Xoma och Arctic Roe utvecklar algkaviar

PUBLICERAD: 28 mars 2025
UPPDATERAD: 28 mars
Arctic Roe of Scandinavia producerar idag störrom i småländska Strömsnäsbruk. Nu startar utvecklingen av en vegetarisk kaviar baserad på algen Caulerpa i samarbete med Xoma. Foto: Pressbild

Algföretaget Xoma ska tillsammans med Arctic Roe of Scandinavia utforska möjligheten att producera en vegetarisk kaviar av alger.

De två företagen har ingått en avsiktsförklaring (LOI) för att under de kommande sex månaderna utforska möjligheten att utveckla en vegetarisk kaviar tillverkad i småländska Strömsnäsbruk. Som en första fas i samarbetet kommer Xoma, via sin testanläggning, att leverera algen Caulerpa till Arctic Roe.

Syftet är Arctic Roe ska kunna utveckla en vegetarisk kaviar som uppfyller samma kvalitetskrav och håller samma standard som deras störkaviar.

Småländsk störrom
Arctic Roe of Scandinavia AB är ett svenskt fiskodlingsföretag med säte i Strömsnäsbruk i södra Småland. Verksamheten bedrivs i ett nedlagt pappersbruk invid stranden av älven Lagan. Företaget producerar i dag enbart störrom från sibirisk stör, som inte slaktas utan mjölkas på sin rom.

– Arctic roe säljer idag sin småländska störrom över hela Sverige samt till ett fåtal utländska destinationer. Naturligtvis söker vi ständigt möjligheter att bredda vår produktportfölj. En vegetarisk kaviar skulle kunna passa väl in, säger Torbjörn Ranta, vd på Artic Roe of Scandinavia

Senaste nytt

Hon blir Arlas nya jordbrukschef i Sverige

Hanna Bellner blir ny chef för jordbruks- och medlemsfrågor för Arla i Sverige. Hon har arbetat på Arla i mer än 15 år, senast som chef för säljkåren mot dagligvaruhandeln.
6b3ca06b-790a-4660-a3dc-9e245880730a-w_960
Hon blir Arlas nya jordbrukschef i Sverige

Kryddig julsenap från Apotek Hjärtat

Apotek Hjärtats julsenap får i år smak av den nordafrikanska kryddblandningen Ras el hanout.
RAO1069682_01
Kryddig julsenap från Apotek Hjärtat

Julöl 2025: Hantverk, hållbarhet och nya smaker

Inför julen 2025 ser Sveriges Bryggerier en tydlig trend mot hantverk, hållbarhet och smakinnovationer.
Festive beer on a Christmas table.
Julöl 2025: Hantverk, hållbarhet och nya smaker

Nytt och klassiskt julgodis från Fazer

Fazers julsortiment är en blandning av klassiker och nyheter – från krispiga praliner till kex med pepparkakssmak.
fazer (kopia)
Nytt och klassiskt julgodis från Fazer

Läs vidare

Hon blir Arlas nya jordbrukschef i Sverige

Hanna Bellner blir ny chef för jordbruks- och medlemsfrågor för Arla i Sverige. Hon har arbetat på Arla i mer än 15 år, senast som chef för säljkåren mot dagligvaruhandeln.
6b3ca06b-790a-4660-a3dc-9e245880730a-w_960
Hon blir Arlas nya jordbrukschef i Sverige

Julöl 2025: Hantverk, hållbarhet och nya smaker

Inför julen 2025 ser Sveriges Bryggerier en tydlig trend mot hantverk, hållbarhet och smakinnovationer.
Festive beer on a Christmas table.
Julöl 2025: Hantverk, hållbarhet och nya smaker

Mats Liedholm till FoodDrinkEuropes styrelse

Det är nu klart att Mats Liedholm, vd på Fazer Sverige, är med i styrelsen för branschorganisationen FoodDrinkEurope.
liedholm
Mats Liedholm till FoodDrinkEuropes styrelse

Trendbrott för norrländsk mjölkproduktion

Efter flera år av nedgång ser mjölkproduktionen i Norrland nu ut att ha vänt. "Ett trendbrott" konstaterar Norrmejerier.
_MG_
Trendbrott för norrländsk mjölkproduktion