Kiviks Musteri och ÖSKG firar konstrundan med en ny cider

PUBLICERAD: 28 mars 2022
UPPDATERAD: 21 februari

Konstnären Anja Richardt Krabbe och Carl Levinsson, Kiviks Musteri.

Nu har restriktionerna släppt och i år kan konstrundan på Österlen gå av stapeln i vanligt manér den 15 – 24 april. Det firar Kiviks Musteri och Östra Skånes Konstnärsgrupp genom att återigen lansera en lokalproducerad, skånsk cider i begränsad upplaga, där etiketten är skapad av en konstnär som tillhör ÖSKG. Årets konstnär är Anja Richardt Krabbe.

Bildkonstnären Anja Richardt Krabbe är utbildad vid Royal Danish Academy of Fine Arts i Köpenhamn och målar vanligtvis i olja, akvarell, akryl och blyerts. Anja är internationellt representerad och i höstas fick hon äran att skapa diplomen till Nobelpristagarna i kemi. De senaste åren har hon även medverkat i utställningar på Tjörnedala konsthall och hon öppnar vanligtvis upp sin ateljé hemma i Lövestad i samband med konstrundan. Nu är det äntligen dags igen och i år kan hon stolt visa upp den nya cidern signerad henne själv.

”Inför framtagandet av etiketten var jag ute i min egen trädgård här på Österlen och beskådade äpplena för att få rätt känsla. För mig har det varit viktigt att förmedla ett konstnärligt uttryck fastän det är ett litet format och för att inte bara skapa en etikett”, säger Anja.

Cidern är gjord på äpplen odlade och skördade för hand i såväl Kiviks Musteris egna samt andra skånska odlingar och därefter har äppelmusten fått jäsa till cider i jästankarna på musteriet. Parallellt har Anja arbetat med etiketten. Resultatet är en frisk cider med en äpplig karaktär, effektfullt presenterad i en trevlig flaska med en unik etikett. Ett kraftfullt möte mellan två olika lokala hantverk.

”Med gemensamma krafter inom konst, kultur, mat & dryck skapar vi tillsammans ett attraktivt Österlen”, säger Carl Levinsson, femte generationen på Kiviks Musteri.

”Jag är glad att Konstrundan är tillbaka och jag gläds med alla konstnärer som nu kan öppna upp sina ateljéer igen. Jag ser fram emot att möta våren tillsammans med dem och alla våra besökande gäster”, fortsätter han.

Under påskdagarna bjuds Kiviks Musteris besökare att smaka den nya cidern och andra cidrar i musteriets äppelträdgårdar. Strax efter konstrundan (29/4) arrangeras ett ”Artisttalk med ciderprovning” då Anja och Carl berättar om och ger en inblick i sina respektive världar. Evenemanget är platsbegränsat och bokningsbart via Kiviks Musteris hemsida.

Cidern finns att köpa i Kiviks Musteris butiker i Kivik samt på Solnäs gård i Fjelie, strax utanför Lund.

Östra Skånes Konstnärsgrupp, ÖSKG, och Tjörnedala konsthall är en konstnärsdriven plattform belägen i östra Skåne. Föreningen ÖSKG grundades 1974 utifrån konceptet med Konstrundan och består i dag av ungefär 120 yrkesverksamma konstnärer.I Tjörnedala konsthall visas ett brett utbud av samtida konst, design och konsthantverk. I anslutning till påsken anordnas vi den årliga Konstrundan, som tillika är Sveriges äldsta Konstrunda. Föreningens syfte är att bidra till utvecklingen av kulturlivet i östra Skåne, och tillvarata medlemmarnas intressen inom det konstnärliga området. Medlemmarna är alla bosatta i Kristianstads, Tomelillas, Simrishamns, Sjöbos och Ystads kommuner. Föreningen har sitt säte på Tjörnedalagården i Baskemölla och har stöd av Kulturrådet, Region Skåne och Simrishamns kommun.

 

Läs vidare

Lydén Distillery lanserar färdigblandad Dry Martini

Drajja är en färdigblandad Dry Martini på flaska från hantverksdestilleriet Lydén Distillery.
drajja

Froosh lanserar tre smoothies i fruktiga smaker

Froosh lanserar en trio av fruktiga smoothies i större förpackning på 750 ml.
Froosh

Apetit lanserar nyttigare snacks

Apetit utökar sitt sortiment av frysta grönsakssnacks med Buffalo Blomkålsvingar.
Apetit_Buffalo_Cauliflower_Wings

For Real! Foods uppdaterar receptet och får ny delägare

For Real! Foods tar in Food Pharmacy som delägare och uppdaterar receptet på sin vitkålsbaserade pizzabotten.
af7443297a7ec8bb_org

Senaste nytt

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
image

Vindelnrökt skinka får skyddad geografisk beteckning

Vindelnrökt skinka är ett hundraårigt hantverk som än idag röks i samma handmurade ugnar som när verksamheten startade.
Vindelnrökt skinka

MAX nära nå målet om varannan måltid utan rött kött

Under 2023 kom nästan varannan måltid på MAX Burgers restauranger från annat än rött kött.
max

Coop testar skanner som visar om avokadon är mogen

Från mitten av juli kommer åtta utvalda Stora Coop att erbjuda avokadoskanning direkt i butik.
avocado