Kravs Ekobarometer: Ost ökar och offentlig sektor går bra

PUBLICERAD: 27 april 2023
UPPDATERAD: 11 maj

Trots ett tufft år med minskad ekoförsäljning, lyfter Krav fram två ljusglimtar i sin Ekobarometer för 2022: Försäljningen av Krav-märkt ost ökade markant i både värde och volym och Sverige är fortfarande bäst i världen på ekologiska inköp till offentlig sektor.

Totalt sett minskade försäljningsvärdet av Krav-märkta livsmedel i dagligvaruhandeln med 4 procent under 2022, medan nedgången i såld volym var 13 procent, något som förklaras av hög inflation med stigande priser.

– Även om vi har ett tufft år bakom oss med skenande inflation och höga matpriser, så finns det ljusglimtar när det gäller Krav-märkta livsmedel. Försäljningen i matbutiker har sjunkit, men vissa produkter som ost och kyckling har gått bra, säger Emma Rung, vd på Krav.

Offentliga ekoinköp till skolor, äldreomsorg och sjukhus har också gått bra, även om andelen minskade något under 2022 till 37,5 procent. Sverige är fortfarande bäst i världen på ekologiska inköp till offentlig sektor och de offentliga ekoinköpen är en viktig bas för den ekologiska produktionen i Sverige.

Antalet Krav-anslutna lantbrukare minskade under 2022, samtidigt som den Krav-märkta arealen för oljeväxter ökade, liksom antalet Krav-uppfödda grisar, värphöns och lamm.

Kravs Ekobarometer omfattar statistik till och med år 2022. Statistiken gäller försäljning via dagligvaruhandeln, ekologiska inköp till offentlig sektor och andra uppgifter som kan visa på utvecklingen av produktion och konsumtion för både EU-ekologiska och Krav-märkta livsmedel.

Kravs Ekobarometer kan laddas ner här

Senaste nytt

Fördubblade investeringar i alternativa proteiner

Under 2024 ökade investeringarna i alternativa proteiner med mer än 120 procent, enligt en ny analys från Good Food Institute Europe.
IsmaelB_GFI Europe

Klassisk ost har blivit en global succé

Keso har fått ett nytt uppsving på marknaden, drivet av sociala medier och nya konsumtionsmönster.
pexels-shkrabaanthony-4397312

Stor minskning av tillsatt socker i svensk läsk

Sedan 2019 har svenska bryggerier minskat mängden tillsatt socker i läsk med i genomsnitt 36 procent per liter.
Sockeråtagandet_1_A

Heta och fruktiga nyheter från Cloetta

Cloetta lanserar två nyheter i begränsad upplaga samt nya tolkningar av Malacos klassiker.
cloetta

Läs vidare

Fördubblade investeringar i alternativa proteiner

Under 2024 ökade investeringarna i alternativa proteiner med mer än 120 procent, enligt en ny analys från Good Food Institute Europe.
IsmaelB_GFI Europe

Klassisk ost har blivit en global succé

Keso har fått ett nytt uppsving på marknaden, drivet av sociala medier och nya konsumtionsmönster.
pexels-shkrabaanthony-4397312

Stor minskning av tillsatt socker i svensk läsk

Sedan 2019 har svenska bryggerier minskat mängden tillsatt socker i läsk med i genomsnitt 36 procent per liter.
Sockeråtagandet_1_A

Stacky's ägare köper fabrik i Mantorp

Smartare Mat i Sverige säkrar produktionen av sitt varumärke Stacky's, genom att förvärva en fabrik i Mantorp.
matfabriken-startup2