
Ny statistik från Jordbruksverket visar att svenskarnas köttkonsumtion ökar. Samtidigt minskar utbudet av svenskt kött, vilket har lett till brist på svenskt nöt- och lammkött i butikerna. För att möta den ökade efterfrågan och minska svenskt importberoende genomför Scan Sverige nu ett flertal satsningar.
Idag importeras 40 procent av nötköttet, 20 procent av grisköttet och över 70 procent av allt lammkött som konsumeras i Sverige. Det vill Scan Sverige ändra på.
– För oss är inte det viktigaste att svenskarna äter mer kött – utan att de har möjlighet att välja rätt kött. Men för att ge våra konsumenter den möjligheten måste vi öka den svenska köttproduktionen och på så vis även minska vårt importberoende och fortsätta leverera bra kött från svenska bönder, säger Lars Appelqvist, vd på Scan Sverige, i ett pressmeddelande.
Brist på svenskt nöt- och lammkött
Som de främsta orsakerna till det minskade utbudet av svenskt nötkött anges en längre tids lågkonjunktur och svåra förutsättningar för svenska bönder. För få djur har resulterat i ett lågt utbud och de senaste månaderna har tillgången på svenskt nötkött i butik därför minskat kraftigt. Även på lammsidan är bristen stor.
Scan Sverige fortsätter därför att satsa för att säkerställa en starkare svensk köttproduktion. Det handlar både om att erbjuda konkurrenskraftiga priser och om att på olika sätt möjliggöra för fler bönder att våga investera och utveckla sina gårdar. Exempel på insatser är utbildningssatsningen Unga Köttbönder, ett program för att främja generationsskifte på gård, samt nya avtalsmodeller och finansieringslösningar tillsammans med Tillväxtbolaget.
Hållbarhetstillägg
Scan Sverige delar också ut ett hållbarhetstillägg till nöt- och grisleverantörer, som ett ekonomiskt incitament för att kunna öka produktionen på ett hållbart sätt. Investeringstakten på Scan Sveriges produktionsanläggningar har också ökat kraftigt och fortsätter under 2025.
– Vi märker en ökad efterfrågan på svenskt kött, ett starkt intresse som gör den minskade tillgången än mer kännbar. För att vända utvecklingen och minska vårt importberoende krävs fler djur, fler bönder och fler långsiktiga satsningar och investeringar – både från oss och andra. Svenskt kött är en framtidsbransch och en viktig del av en stark inhemsk livsmedelsproduktion. Därför är vi stolta över våra satsningar och över att vi med Scan alltid levererar 100 procent svenskt kött från svenska gårdar, säger Lars Appelqvist.