AI och undervattensakustik ska effektivisera tångodlingen

PUBLICERAD: 18 december 2025
UPPDATERAD: 18 december
Vid Nordic SeaFarms odlingar på Västkusten undersöks hur svensk tångodling kan effektiviseras med hjälp av undervattensakustik, drönare och AI. Foto: Nordic SeaFarm

Svensk tångodling växer snabbt och har chansen att utvecklas till en viktig källa för hållbar matproduktion, foder och biomaterial. Vid Nordic SeaFarms odlingar på Västkusten undersöker IVL tillsammans med andra företag hur undervattensakustik, drönare och AI kan effektivisera odlingen.

De senaste åren har flera företag i Sverige och Europa startat tångodlingar med målet att producera tång som både ska ätas och användas som material. Det är dock utmanade för producenterna att mäta mängden tång medan den växer – men också veta när det är den bästa tidpunkten att skörda.

I projektet TAKO – Teknik för övervakning av biomassa på kommersiell tångodling – utvecklar och testar IVL Svenska Miljöinstitutet tillsammans med Nordic SeaFarm och andra företag olika tekniker för att göra mätningen av tångens biomassa enklare, snabbare och mer tillförlitlig.

– Det här projektet ger oss en unik möjlighet att testa AI tillsammans med utvärderingar av sensorer, drönarfoton, undervattensakustik och grön LiDAR – en teknik som kartlägger tången med laserljus. Genom att pröva flera avancerade metoder vill vi förbättra uppskattningen av tångens tillväxt för att se när det är optimalt att skörda, men också göra det på ett sätt som är ännu bättre för miljön, säger Elias Sonnsjö Lönegren, projektledare på IVL.

Gynnar havsmiljön
Projektet utvärderar flera insamlingstekniker och analysmetoder för att skapa ett robust beslutsstöd för odlare. Syftet är att identifiera vilka tekniker som lämpar sig bäst för praktisk och storskalig användning och därmed stärka konkurrenskraften i den svenska tångodlingssektorn.

Testerna genomförs vid Nordic SeaFarms odlingar på Västkusten, där IVL ansvarar för metodutveckling, dataanalys, projektledning och samordning. Partners med expertis inom undervattenssensorik och drönarteknik bidrar i utvecklingen av fältanpassade lösningar.

Projektet syftar till att minska behovet av manuella transporter, underlätta uppskalning av hållbar tångproduktion och stärka en sektor som bidrar till koldioxidbindning och förbättrad havsmiljö.

– Genom att göra odlingen mer effektiv och förutsägbar ökar vi både svensk och europeisk tångodlings chans att konkurrera med den asiatiska marknaden och stärker den blå ekonomin. Samtidigt ger tekniken svenska odlare bättre förutsättningar att nå kommersiell lönsamhet. På köpet får vi lösningar som gynnar havsmiljön och hjälper till att minska klimatutsläppen, säger Elias Sonnsjö Lönegren.

Projektet TAKO – Teknik för övervakning av biomassa på kommersiell tångodlingfinansieras av Jordbruksverket med medfinansiering från Europeiska havs-, fiskeri- och vattenbruksfonden (EHFVF). Samarbetspartner är IVL Svenska Miljöinstitutet, Nordic SeaFarm, Innovatum, VisionAir och Deepoid.

Senaste nytt

Greenfood säljer Fresh Produce-verksamheten till Dole Nordic

Greenfood säljer sin grossistverksamhet inom frukt och grönsaker, Fresh Produce, till Dole Nordic AB.
Man shopping vegetables in groceries store
Greenfood säljer Fresh Produce-verksamheten till Dole Nordic

Estrellas julsnacks: Julig nötmix och krämiga Julhjärtan

Estrellas Julhjärtan Cream Cheese gör comeback och en helt ny nötmix med smak av pepparkaka tar plats i julsortimentet.
julnyheter_2025
Estrellas julsnacks: Julig nötmix och krämiga Julhjärtan

Årets Tomteglass från SIA Glass: Glassbåt Polkagris

Årets Tomteglass från SIA Glass är en nostalgitripp i nytt format: Glassbåt Polkagris i flerpack.
Tomteglassbåt Polka.jpg
Årets Tomteglass från SIA Glass: Glassbåt Polkagris

Atria investerar 250 miljoner i korvproduktionen

Atria investerar i en ny produktionslinje för korv i fabriken i Sköllersta. Produktionen och effektiviteten ska öka och sortimentet breddas.
Atria1(21161) Retusch
Atria investerar 250 miljoner i korvproduktionen

Läs vidare

Greenfood säljer Fresh Produce-verksamheten till Dole Nordic

Greenfood säljer sin grossistverksamhet inom frukt och grönsaker, Fresh Produce, till Dole Nordic AB.
Man shopping vegetables in groceries store
Greenfood säljer Fresh Produce-verksamheten till Dole Nordic

Atria investerar 250 miljoner i korvproduktionen

Atria investerar i en ny produktionslinje för korv i fabriken i Sköllersta. Produktionen och effektiviteten ska öka och sortimentet breddas.
Atria1(21161) Retusch
Atria investerar 250 miljoner i korvproduktionen

Löfbergs metod återställer naturen vid kaffeodling

Löfbergs hjälper kaffebönder att återställa naturen och skapa mer motståndskraftiga odlingar med en ny metod.
Kajsa-Lisa Ljudén
Löfbergs metod återställer naturen vid kaffeodling

Ny verksamhetsledare för Sweden Food Arena

Cecilia Warrol blir ny verksamhetsledare för Sweden Food Arena. Hon tillträder 12 januari 2026 och efterträder Marie Gidlund.
cecilia-wpv_1200x600_center_center
Ny verksamhetsledare för Sweden Food Arena