Det senaste året har pandemin fått oss att ändra våra beteenden och vanor drastiskt. Ett fenomen som den fört med sig är att vi umgås allt mer utomhus och därmed även runt grillen och försäljningen av bland annat korv slår nya rekord. Nu när det är dags för Valborg, som ju brukar vara startskottet på den traditionella grillsäsongen, förväntar sig Scan den mest intensiva säsongen någonsin när vi vill ut och umgås i vårsolen. Därför presenteras nu ett gäng smakrika produktnyheter som passar utmärkt för den som vill maxa grillsäsongen från dag ett.
Bland annat lanseras Sveriges mest sålda marinerade grillprodukt, i en helt ny tappning, nämligen en Flintastek smaksatt med Tandoorikryddblandning, inspirerad av indisk streetfood. Det lanseras även en Lammkorv med smak av grönpeppar, lök och grädde samt en Grillkorv med smak av Cheddar och Jalapeño. Korvarna är framtagna tillsammans med Svenska Juniorkocklandslaget och ingår i Scans nya koncept Korvmakarna.
”På grund av pandemirestriktionerna så ser vi att svenskarna har fortsatt att grilla även under vintern. Trenden att äta och umgås utomhus fortsätter även nu i vår och vi tror att grillsäsongen 2021 blir viktigare än någonsin för oss. Och glädjande nog är det i allt högre grad svenskt kött man väljer att lägga på grillen”, säger Christina Wennerbo, kategoriansvarig HKScan Sverige.
”Flintasteken med tandoorikryddning är ju verkligen en svensk klassiker i ny spännande tappning. I kombination med naanbröd och en fräsch raita toppat med granatäpple, vårlök och rostade cashewnötter får man den rätta Bollywood-feelingen hemma i trädgården”, säger Mathias Emilsson, head chef och konceptutvecklare på HKScan.
Flintastek Tandoori
Bland årets grillnyheter återfinns en riktig grillklassiker: Flintasteken. Varje år släpper Scan en ny smak och 2021 års smak är kryddig med en balanserad hetta – Tandoori! Inspirationen är hämtad från indisk streetfood. Flintasteken är en av de mest populära grillprodukterna i Sverige. På ett år säljs närmare 900 000 flintastekar, varav större delen under högsäsongen som är maj-augusti. (Nielsen V 12 rullande helår 2021).
Flintasteken serveras bäst uppskuren i bitar eller tunna skivor. Man tillagar den under lite längre tid på grund av sin storlek och gärna på eftervärme för bästa resultat. Flintasteken passar utmärkt att servera med en fräsch yoghurtdressing, basmatiris toppat med rostade caschewnötter, vårlök, grillad lime, granatäppelkärnor och färsk mynta och koriander. Naanbröd är ett gott komplement.
Lammkorv, grönpeppar, lök och grädde
Lammkorven är en elegant mousselinekorv med smak från bräserad lammbringa, krämig svensk grädde, lök och grönpeppar. Korven har tagits fram i samarbete med Svenska Juniorkocklandslaget med en teknik som de använde när de vann Culinary Olympics 2020, en riktig hantverkskorv.
Grillkorv – cheddar och Jalapeño
Grillkorven är smaksatt med bitar av svensk cheddarost, jalapeño, chipotle och rökt paprika. De noga utvalda ingredienserna ger en korv med optimal balans mellan textur, hetta och krämighet.
”I utvecklingen av de nya korvarna har vi kombinerat vår långa tradition och kunskap med nästa generations super-chefs, världens bästa juniorkocklandslag”, säger Mathias Emilsson. ”Tillsammans har vi utvecklat en elegant och finstämd lammkorv och en bombastisk variant av grillkorven med stort G – Cheddar & Jalapeño.”