
Den 10 oktober firas Äggets dag i hela världen. Dagen instiftades 1996 av The World Egg Organisation för att lyfta fram äggets betydelse för matlagning och hälsa. I år är temat ”The Mighty Egg”.
Den andra fredagen i oktober firas Äggets dag i hela världen. Branschorganisationer, som Svenska Ägg, firar Äggets dag med att lyfta fram äggets alla positiva egenskaper.
– Vi firar Äggets dag för att uppmärksamma ägget som ett fantastiskt och näringsrikt livsmedel med betoning på dess mångsidighet, prisvärdhet och höga näringsvärde, säger Marie Lönneskog Hogstadius, verksamhetsledare på Svenska Ägg, i ett pressmeddelande, och tipsar om olika sätt att fira:
– Ät till exempel en äggmacka, en äggburgare eller laga en pasta med ägg. Recept på goda äggrätter hittar du på Svenska Äggs webb. I samarbete med matinspiratören Marcus Frank hyllas också de svenska äggen på Instagram-kontot @Mackanskost.
”Det mäktiga ägget”
Årets tema för Äggets dag är ”The Mighty Egg” – för att lyfta att ägg må vara ett ganska oansenligt men ändå riktigt mäktigt livsmedel, eftersom det är så rikt på viktiga näringsämnen.
I många länder anordnas olika aktiviteter, som tävlingar, festivaler och konstutställningar med ägg i fokus, och på skolor och förskolor serveras olika sorters äggrätter. I Indien ska man till exempel fira med ett försök till världsrekord, då en känd indisk kock ska tillaga den kryddiga äggröran Egg Bhurji med 5 000 ägg.
I Sverige äts cirka 213 ägg per person och år och åtta av tio svenskar tycker att ägg är ett måste att alltid ha hemma. 81 procent av de svenska konsumenterna tycker också att ägg är den viktigaste varan att köpa svenskt av. (Källor: Attitydundersökning 2025, Svenskmärkning. Attitydundersökning 2024, Svenska Ägg. Jordbruksverket 2024.)





