Enklare matlagning med ny storlek på Västerbottensost

PUBLICERAD: 6 april 2021
UPPDATERAD: 21 februari


Idag är närmare 60 procent av all ost som säljs i Sverige importerad och i butikernas matlagningshyllor finns främst italienska hårdostar. Detta är något som Norrmejerier nu vill ändra på genom att lansera Västerbottensost i form av mindre bitar med längre lagringstid, speciellt anpassade för matlagning.

”Jag använder gärna Västerbottensost när jag lagar mat. Den är väldigt smakrik och med sin kombination av sälta, sötma, beskhet och umami tycker jag den är utmärkt till både pasta och risotto. Jag är glad att vi nu kunnat ta fram en bit som är perfekt lämpad just för matlagning”, säger Thomas Rudin, Ostmästare vid Burträsk Mejeri.

74 procent av svenska folket använder ost till matlagning minst en gång i månaden. Smak och vana uppges som främsta anledningarna till valet av ost. Omsättningen för importerad matlagningsost, liknande parmesan, uppgick under fjolåret till svindlande 500 miljoner kronor. Med Västerbottensost Matlagningsbitar vill Norrmejerier erbjuda ett svenskt alternativ till de importerade ostarna.

”Jag hoppas att fler konsumenter vågar bryta sina invanda mönster och prova ett svenskt alternativ. Västerbottensost Matlagningsbitar passar med sin smak utmärkt att riva över pastan eller toppa helgens potatisgratäng. Jag ställer gärna fram den på bordet tillsammans med ett litet rivjärn så får familjen själv välja hur mycket de önskar”, säger Lina Jonsson, Product Manager Västerbottensost.

Västerbottensost Matlagningsbitar har en lagringstid på 18 respektive 24 månader. Produkterna lanserades i mitten av februari och finns att köpa på flertalet butikskedjor, exempelvis ICA, COOP, Bergendahls och Hemköp.

I samband med lanseringen har Svenska Kocklandslaget tagit fram ett recept för en svensk pasta carbonara. Receptet hittar du här: https://vasterbottensost.com/recept/the-swedish-carbonara/

 

Läs vidare

Sommarkänsla året runt med Pomonader

Kiviks Musteri lanserar det nya konceptet Pomonad, en kolsyrad dryck baserad på svenska äpplen och andra svenska sommarsmaker.
Pomonader 16_9

Felix moderniserar hela kolonialhyllan

Felix lanserar nya såser och dressingar, recepten på flera befintliga produkter förbättras och hela sortimentet kommer i nya "drizzleflaskor".
Sallad_1200x750 2

Santa Maria lanserar smaksättare med extra sting

Santa Maria lanserar en hetare variant av sin Sweet Chili-sås – Sweet Chili Sås Hot – och uppdaterar receptet på sina äggnudlar.
santa maria

Ostspäckad limited edition från Santa Maria

Santa Maria lanserar Santa Maria Crunchy & Cheesy Strips – en ny limited edition med en distinkt ostsmak och dippvänlig form.
Unknown

Senaste nytt

Coop ansluter till Lantmännens odlingsprogram

Coop ansluter Coop Havregryn till Klimat & Natur – Lantmännens odlingsprogram för Framtidens Jordbruk.
coop

Agtira stärker sin marknadsposition

Agtira blir medlem i Svenska Odlarlaget, en medlemsägd producentorganisation för växthusodlare i Sverige.
agtira vd

Första trendrapporten om svenskt öl

Hur ser framtiden ut för svenskt öl? Vilka trender präglar branschen 2025? Beernews presenterar Sveriges första trendrapport om öl.
Skärmavbild 2025-01-14 kl. 08.53.14

Consivo köper dansk livsmedelsdistributör

Consivo Group har förvärvat danska livsmedelsdistributören L’Italia Buona och kan nu erbjuda sina tjänster på alla fyra nordiska huvudmarknader.
Bild 1 Pasta