Surkål möter havet – ny produkt med svensk tång

PUBLICERAD: 31 mars 2025
UPPDATERAD: 1 april
Surkål med sockertång innehåller ekologisk vitkål, salt och sockertång. Produkten har en tydlig havskaraktär med umamismak och frisk syra. Foto: Tistelvind

Ett samarbete mellan surkålsproducenten Tistelvind och tångodlaren Hakefjordens Havskultur har resulterat i en helt ny produkt på den svenska marknaden: Surkål med sockertång.

Bakom initiativet står Jesper Lindström, vd för Tistelvind samt Carl Norén, som odlar sockertång utanför Tjörn.

Idén föddes när Carl Norén kontaktade Tistelvind med förslaget att kombinera mjölksyrade grönsaker med svenskodlad tång. Efter många tester föll valet på sockertång, som blandades in i Tistelvinds ekologiska surkål. Resultatet blev en produkt med tydlig havskaraktär med umamismak och frisk syra.

– Det kanske inte är det mest självklara mötet, men smakerna gifter sig otroligt väl. Surkål används ofta till kötträtter, men här har vi en variant som passar särskilt bra till fisk, skaldjur och havsnära rätter, säger Jesper Lindström.

Tång tillför näringsmässiga fördelar
Surkål med sockertång innehåller ekologisk vitkål, som framställs genom naturlig mjölksyrning, salt och sockertång. Förutom smaken tillför sockertången också protein, mineraler, vitaminer och fibrer. Visuellt syns tången som gröna stråk i den vita kålen och smaken bär tydliga inslag av hav.

– Vi vill göra det enkelt att använda tång i vardagsmaten. Det här är ett sätt att tillgängliggöra en spännande råvara som många är nyfikna på, men inte riktigt vet hur man ska använda, säger Carl Norén.

Både Tistelvind och Hakefjordens och Havskultur är småskaliga, svenska företag som arbetar med ekologiska och inhemska varor.

Senaste nytt

Årets Livsmedelsexportör 2025: ”Vinnarskalle”

Godistillverkaren BUBS belönades med priset Årets Livsmedelsexportör 2025, som delades ut på Livsmedelsföretagens branschträff Matdagen.
_DSC8251-2

Självplock är hetare än någonsin

Självplock och hyperpersonifiering är några av de starkaste mattrenderna just nu, enligt rapporten Greenfood Insights #4.
Skärmavbild 2025-04-23 kl. 09.22.11

DelMat AB har en ny ägare

Färdigmatsföretaget DelMat AB i Hällefors har förvärvats av Sid Roject AB, som ägs av Peter Johansson.
Peter_Johansson_V2A2059

Ny ordförande för Kooperativa Förbundet

Kerstin Wallentin valdes till ny ordförande för KF vid årsstämman 23 april. Hon efterträder Lars Ericsson.
coop (kopia)

Läs vidare

Årets sommarglassbåt: En svalkande sommarbris

SIA Glass lanserar Årets Sommarglassbåt och en helt ny Glassbåtskollektion för en dag på stranden.
Pressmeddelande.sommarkampanj

Arvid Nordquist hyllar biologisk mångfald

Arvid Nordquists Sommarkaffe 2025 är en hyllning till Rainforest Alliances arbete för hållbar odling och biologisk mångfald.
ARVI_005_Sommarkaffe_700x350px

Pippis klippta spaghetti från Kungsörnen

I samband med Pippi Långstrumps 80-årsdag lanserar Kungsörnen Pippi Klippt spaghetti med kortare koktid.
spagetti

Carlsberg Sverige lanserar elektrisk öl

Carlsberg Sverige lyfter fram den utökade satsningen på elektrifierade transporter med lanseringen av en "elektrisk" öl.
03_PhoneCan_16x9_LinkedIn