
Carlsberg Sverige har investerat i en ny anläggning för att återvinna koldioxid vid bryggeriet i Falkenberg. Under 2025 uppskattas 2 000 ton koldioxid återvinnas, vilket motsvarar 25 procent av all koldioxid som används vid bryggeriet.
Den koldioxid som uppstår naturligt under ölbryggningen vid Carlsberg Sveriges bryggeri i Falkenberg fångas numera upp i en ny anläggning och återanvänds som kolsyra i företagets öl, läsk och vatten – i stället för att släppas ut eller köpas in externt.
– Genom att återvinna koldioxid från ölbryggningen sparar vi både resurser och miljö. Det minskar vårt behov av inköpt koldioxid, ger mer stabil försörjning och leder dessutom till färre transporter, säger Jonas Kudermann, ansvarig för produktion och logistik på Carlsberg Sverige.
Hittills under 2025 har anläggningen producerat cirka 1 300 ton koldioxid, motsvarande 16 procent av bryggeriets totala koldioxidbehov. För helåret förväntas nivån landa på cirka 2 000 ton återvunnen koldioxid, vilket motsvarar 25 procent av all koldioxid som används vid bryggeriet.
Målet netto noll till 2040
För ölproduktionen används den största andelen av den återvunna koldioxiden – omkring 70 procent går tillbaka in i ölprocessen, även om behovet varierar mellan olika ölsorter.
– För oss är hållbarhetsarbetet en naturlig del av bryggkonsten. Att kunna använda vår egen koldioxid i produktionen är ett tydligt exempel på hur innovation kan bidra till både miljövinster och en mer robust verksamhet, säger Anna Anderberg, hållbarhetschef på Carlsberg Sverige.
Investeringen är en del av Carlsberg Sveriges arbete för att minska klimatpåverkan över värdekedjan. Mellan 2022 och 2024 har företaget minskat det relativa koldioxidavtrycket med 17 procent genom mer effektiva transporter, hållbara förpackningar, förnybar energi och hållbart odlade råvaror. Målet är att nå en 30-procentig minskning till 2030 och netto noll till 2040, vilket innebär att Carlsberg Sverige inte ska bidra med några nettoutsläpp av växthusgaser.