
Rotfrukter, vilda bär och svamp hamnar högst upp på topplistan över vilka smaker som svenskarna tycker är mest representativa för landet. Det visar Icas kartläggning inför nationaldagen den 6 juni.
Skogens och naturens eget skafferi är det som mest förknippas med svenska smaker, enligt en ny Sifo-undersökning på uppdrag av Ica
– På topplistan över vad många ser som svenska smaker hittar vi vildväxande råvaror, men också ätliga skogs- och ängsväxter. Rotfrukter, vilda bär och svamp är enkla att antingen odla själv eller plocka i naturen. Det är även tacksamma råvaror att förvara och förädla och kunna använda året om även när de inte är i säsong, säger Malidza Larsson, vardagskock på Ica.
Smaken av lokalproducerat
På frågan om vilka smaker man förknippar med sitt lokalområde framkommer tydliga geografiska skillnader. Norrlänningar förknippar sig starkast med vilda bär, medan hallänningar är ensamma om att känna en stark koppling till pepparrot. Varannan hallänning (47 procent) känner att pepparrot är en lokalproducerad smak, jämfört med endast 7 procent av svenskarna i allmänhet.
Boende i södra Sverige förknippar i större utsträckning sitt lokalområde med fruktiga smaker, som äpple och rabarber, samt odlade bär, jämfört med svenskar i allmänhet.
Rotfrukter i topp
På topplistan över vilka smaker svenskarna förknippar med svenskproducerade livsmedel hamnar:
1. Rotfrukter, som potatis, morötter och rödbetor (57 procent)
2. Vilda bär, som lingon, hjortron och blåbär (57 procent)
3. Svamp (50 procent)
4. Fruktigt, som äpplen och rabarber (49 procent)
Vilt (40 procent)
Malidza Larsson delar med sig av sina bästa tips för råvarorna som, enligt svenskarna, representerar smaken av Sverige:
Semitorkad rödbeta: gör en 50/50 tartar och smaksätt med dragon. Vattlingon: lingonets naturliga konserveringsmedel gör att de kan förvaras i bara vatten i flera månader, de får då en lite mildare smak. Svamp, med sin djupa smak, är utmärkt att göra buljonger på.
Undersökningen har genomförts av Verian på uppdrag av Ica. Den bygger på 4 240 intervjuer med den svenska allmänheten 18-84 år, 17 feb-3 mars 2025.