Efsa skärper bedömningen av nitrosaminer i mat

Foto: Carina Malm
PUBLICERAD: 29 mars 2023
UPPDATERAD: 30 mars
Nitrosaminer kan framför allt bildas i kött- och charkprodukter. Foto: Carina Malm

Efsa konstaterar i en ny bedömning att den mängd nitrosaminer som vi får i oss via maten kan innebära en större hälsofara än vad man tidigare har trott. Orsaken bakom den skärpta bedömningen är att vissa nitrosaminer kan skada DNA och även öka risken för cancer.

Efsa gör nu bedömningen, att exponeringen för nitrosaminer från livsmedel är så hög att det inte går att utesluta en påverkan på folkhälsan. Nitrosaminer kan bildas vid beredning av livsmedel, framför allt i kött- och charkprodukter, men även i inlagd och rökt fisk, kakao, öl och alkoholhaltiga drycker. Nitrosaminer kan även bildas när nitrit och nitrat, som finns naturligt i till exempel grönsaker, reagerar med andra ämnen i kroppen. Nitrat och nitrit tillsätts även som konserveringsmedel i bland annat charkuteriprodukter.

I de studier som Efsa har utgått från i sin nya bedömning går det dock inte att avgöra om nitrosaminerna har bildats från tillsatserna nitrat och nitrit eller från ämnen i själva livsmedlet.

– Bedömningen stärker vikten av att äta varierat. Den som äter ensidigt riskerar alltid att få i sig mer av ett oönskat ämne, säger Sara Gunnare, toxikolog vid Livsmedelsverket.

Livsmedelsverket följer nu det arbete som EU-kommissionen gör tillsammans med medlemsländerna för att minska mängden nitrosaminer i maten. Rådet är att inte äta mer än 500 gram rött kött och chark i veckan, vilket också minskar den mängd nitrosaminer som man får i sig via maten.

Pressmeddelandet från Efsa med länk till bedömningen finns här

Läs vidare

Vindelnrökt skinka får skyddad geografisk beteckning

Vindelnrökt skinka är ett hundraårigt hantverk som än idag röks i samma handmurade ugnar som när verksamheten startade.
Vindelnrökt skinka

MAX nära nå målet om varannan måltid utan rött kött

Under 2023 kom nästan varannan måltid på MAX Burgers restauranger från annat än rött kött.
max

Coop testar skanner som visar om avokadon är mogen

Från mitten av juli kommer åtta utvalda Stora Coop att erbjuda avokadoskanning direkt i butik.
avocado

Framtidsgården Viken ska bana väg för framtidens jordbruk

Lantmännen ska tillsammans med Arla utveckla framtidens mjölkproduktion på Framtidsgården Viken.
kor

Senaste nytt

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
image

Vindelnrökt skinka får skyddad geografisk beteckning

Vindelnrökt skinka är ett hundraårigt hantverk som än idag röks i samma handmurade ugnar som när verksamheten startade.
Vindelnrökt skinka

MAX nära nå målet om varannan måltid utan rött kött

Under 2023 kom nästan varannan måltid på MAX Burgers restauranger från annat än rött kött.
max

Coop testar skanner som visar om avokadon är mogen

Från mitten av juli kommer åtta utvalda Stora Coop att erbjuda avokadoskanning direkt i butik.
avocado