Semper ingår partnerskap för ett mer hållbart jordbruk

PUBLICERAD: 30 mars 2023
UPPDATERAD: 6 april
Foto: Pressbild

Semper ansluter sig till Lantmännens program för en mer hållbar odling, Klimat & Natur, inför årets skörd av havre, vete och råg.

Klimat & Natur är Lantmännens odlingsprogram för framtidens jordbruk. Det innehåller konkreta åtgärder på gårdsnivå, som fossilfria bränslen, fossilfri mineralgödsel, kemikaliefri utsädesbehandling och blommande zoner för att minska odlingens klimatpåverkan och gynna den biologiska mångfalden.

Partnerskapet avser den havre, vete och råg som används till Sempers sortiment av gröt och välling.

– Efter vårt långa samarbete med Lantmännen har vi nu valt att ansluta oss till Klimat & Natur för att tillsammans minska vår klimatpåverkan och bidra till ett mer hållbart jordbruk, säger Jim Frandsen, vd på Semper AB.

Programmet är dynamiskt och sedan starten 2015 har Lantmännen succesivt minskat den totala klimatpåverkan från odlingen genom att utveckla och addera hållbarhetskriterier. För skörden 2023 beräknas minskningen uppgå till cirka 50 procent jämfört med basåret 2015. Resterande klimatpåverkan utgörs av biogena utsläpp, framför allt lustgasavgång från åkermarken.

Genom kontraktsodling garanterar Lantmännen avsättning för skörden samtidigt som lantbrukaren får ersättning för de utförda åtgärderna på den egna gården.

– Klimat & Natur är vårt verktyg där vi agerar för att driva omställningen till en klimatneutral livsmedelskedja. Partnerskap som det vi har med Semper är avgörande för att vi och våra kunder ska kunna erbjuda hållbara produkter och nå våra klimat- och hållbarhetsmål, säger Karolina Valdemarsson, Country Managing Director på Lantmännen Cerealia Sverige.

Läs vidare

Guldhaven Pelagiska vinner Sjömatspriset 2025

Sjömatspriset 2025 går till Guldhaven Pelagiska, som vill sätta svensk, hållbart odlad fisk på kartan.
NSS sjömatspriset 2H4A6756-2025-01-22

Mutti bemöter Äkta vara: "Felaktigt och missvisande"

Mutti, vars pizzasås är en av finalisterna till Årets matbluff 2024, tillbakavisar juryns motivering till antipriset.
1049973

Lidl ökar andelen växtbaserat i samarbete med WWF

Lidls internationella mål är att öka andelen sålda växtbaserade livsmedel med 20 procent till 2030, jämfört med 2023.
e2983a9c-9758-42f5-94a2-8f2fa38c19eb-w_960

Godare och nyttigare tång med fermentering?

Tång som fermenteras i stället för att torkas blir både godare och nyttigare, enligt forskare vid Lunds universitet.
IMG_3210

Senaste nytt

Guldhaven Pelagiska vinner Sjömatspriset 2025

Sjömatspriset 2025 går till Guldhaven Pelagiska, som vill sätta svensk, hållbart odlad fisk på kartan.
NSS sjömatspriset 2H4A6756-2025-01-22

Mutti bemöter Äkta vara: "Felaktigt och missvisande"

Mutti, vars pizzasås är en av finalisterna till Årets matbluff 2024, tillbakavisar juryns motivering till antipriset.
1049973

Lidl ökar andelen växtbaserat i samarbete med WWF

Lidls internationella mål är att öka andelen sålda växtbaserade livsmedel med 20 procent till 2030, jämfört med 2023.
e2983a9c-9758-42f5-94a2-8f2fa38c19eb-w_960

Godare och nyttigare tång med fermentering?

Tång som fermenteras i stället för att torkas blir både godare och nyttigare, enligt forskare vid Lunds universitet.
IMG_3210