdes till ny ordförande för KF vid årsstämman 23 april. Hon efterträder Lars Ericsson.
coop (kopia)

Läs vidare

Årets Livsmedelsexportör 2025: ”Vinnarskalle”

Godistillverkaren BUBS belönades med priset Årets Livsmedelsexportör 2025, som delades ut på Livsmedelsföretagens branschträff Matdagen.
_DSC8251-2

Självplock är hetare än någonsin

Självplock och hyperpersonifiering är några av de starkaste mattrenderna just nu, enligt rapporten Greenfood Insights #4.
Skärmavbild 2025-04-23 kl. 09.22.11

DelMat AB har en ny ägare

Färdigmatsföretaget DelMat AB i Hällefors har förvärvats av Sid Roject AB, som ägs av Peter Johansson.
Peter_Johansson_V2A2059

Ny ordförande för Kooperativa Förbundet

Kerstin Wallentin valdes till ny ordförande för KF vid årsstämman 23 april. Hon efterträder Lars Ericsson.
coop (kopia)