
Livsmedelsverket ändrar sin tolkning av lagstiftningen, så att det ska vara möjligt att märka hårdost som laktosfri. Flera andra EU-länder tillåter redan sådan märkning, och Livsmedelsverket vill verka för en enhetlig tolkning inom EU.
Hårdost är naturligt fri från laktos, eftersom laktosen som finns i mjölken bryts ner under tillverkningsprocessen. Nu kan företag märka hårdost som ”laktosfri” utan att behöva verifiera laktoshalten genom provtagning. Det har funnits önskemål från branschen att märka hårdost med laktosfri för att underlätta för konsumenter.
– Vi hoppas att personer som är laktosintoleranta, eller de som ska bjuda någon som är det på ost, ska känna sig trygga med att köpa hårdostar och lättare hittar laktosfria alternativ i kyldisken, säger Sofia Ardell, chef för enheten för märkning och export på Livsmedelsverket.
Anmälningskrav
För att få märka hårdost som laktosfri måste företaget göra en anmälan till Livsmedelsverket. Anmälan ska göras innan produkten sätts på marknaden för första gången.