
Från fräscha citrusnoter till internationella influenser och ett starkare fokus på hållbarhet – Smakrapporten 2025 avslöjar tydliga skiften i svenskarnas smakpreferenser.
För fjärde året i rad tar Smakbox fram Smakbox ”Smakrapporten”, som lyfter fram vad som påverkar svenskarnas smakpreferenser. Rapporten är indelad i tre teman: Smaktrender, matlagning och hållbarhet. Här återfinns även Smakografen – en aktuell temperaturmätare på svenskarnas smakpreferenser med en topplista över de 300 unika smaker som undersökningen bygger på.
– Med Smakrapporten vill vi ge livsmedelsbranschen ett värdefullt beslutsunderlag som blir en kompass i en ständigt föränderlig smakvärld. Rapporten ger en inblick i trender, preferenser och värderingar, vilket hjälper företag att förstå och anpassa sig till framtidens behov, säger Per Ingman, grundare och vd på Smakbox.
Citron, hallon och nötigt – smaker vi längtar efter
Enligt årets Smakograf söker svenska konsumenter sig mot friskare och lättare smakupplevelser. Citron, hallon och nötter toppar listan över några av årets mest efterlängtade smaker, med pistagenötter som favorit, följt av cashewnötter. En teori är att det höga priset har gjort pistagenötter sällsynta i produkter, vilket i sin tur har ökat begäret. Den välkända dubaichokladen, som har trendat på sociala medier med sin pistagesmak, kan ha spätt på det växande intresset.
Samtidigt minskar suget efter starka och intensiva smaker, som chili, choklad och vanilj. Tryffeltrenden har visserligen vuxit snabbt, men tillsammans med koriander och lakrits är den fortfarande en av de mest polariserade smakerna.
– Citron och hallon kanske inte känns nya för många, men det är just därför de är intressanta. Citron signalerar fräschör och syra. Det är en smak som lyfter, bryter och förhöjer, oavsett om den används i matlagning eller dessert. Hallon är mild sötma och nostalgi. Det smakar sommar, barndom och frukost och det bär på en subtil men emotionellt laddad bärighet. De representerar något djupt mänskligt som trygghet, igenkänning och förväntad smakbalans, säger Johan Swahn, doktor i sensorik och medgrundare av The Taste Lab och TasteWorthy.
Asien och Medelhavet dominerar i köket
Köken från Asien och Medelhavet dominerar årets trender. Det asiatiska köket, med vietnamesiskt och koreanskt i spetsen (39%), delar förstaplatsen med det italienska köket (39%), och är den matlagning fler vill upptäcka och laga mer av. Grekisk (32 %) och spansk matlagning (18%) seglar upp som en ny favorit, medan svensk husmanskost tappar i popularitet.
Det finns också ett växande intresse för att laga mat från grunden (53%), där smaken är en större drivkraft än hälsoskäl. Växtbaserad mat är en uppåtgående trend, även om 29 procent av svenskarna önskar mer inspiration för att komma i gång. Samtidigt tappar snabbmat och dieter mark.
62 procent uppger att de slänger mindre mat än för tre år sedan och nästan hälften jobbar aktivt för att minska sitt matsvinn – bland annat genom att handla mindre men oftare, eller välja fryst framför längre hållbarhet.
Svenskt ursprung prioriteras
Två av tre konsumenter prioriterar svenskt ursprung – främst för att stötta svenska bönder och företag, men också för att bidra till en ökad självförsörjningsgrad och en starkare livsmedelskedja. Närodlat, Krav och Fairtrade är fortsatt viktiga hållbarhetsmarkörer, men i slutändan är det smaken som avgör. Samtidigt uppger många att ett lägre pris skulle sänka tröskeln för att göra mer hållbara val i vardagen.
Undersökningen genomfördes 15 februari-21 april 2025 och omfattade drygt 2300 respondenter, samtliga kunder hos Smakbox, i åldrarna 20-80+ år i Sverige.
Smartbox grundades 2016 och har idag över 20 000 prenumeranter, som varannan månad får en ny provsmakningsbox med allt från mat och dryck, till snacks och sötsaker för provsmakning i hemmet.
Hela undersökningen kan laddas ner här