Svenskar väljer alltmer svensk kyckling

PUBLICERAD: 27 mars 2025
UPPDATERAD: 27 mars
Svensk kyckling blir alltmer populär. Nu äter svenskarna mer fågel än nötkött per capita. Foto: Pressbild

Svenskarna äter för första gången mer fågel än nötkött per capita– i genomsnitt 24,1 kilo fågel per år – en ökning med 2,7 procent. Det visar färska siffror från Jordbruksverket.

Svensk kyckling blir alltmer populär. På 20 år har den svenska produktionen av fågelkött ökat med 82 procent och försäljningen bland Svensk Fågels medlemmar har ökat med 45 procent sedan 2009. Det vita köttet står idag för 30 procent av den totala köttkonsumtionen.

Samtidigt som den totala importen av matfågel minskade med 1,7 procent under 2024, skedde en förskjutning i importflödena. Importen från Polen ökade med 20 procent, medan mindre kyckling köptes in från Tyskland och Danmark.

Högt förtroende bland konsumenterna
På branschorganisationen Svensk Fågels årsstämma nyligen diskuterades branschens utmaningar och möjligheter. Den svenska matfågelbranschen har högt förtroende bland konsumenterna, men behöver stärka sin beredskap ytterligare för framtida kriser. Enligt ordföranden Ulrik Helgstrand krävs en samlad insats från lantbrukare, livsmedelsföretag, myndigheter och handeln för att minska den administrativa bördan för lantbrukare, främja en hållbar livsmedelsproduktion och säkerställa tydliga och enhetliga regler.

På årsstämman återvaldes kycklingbonden Ulrik Helgstrand till ordförande. Nyvalda i styrelsen blev Jenny Andrén, kycklingbonde, Sofia Hyléen Toresson, vd för Kronfågel, Åsa Sörensson, Lantmännen och Lotta Waldenstedt, Svenska Foder.

Senaste nytt

Mjölkmustaschen – gör skillnad för mäns hälsa

För tredje året i rad stödjer Skånemejerier kampen mot prostatacancer genom sin medverkan i Mustaschkampen.
Varje-liter-räknas_FINAL
Mjölkmustaschen – gör skillnad för mäns hälsa

Tid för lutfisk – Sveriges äldsta bevarade mattradition

Inför Lutfiskens dag den 31 oktober har Skärhamns Frys tagit fram ett modernt lutfiskrecept tillsammans med kocken Katja Palmdahl.
Lutfisk med rökigt tångsalt pumpa och smörad kycklingfond_2
Tid för lutfisk – Sveriges äldsta bevarade mattradition

Julmusttrender 2025: Hantverk, hållbarhet och nya smaker

Bryggerierna ser ett växande intresse för hantverksmässig julmust, sockerfria varianter samt nya smaker och fatlagringar.
Julmust
Julmusttrender 2025: Hantverk, hållbarhet och nya smaker

Blodbrownien lanseras i fler butiker till Halloween

I samband med Halloween kommer blodbrownien, som lanserades på Pressbyråns testbutik PBX, att finnas i flera butiker i hela landet.
Blodbrownie Emma Moberg
Blodbrownien lanseras i fler butiker till Halloween

Läs vidare

Mjölkmustaschen – gör skillnad för mäns hälsa

För tredje året i rad stödjer Skånemejerier kampen mot prostatacancer genom sin medverkan i Mustaschkampen.
Varje-liter-räknas_FINAL
Mjölkmustaschen – gör skillnad för mäns hälsa

Tid för lutfisk – Sveriges äldsta bevarade mattradition

Inför Lutfiskens dag den 31 oktober har Skärhamns Frys tagit fram ett modernt lutfiskrecept tillsammans med kocken Katja Palmdahl.
Lutfisk med rökigt tångsalt pumpa och smörad kycklingfond_2
Tid för lutfisk – Sveriges äldsta bevarade mattradition

Julmusttrender 2025: Hantverk, hållbarhet och nya smaker

Bryggerierna ser ett växande intresse för hantverksmässig julmust, sockerfria varianter samt nya smaker och fatlagringar.
Julmust
Julmusttrender 2025: Hantverk, hållbarhet och nya smaker

Arla släpper elektronisk musik byggd på magljud

Arla släpper Profibeats, en elektronisk låt byggd på verkliga magljud, i samband med lanseringen av Arla Cultura Profibi.
943ee0fe-592c-470d-870f-c3d7ec0c8966-w_960
Arla släpper elektronisk musik byggd på magljud