Paulig investerar i hållbar saffransproduktion

PUBLICERAD: 18 juni 2025
UPPDATERAD: 18 juni
Saffran är en av världens mest kulturellt betydelsefulla och ekonomiskt värdefulla kryddor, men produktionen är idag skör, ojämn och står inför växande hållbarhetsutmaningar. Foto: Markus Engstrand

Pauligs riskkapitalgren PINC har lett en investeringsrunda på 31 miljoner kronor i BlueRedGold. Det svenska agritechbolaget har utvecklat världens första skalbara inomhussystem för åretruntodling av saffran med hjälp av avancerad robotik och AI. I rundan deltar även The Food Tech Lab och PolarVentures.

BlueRedGolds system återskapar optimala odlingsförhållanden inomhus, vilket möjliggör flera skördar per år och automatiserar det tidskrävande arbetet med att plocka saffransblommor och separera ståndare.

– Saffran är en av världens mest kulturellt betydelsefulla och ekonomiskt värdefulla kryddor, men produktionen är idag skör, ojämn och står inför växande hållbarhetsutmaningar. BlueRedGolds lösning ger automatisering, förutsägbarhet och hög kvalitet i en värdekedja vi redan känner väl och öppnar upp för en kompletterande produktion framåt, säger Erika Hombert, Senior Investment Manager på PINC.

Med investeringen kan BlueRedGold bygga en första anläggning, en modulär fabrik som från start är designad för lönsamhet.

– Detta handlar inte om en pilotanläggning utan en modell som kan skalas upp globalt. Efterfrågan finns redan, inte bara från livsmedelsindustrin, utan också från snabbt växande segment som medicin och nutraceuticals. Vårt fokus ligger nu på att möta efterfrågan med hög kvalitet, stabilitet och skalbarhet, säger Erika Hombert.

Klimatförändringar hot mot skördarna
Anna-Kajsa Lidell, affärsutvecklare på PolarVentures, menar att BlueRedGold står för lösningen av flera problem kopplat till den nuvarande saffransproduktionen:

– Dagens saffran produceras i huvudsak i länder där mänskliga rättigheter är svåra att säkerställa, samtidigt som klimatförändringarna är ett reellt hot mot skördarna idag. Därtill är dagens saffran för kontaminerad av bekämpningsmedel för att kunna användas till läkemedel och kosttillskott. Vår tro är att BlueRedGold ska bli ett starkt bolag vars teknikutveckling kan komma många utsatta grödor till godo på sikt, och säkerställa att vi kan fortsätta njuta av en lussekatt eller paella framöver.

– Vi uppskattar verkligen att samarbeta med en så professionell ledarinvesterare som PINC och en medinvesterare som The Food Tech Lab. Vi blir helt enkelt bättre tillsammans och kommer att bidra starkare till vårt gemensamma mål, ett hållbart matsystem, säger Anna-Kajsa Lidell.

Strategiskt investerarkonsortium
För BlueRedGold handlar samarbetet med PINC och Paulig om mer än kapital.

– Vi är oerhört glada över att få stöd från ett så strategiskt investerarkonsortium. Samarbetet med PINC innebär att vi får arbeta med ett team som har djup förståelse för mat, smak och försörjningskedjor. Deras strategiska insikter och globala räckvidd genom Paulig är mycket värdefulla när vi nu tar nästa steg. Investeringen gör det möjligt för oss att skala upp produktionen och börja möta den globala efterfrågan med kvalitet och leveranssäkerhet i fokus, säger BlueRedGolds vd Nastaran Baleng-Soultani.

Förutom vd och serieentreprenören Nastaran Baleng-Soultani består teamet bakom BlueRedGold av Mikael Öhman, grundare och innovationschef, samt Andrei Boulescu, som nyligen har rekryterats som CTO och Head of Automation & Production. Han har lång erfarenhet av AI-baserad automatisering och skalning av komplexa produktionssystem från bolag som Huawei, Airbus och Innotek.

Senaste nytt

Vegobarometern: Hybridprodukter på frammarsch

Andelen vegetarianer, veganer och flexitarianer har minskat, inte minst bland unga, samtidigt ökar intresset för hybridprodukter.
hybrid
Vegobarometern: Hybridprodukter på frammarsch

Estrella firar midsommar med snacksvisor

Estrella vill höja midsommarstämningen genom att lansera ett vishäfte med festliga snacksvisor – att sjunga till chipsskålen.
Estrella_Snacksvisor_Pressbild_1920x1080
Estrella firar midsommar med snacksvisor

Stor kontrollinsats mot försäljning av jordgubbar

Över 35 ton jordgubbar har kontrollerats, bland annat för att säkerställa att ursprungsmärkningen stämmer och att företagen är registrerade.
gubbar
Stor kontrollinsats mot försäljning av jordgubbar

Tetra Pak öppnar nytt utvecklingscenter

Tetra Paks New Food Technology Development Centre i Karlshamn är en toppmodern pilotanläggning för fermenterade livsmedelsprodukter.
Charles Brand
Tetra Pak öppnar nytt utvecklingscenter

Läs vidare

Vegobarometern: Hybridprodukter på frammarsch

Andelen vegetarianer, veganer och flexitarianer har minskat, inte minst bland unga, samtidigt ökar intresset för hybridprodukter.
hybrid
Vegobarometern: Hybridprodukter på frammarsch

Estrella firar midsommar med snacksvisor

Estrella vill höja midsommarstämningen genom att lansera ett vishäfte med festliga snacksvisor – att sjunga till chipsskålen.
Estrella_Snacksvisor_Pressbild_1920x1080
Estrella firar midsommar med snacksvisor

Stor kontrollinsats mot försäljning av jordgubbar

Över 35 ton jordgubbar har kontrollerats, bland annat för att säkerställa att ursprungsmärkningen stämmer och att företagen är registrerade.
gubbar
Stor kontrollinsats mot försäljning av jordgubbar

Tetra Pak öppnar nytt utvecklingscenter

Tetra Paks New Food Technology Development Centre i Karlshamn är en toppmodern pilotanläggning för fermenterade livsmedelsprodukter.
Charles Brand
Tetra Pak öppnar nytt utvecklingscenter