Enklare matlagning med ny storlek på Västerbottensost

PUBLICERAD: 6 april 2021
UPPDATERAD: 21 februari


Idag är närmare 60 procent av all ost som säljs i Sverige importerad och i butikernas matlagningshyllor finns främst italienska hårdostar. Detta är något som Norrmejerier nu vill ändra på genom att lansera Västerbottensost i form av mindre bitar med längre lagringstid, speciellt anpassade för matlagning.

”Jag använder gärna Västerbottensost när jag lagar mat. Den är väldigt smakrik och med sin kombination av sälta, sötma, beskhet och umami tycker jag den är utmärkt till både pasta och risotto. Jag är glad att vi nu kunnat ta fram en bit som är perfekt lämpad just för matlagning”, säger Thomas Rudin, Ostmästare vid Burträsk Mejeri.

74 procent av svenska folket använder ost till matlagning minst en gång i månaden. Smak och vana uppges som främsta anledningarna till valet av ost. Omsättningen för importerad matlagningsost, liknande parmesan, uppgick under fjolåret till svindlande 500 miljoner kronor. Med Västerbottensost Matlagningsbitar vill Norrmejerier erbjuda ett svenskt alternativ till de importerade ostarna.

”Jag hoppas att fler konsumenter vågar bryta sina invanda mönster och prova ett svenskt alternativ. Västerbottensost Matlagningsbitar passar med sin smak utmärkt att riva över pastan eller toppa helgens potatisgratäng. Jag ställer gärna fram den på bordet tillsammans med ett litet rivjärn så får familjen själv välja hur mycket de önskar”, säger Lina Jonsson, Product Manager Västerbottensost.

Västerbottensost Matlagningsbitar har en lagringstid på 18 respektive 24 månader. Produkterna lanserades i mitten av februari och finns att köpa på flertalet butikskedjor, exempelvis ICA, COOP, Bergendahls och Hemköp.

I samband med lanseringen har Svenska Kocklandslaget tagit fram ett recept för en svensk pasta carbonara. Receptet hittar du här: https://vasterbottensost.com/recept/the-swedish-carbonara/

 

Läs vidare

Lydén Distillery lanserar färdigblandad Dry Martini

Drajja är en färdigblandad Dry Martini på flaska från hantverksdestilleriet Lydén Distillery.
drajja

Froosh lanserar tre smoothies i fruktiga smaker

Froosh lanserar en trio av fruktiga smoothies i större förpackning på 750 ml.
Froosh

Apetit lanserar nyttigare snacks

Apetit utökar sitt sortiment av frysta grönsakssnacks med Buffalo Blomkålsvingar.
Apetit_Buffalo_Cauliflower_Wings

For Real! Foods uppdaterar receptet och får ny delägare

For Real! Foods tar in Food Pharmacy som delägare och uppdaterar receptet på sin vitkålsbaserade pizzabotten.
af7443297a7ec8bb_org

Senaste nytt

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
image

Vindelnrökt skinka får skyddad geografisk beteckning

Vindelnrökt skinka är ett hundraårigt hantverk som än idag röks i samma handmurade ugnar som när verksamheten startade.
Vindelnrökt skinka

MAX nära nå målet om varannan måltid utan rött kött

Under 2023 kom nästan varannan måltid på MAX Burgers restauranger från annat än rött kött.
max

Coop testar skanner som visar om avokadon är mogen

Från mitten av juli kommer åtta utvalda Stora Coop att erbjuda avokadoskanning direkt i butik.
avocado