
Irland är EU:s största exportör av lammkött. Nu satsar landet på att öka produktionen och exporten av ekologiskt lammkött – och Sverige ses som en nyckelmarknad.
Under 2024 lanserade den irländska livsmedelsstyrelsen Bord Bia en kampanj för att främja exporten av ekologiskt lamm- och nötkött till Tyskland, Belgien, Österrike och Sverige. Den treåriga kampanjen, ”EU Organic Beef and Lamb”, samfinansieras av EU och Bord Bia och har en total budget på 2,7 miljoner euro.
I Sverige fokuseras kampanjen enbart på lammkött. I en konsumentundersökning från Board Bia svarar 80 procent av de svenska ekokötts-konsumenterna att de skulle köpa ekologiskt lammkött från Irland. Som främsta skäl uppges högre kvalitet, mer värde för pengarna och godare smak. Svenskar beräknas också spendera nästan tre gånger så mycket på ekologiska livsmedel som den genomsnittliga EU-invånaren.
I nuläget står ekologiskt lammkött bara för cirka fyra procent av allt lammkött som produceras i Irland, men de senaste åren har intresset för ekologisk lammproduktion ökat stark. 2030 beräknas volymen vara uppe i 3 000 ton. Närmare hälften av det EU-certifierade ekologiska lammköttet är avsett för exportmarknader och säsongen sträcker sig huvudsakligen från juni till november.
Trots det ökande intresset har den ekologiska lammproduktionen i Irland en del utmaningar. Idag når endast 28 procent av de lamm som föds på ekologiska gårdar ut på marknaden till ett premiepris. Det beror på att många uppfödare väljer att sälja lammen som så kallade ”store lambs” på djurmarknader, vilket innebär att köttet säljs till samma pris som konventionellt lammkött i butikerna. En annan utmaning är att de ekologiska lammgårdarna är spridda över hela landet.
Eko-satsning i och med EU:s ”green deal”
Den ekologiska produktionen i Irland i tog fart i och med EU:s ”green deal”, där målet är att 25 procent av jordbruksproduktionen inom EU ska vara ekologisk 2030 (Sveriges mål är 30 procent). Idag är den ekologiska andelen av jordbruksmarken i Irland cirka 5,5 procent, men målet är 10 procent 2030.
Irland har den längsta betessäsongen i Europa och fåren betar utomhus större delen av året. Som en del av den treåriga kampanjen bjuder Bord Bia in media för att visa upp det betesbaserade produktionssystemet på plats. Under våren arrangerades en pressresa om ekologisk lammproduktion med svenska deltagare, där ett besök på en ekologisk fårfarm med regenerativt jordbruk stod på programmet.
Gruppen besökte även Irish Country Meats, ICM, som är Irlands största slakt- och processföretag för lamm och det enda i landet som arbetar med ekologiskt lammkött. Företaget har tre produktionsanläggningar i Irland som tar hand om hela kedjan, från slakt till färdigpaketerad produkt.

Snabblagade styckningsdetaljer av lamm
Anläggningen i Wexford, som gruppen besökte, är företagets största med tre styckningslinjer för bak-, mitten- respektive framdelen av djuret. All finstyckning görs därefter manuellt. Första arbetsdagen i veckan styckas enbart ekologiska lamm, övriga dagar konventionellt uppfödda.
Den manuella styckningen gör att ICM kan skräddarsy olika detaljer efter kundernas önskemål, vilket innebär att det kan bli upp till ett 40-tal olika detaljer från ett enda lamm. ICM arbetar mycket med produktutveckling och anses vara den ledande innovatören inom området. Nu ser man en växande marknad för ekologiskt lammkött, framför allt hos yngre i åldern 25-44
Vid besöket demonstrerades ett antal nya produkter framtagna huvudsakligen för den yngre målgruppen, bland annat mindre, mer snabblagade styckningsdetaljer, lammburgare och kebabspett med olika smaksättningar. Dessa produkter finns ännu inte i Sverige men enligt en representant för ICM finns ett stort intresse från svenska dagligvarukedjor och förhoppningen är att produkterna ska finnas i svenska butiker i början av 2026.
Fakta:
Irland är självförsörjande på livsmedel och livsmedelsindustrin är den största näringsgrenen. Med sina 5 miljoner invånare producerar landet betydligt mer än vad som konsumeras av den egna befolkningen, därför exporteras 90 procent av produktionen och nöt- och lammkött står för en stor del. Irlands exporterar livsmedel till 180 marknader för 17 miljarder euro, ungefär 185,6 miljarder sek. (Sveriges livsmedelsexport ligger på cirka 85 miljarder.)
Irland är den största exportören av lammkött inom EU och den fjärde största i världen, efter Australien, Nya Zeeland och Storbritannien.
Bord Bia – den irländska livsmedelsstyrelsen – är en halvstatlig myndighet under jordbruks-, livsmedels- och sjöfartsdepartementet, som ansvarar för att marknadsföra irländsk mat, dryck och trädgårdsodling internationellt. Board Bia finansieras av den irländska staten, livsmedelsföretag, lantbrukare och organisationer.