Det italienska företaget Besanas sortiment av naturliga nötsmör möter behovet av näringsrika produkter utan konserveringsmedel. Nötsmöret är ett hälsosamt alternativ till mer traditionella pålägg och är helt gjord på nötter eller frön utan några konstgjorda ingredienser. Serien kommer att marknadsföras under märket Garant, vilket är ett av Axfoods egna märkesvaror, och finnas i fyra smakvarianter: cashewsmör, mandelsmör, frömixsmör och nötmixsmör.
”Nötsmör är ett äkta ’extrakt’ som utvinns enbart från trädnötter”, förklarar koncernens PR-chef Vittoria Calcagni. ”Produkten är det perfekta svaret på de senaste konsumtionstrenderna, att må bra utan att ge avkall på smaken”.
Besana har under det senaste året utvecklat sitt sortiment av nötsmör som svar på konsumenternas växande behov av hälsosamma alternativ till mer traditionella pålägg. Företaget har trots utmaningarna p.g.a. coronapandemin lyckats genomföra noggranna tester med interna och externa paneler i syfte att få fram en produkt som uppfyller kraven från dagens konsumenter. ”Den har ett högt proteininnehåll, är naturligt rik på värdefulla näringsämnen och helt utan konserveringsmedel, färgämnen och konstgjorda smaktillsatser”, tillägger Calcagni.
Den enkla sammansättningen gör dessa produkter idealiska för veganer och personer med laktosfri diet. De kan ätas till frukost, som ett hälsosamt mellanmål, som en trevlig ingrediens vid bakning eller som topping. Vidare fungerar de utmärkt som ersättning för smör på komjölk och margarin. De erbjuder rika och balanserade näringsämnen, omättade fetter och mineralsalter.
Den nya produktlinjen är också hållbar ur miljösynpunkt. Tack vare diskbara glasburkar, avtagbara etiketter, kartong gjord på FSC-godkända papperskällor och lock som är certifierade som BPA-Ni- och PVC-fria, kan den förbrukade förpackningen återvinnas till 100 %.
Genom tillkomsten av den nya produktlinjen av nötsmör förväntas tillväxten öka ytterligare. Calcagni tillägger: ”Vi arbetar redan med att införa nya recept för att bredda sortimentet redan nästa vår.”