
Algföretaget Xoma ska tillsammans med Arctic Roe of Scandinavia utforska möjligheten att producera en vegetarisk kaviar av alger.
De två företagen har ingått en avsiktsförklaring (LOI) för att under de kommande sex månaderna utforska möjligheten att utveckla en vegetarisk kaviar tillverkad i småländska Strömsnäsbruk. Som en första fas i samarbetet kommer Xoma, via sin testanläggning, att leverera algen Caulerpa till Arctic Roe.
Syftet är Arctic Roe ska kunna utveckla en vegetarisk kaviar som uppfyller samma kvalitetskrav och håller samma standard som deras störkaviar.
Småländsk störrom
Arctic Roe of Scandinavia AB är ett svenskt fiskodlingsföretag med säte i Strömsnäsbruk i södra Småland. Verksamheten bedrivs i ett nedlagt pappersbruk invid stranden av älven Lagan. Företaget producerar i dag enbart störrom från sibirisk stör, som inte slaktas utan mjölkas på sin rom.
– Arctic roe säljer idag sin småländska störrom över hela Sverige samt till ett fåtal utländska destinationer. Naturligtvis söker vi ständigt möjligheter att bredda vår produktportfölj. En vegetarisk kaviar skulle kunna passa väl in, säger Torbjörn Ranta, vd på Artic Roe of Scandinavia