Ny e-tjänst ska förenkla administrationen

PUBLICERAD: 31 mars 2023
UPPDATERAD: 6 april
Annica Sohlström, Livsmedelsverket generaldirektör. Foto: Pressbild

Nu rullar Livsmedelsverket och Tillväxtverket ut en ny e-tjänst som gör det enklare för livsmedelsföretag att lämna uppgifter till kommunerna. Samtidigt ska arbetsprocessen hos kommunerna bli mer effektiv och kvalitetssäker.

Ett av målen i den nationella livsmedelsstrategin är att skapa en konkurrenskraftig livsmedelskedja, bland annat genom administrativa lättnader. Som en del av detta rullar Livsmedelsverket och Tillväxtverket nu ut den nya e-tjänsten.

– Det här är helt i linje med Livsmedelsverkets strävan efter att det ska vara lätt för företagen att göra rätt. Tack vare nära samverkan med kommunerna har vi kunnat ta fram den här digitala lösningen och driva utvecklingen av e-tjänster framåt, säger Annica Sohlström, generaldirektör på Livsmedelsverket.

E-tjänsten är framtagen utifrån företagens behov, med enkelt språk och tydlig struktur som gör den lättanvänd. Företagen kan använda sig av förifylld information och behöver därmed inte lämna samma uppgift flera gånger till myndigheterna, vilket sparar tid för företagen.

– Genom att förenkla tillämpningen av reglerna på det sätt vi gjort här får företagen en enklare och mer enhetlig e-tjänst oberoende av vilken kommun de verkar i.  Genom att jobba smart tillsammans skapar vi bättre digitala myndighetskontakter och ett enklare företagande, säger Elisabeth Backteman, generaldirektör på Tillväxtverket.

Utvecklingen har skett i nära samverkan med ett stort antal kommuner, bland annat Norrköping och Västerås, och deras systemleverantörer. E-tjänsten är nationellt standardiserad och realiseras lokalt av de kommuner som väljer att införa den.

Läs mer om FörRätt – kommunala digitala tjänster för omklassning och registrering av livsmedelsverksamheter här

Senaste nytt

Stor minskning av tillsatt socker i svensk läsk

Sedan 2019 har svenska bryggerier minskat mängden tillsatt socker i läsk med i genomsnitt 36 procent per liter.
Sockeråtagandet_1_A

Heta och fruktiga nyheter från Cloetta

Cloetta lanserar två nyheter i begränsad upplaga samt nya tolkningar av Malacos klassiker.
cloetta

Smartare Mat i Sverige köper fabrik i Mantorp

Smartare Mat i Sverige säkrar produktionen av sitt varumärke Stacky's, genom att förvärva en fabrik i Mantorp.
matfabriken-startup2

Reumatikerförbundet lanserar Easy to Use-märkning

Reumatikerförbundet lanserar en produktmärkning för förpackningar och produkter, som testats och certifierats som Easy to use.
Easy to use pressx

Läs vidare

Stor minskning av tillsatt socker i svensk läsk

Sedan 2019 har svenska bryggerier minskat mängden tillsatt socker i läsk med i genomsnitt 36 procent per liter.
Sockeråtagandet_1_A

Smartare Mat i Sverige köper fabrik i Mantorp

Smartare Mat i Sverige säkrar produktionen av sitt varumärke Stacky's, genom att förvärva en fabrik i Mantorp.
matfabriken-startup2

Regenerativt brödprojekt: Kan en smörgås göra skillnad?

I ett nytt innovationsprojekt undersöks hur bröd kan bakas med grödor som främjar jordhälsa och biologisk mångfald – och dessutom smakar bättre.
DSC_0041

Fruktstund ökade elevers koncentration

Barn som fick frukt i skolan blev mer koncentrerade och engagerade – det visar Icas fruktexperiment.
icafrukt