Efsa konstaterar i en ny bedömning att den mängd nitrosaminer som vi får i oss via maten kan innebära en större hälsofara än vad man tidigare har trott. Orsaken bakom den skärpta bedömningen är att vissa nitrosaminer kan skada DNA och även öka risken för cancer.
Efsa gör nu bedömningen, att exponeringen för nitrosaminer från livsmedel är så hög att det inte går att utesluta en påverkan på folkhälsan. Nitrosaminer kan bildas vid beredning av livsmedel, framför allt i kött- och charkprodukter, men även i inlagd och rökt fisk, kakao, öl och alkoholhaltiga drycker. Nitrosaminer kan även bildas när nitrit och nitrat, som finns naturligt i till exempel grönsaker, reagerar med andra ämnen i kroppen. Nitrat och nitrit tillsätts även som konserveringsmedel i bland annat charkuteriprodukter.
I de studier som Efsa har utgått från i sin nya bedömning går det dock inte att avgöra om nitrosaminerna har bildats från tillsatserna nitrat och nitrit eller från ämnen i själva livsmedlet.
– Bedömningen stärker vikten av att äta varierat. Den som äter ensidigt riskerar alltid att få i sig mer av ett oönskat ämne, säger Sara Gunnare, toxikolog vid Livsmedelsverket.
Livsmedelsverket följer nu det arbete som EU-kommissionen gör tillsammans med medlemsländerna för att minska mängden nitrosaminer i maten. Rådet är att inte äta mer än 500 gram rött kött och chark i veckan, vilket också minskar den mängd nitrosaminer som man får i sig via maten.
Pressmeddelandet från Efsa med länk till bedömningen finns här