
Ett samarbete mellan surkålsproducenten Tistelvind och tångodlaren Hakefjordens Havskultur har resulterat i en helt ny produkt på den svenska marknaden: Surkål med sockertång.
Bakom initiativet står Jesper Lindström, vd för Tistelvind samt Carl Norén, som odlar sockertång utanför Tjörn.
Idén föddes när Carl Norén kontaktade Tistelvind med förslaget att kombinera mjölksyrade grönsaker med svenskodlad tång. Efter många tester föll valet på sockertång, som blandades in i Tistelvinds ekologiska surkål. Resultatet blev en produkt med tydlig havskaraktär med umamismak och frisk syra.
– Det kanske inte är det mest självklara mötet, men smakerna gifter sig otroligt väl. Surkål används ofta till kötträtter, men här har vi en variant som passar särskilt bra till fisk, skaldjur och havsnära rätter, säger Jesper Lindström.
Tång tillför näringsmässiga fördelar
Surkål med sockertång innehåller ekologisk vitkål, som framställs genom naturlig mjölksyrning, salt och sockertång. Förutom smaken tillför sockertången också protein, mineraler, vitaminer och fibrer. Visuellt syns tången som gröna stråk i den vita kålen och smaken bär tydliga inslag av hav.
– Vi vill göra det enkelt att använda tång i vardagsmaten. Det här är ett sätt att tillgängliggöra en spännande råvara som många är nyfikna på, men inte riktigt vet hur man ska använda, säger Carl Norén.
Både Tistelvind och Hakefjordens och Havskultur är småskaliga, svenska företag som arbetar med ekologiska och inhemska varor.