Årets Rätt 2025 i ny tappning hos Ikea

PUBLICERAD: 26 maj 2025
UPPDATERAD: 28 maj
Årets Rätt 2025 av Michael Andersson lanseras i ny tappning hos Ikea Sverige i form av en smakrik kycklingtaco. Foto: Ikea

Årets Rätt 2025, framtagen av Årets Kock-vinnaren Michael Andersson för Ikea Sverige, är en smakrik kycklingtaco. Den lanseras på Ikeas restauranger i Sverige på nationaldagen den 6 juni.

Årets Rätt är ett initiativ från Årets Kock i syfte att inspirera till matlagning i vardagen och skapa framtidens svenska klassiker. Årets Rätt 2025 har skapats av Michael Andersson som utsågs till Årets Kock 2024.

Nu har rätten även tagits fram i en mer modern och tillgänglig version för Ikea i form av en kycklingtaco, där sydamerikanska smaker möter svenska råvaror.

– Taco är en perfekt rätt att laga tillsammans, alla kan göra och äta sin taco på sitt eget sätt. Tacon bjuder in till lekfullhet och nyfikenhet och tillsammans vill vi inspirera till att samlas och skapa gemenskap i köket och runt bordet, säger Michael Andersson.

Lanseras på nationaldagen
Kycklingtacon kommer att serveras med tillbehören pico de gallo, salsa verde på gröna tomater och äpplen samt chilimajonnäs. Rätten serveras på alla svenska Ikea-varuhus, förutom Mall of Scandinavia, från och med nationaldagen den 6 juni och kommer att kosta 69 kronor.

– Precis som Michael Andersson så tror vi på Ikea på den förenande kraften i att laga mat tillsammans och att äta mat tillsammans. En kycklingtaco passar lika bra på nationaldagen, som dessutom infaller en fredag i år, som vår mer traditionella svenska rätt köttbullar, potatismos och lingon, säger Tim Holmberg, sortimentsansvarig för Food på Ikea Sverige.

Senaste nytt

Svenskarna vill grilla svenskt kött i sommar

Nötkött, kyckling och hamburgare är vad svenskarna helst lägger på grillen i sommar – och allra helst ska det vara svenskt.
86cfaf17-34cf-49c1-a7da-e9f8f21d811f-w_960
Svenskarna vill grilla svenskt kött i sommar

Samarbete ska minska jordbrukets klimatavtryck

Yara International och Improvin’ har ingått ett partnerskap för att hjälpa livsmedelsföretag att mäta och minska sina utsläpp från jordbruket.
Cover image
Samarbete ska minska jordbrukets klimatavtryck

Kaffeost får skyddad ursprungsbeteckning i EU

Kaffeost som produceras i Norrbotten, Västerbotten, Lappland, Jämtland, Härjedalen och Ångermanland får skyddad ursprungsbeteckning i EU.
Kaffeost_foto_Gide_get
Kaffeost får skyddad ursprungsbeteckning i EU

Fazers kakaofria bar nu i fullskalig produktion

Fazer har tidigare presenterat handgjorda kakaofria produkter med mältad råg i stället för kakao. Nu tas steget mot fullskalig fabriksproduktion.
fazer
Fazers kakaofria bar nu i fullskalig produktion

Läs vidare

Svenskarna vill grilla svenskt kött i sommar

Nötkött, kyckling och hamburgare är vad svenskarna helst lägger på grillen i sommar – och allra helst ska det vara svenskt.
86cfaf17-34cf-49c1-a7da-e9f8f21d811f-w_960
Svenskarna vill grilla svenskt kött i sommar

Samarbete ska minska jordbrukets klimatavtryck

Yara International och Improvin’ har ingått ett partnerskap för att hjälpa livsmedelsföretag att mäta och minska sina utsläpp från jordbruket.
Cover image
Samarbete ska minska jordbrukets klimatavtryck

Kaffeost får skyddad ursprungsbeteckning i EU

Kaffeost som produceras i Norrbotten, Västerbotten, Lappland, Jämtland, Härjedalen och Ångermanland får skyddad ursprungsbeteckning i EU.
Kaffeost_foto_Gide_get
Kaffeost får skyddad ursprungsbeteckning i EU

Lantmännens Forskningsstiftelse öppnar årets utlysning

Lantmännens Forskningsstiftelse utlyser 25 miljoner kronor för framtidens hållbara jordbruk och livsmedelssystem.
fredriksson
Lantmännens Forskningsstiftelse öppnar årets utlysning