Efsa skärper bedömningen av nitrosaminer i mat

Foto: Carina Malm
PUBLICERAD: 29 mars 2023
UPPDATERAD: 30 mars
Nitrosaminer kan framför allt bildas i kött- och charkprodukter. Foto: Carina Malm

Efsa konstaterar i en ny bedömning att den mängd nitrosaminer som vi får i oss via maten kan innebära en större hälsofara än vad man tidigare har trott. Orsaken bakom den skärpta bedömningen är att vissa nitrosaminer kan skada DNA och även öka risken för cancer.

Efsa gör nu bedömningen, att exponeringen för nitrosaminer från livsmedel är så hög att det inte går att utesluta en påverkan på folkhälsan. Nitrosaminer kan bildas vid beredning av livsmedel, framför allt i kött- och charkprodukter, men även i inlagd och rökt fisk, kakao, öl och alkoholhaltiga drycker. Nitrosaminer kan även bildas när nitrit och nitrat, som finns naturligt i till exempel grönsaker, reagerar med andra ämnen i kroppen. Nitrat och nitrit tillsätts även som konserveringsmedel i bland annat charkuteriprodukter.

I de studier som Efsa har utgått från i sin nya bedömning går det dock inte att avgöra om nitrosaminerna har bildats från tillsatserna nitrat och nitrit eller från ämnen i själva livsmedlet.

– Bedömningen stärker vikten av att äta varierat. Den som äter ensidigt riskerar alltid att få i sig mer av ett oönskat ämne, säger Sara Gunnare, toxikolog vid Livsmedelsverket.

Livsmedelsverket följer nu det arbete som EU-kommissionen gör tillsammans med medlemsländerna för att minska mängden nitrosaminer i maten. Rådet är att inte äta mer än 500 gram rött kött och chark i veckan, vilket också minskar den mängd nitrosaminer som man får i sig via maten.

Pressmeddelandet från Efsa med länk till bedömningen finns här

Läs vidare

Klimatknuffen ska hjälpa Icas kunder att välja mer hållbart

Ica testar AI-tjänsten Klimatknuffen som ska tipsa e-handelskunderna om varor med lägre klimatavtryck.
sofie

EU-kampanj ska öka Irlands export av ekologiskt lammkött

Sverige är en av nyckelmarknaderna för Irlands EU-finansierade exportsatsning på ekologiskt lammkött.
On the organic sheep farm of Ross and Amy Jackson at Gurteen, Co. Tipperary.

Tvärvetenskaplig forskning om matsvinnshantering

Leder matsvinnsminskande åtgärder i butik till minskat svinn hemma hos konsument? Det ska utredas inom ett tvärvetenskapligt projekt.
coop

Kravs regler ska bli färre och tydligare

Kravs regler ska bli både spetsigare och lättare att använda efter en omfattande översyn.
regelappen_1600x1067

Senaste nytt

Klimatknuffen ska hjälpa Icas kunder att välja mer hållbart

Ica testar AI-tjänsten Klimatknuffen som ska tipsa e-handelskunderna om varor med lägre klimatavtryck.
sofie

EU-kampanj ska öka Irlands export av ekologiskt lammkött

Sverige är en av nyckelmarknaderna för Irlands EU-finansierade exportsatsning på ekologiskt lammkött.
On the organic sheep farm of Ross and Amy Jackson at Gurteen, Co. Tipperary.

Tvärvetenskaplig forskning om matsvinnshantering

Leder matsvinnsminskande åtgärder i butik till minskat svinn hemma hos konsument? Det ska utredas inom ett tvärvetenskapligt projekt.
coop

Dafgårds lanserar sin första hybridköttbulle

Dafgårds första 50/50-köttbulle – "Fridas köttbullar" – innehåller hälften grönsaker och hälften nötkött.
hälta test 2