Bryggerirest ska bli mat i nytt projekt

PUBLICERAD: 26 mars 2025
UPPDATERAD: 26 mars
Drav är en biprodukt från öltillverkning och består av spannmålsrester som blir över efter bryggningsprocessen. I Sverige uppkommer ungefär 80 000 ton drav årligen. Foto: Carlsberg Sverige

Drav, en restprodukt från ölbryggningen, används idag främst som djurfoder eller biogas – trots att det är rikt på protein och fibrer. I forskningsprojektet Brewed and Renewed samlas aktörer från hela värdekedjan – från bryggeri och bageri till dagligvaruhandel – för att undersöka hur drav kan omvandlas till en hållbar och nyttig livsmedelsingrediens. Projektet bidrar även till minskat matsvinn.

Projektet utvecklar tillvägagångssätt för att hantera, bearbeta och använda draven som en ingrediens i livsmedelsproduktionen, med fokus på bröd och frukostflingor. Projektet leds av RISE och i projektgruppen ingår Axfood, Carlsberg Sverige, Axfoundation, Bageri Gruppen, Elajo och Fazer.

– Genom att projektet samlar dessa aktörer, kan de utmaningar som finns längs hela värdekedjan lösas, samtidigt som steget från forskning till praktisk tillämpning minskar. Förhoppningen är att projektet bidrar till att drav blir en värdefull ingrediens i en mängd olika livsmedelsprodukter, säger projektledare Tim Nielsen på RISE.

80 000 ton drav årligen
Drav är en biprodukt från öltillverkning och består av spannmålsrester som blir över efter bryggningsprocessen. För varje liter öl som bryggs blir det cirka 180 gram drav och enbart i Sverige uppkommer ungefär 80 000 ton drav årligen. I dagsläget används detta huvudsakligen till djurfoder, biogas eller går till kompostering. Det finns en viss, ofta småskalig, användning av drav i livsmedel redan idag, men det skulle kunna göras i mycket större skala.

– Drav är rikt på protein, fiber, vitaminer, mineraler och även antioxidanter. Det finns stor potential inom både hållbarhet och hälsa om man lyckas ta vara på det, säger Anna Anderberg, hållbarhetschef på Carlsberg Sverige.

Flera utmaningar
Drav skulle kunna blandas in i många olika slags livsmedel för att höja näringsvärdet, men det finns flera utmaningar för att kunna använda draven i större skala. När draven tas om hand på bryggeriet är den blöt och innehåller många näringsämnen, vilket gynnar mikrobiell tillväxt och förstörelseprocesserna kan gå snabbt om hanteringen inte sker på ett korrekt sätt. Draven kan torkas direkt på bryggeriet för att sedan malas eller fermenteras som en blöt produkt för att förlänga hållbarhetstiden. Dravens höga fiberinnehåll gör att den behöver bearbetas innan den används som livsmedelsingrediens, eftersom den annars kan påverka smak och textur i slutprodukten.

Under 2025-2026 ska det Formas-finansierade projektet undersöka hur värdekedjan från bryggeri till konsument kan optimeras för att kunna erbjuda goda, hälsosamma, säkra och hållbara livsmedelsprodukter med ett högt innehåll av drav. Projektet ska titta på effektiva metoder för att torka, mala och integrera drav i olika produkter utan att kompromissa med smak och kvalitet. Genom att samla aktörer från hela värdekedjan är målet att hitta lösningar som kan implementeras i stor skala och skapa ett mer resurseffektivt livsmedelssystem.

Senaste nytt

Årets Livsmedelsexportör 2025: ”Vinnarskalle”

Godistillverkaren BUBS belönades med priset Årets Livsmedelsexportör 2025, som delades ut på Livsmedelsföretagens branschträff Matdagen.
_DSC8251-2

Självplock är hetare än någonsin

Självplock och hyperpersonifiering är några av de starkaste mattrenderna just nu, enligt rapporten Greenfood Insights #4.
Skärmavbild 2025-04-23 kl. 09.22.11

DelMat AB har en ny ägare

Färdigmatsföretaget DelMat AB i Hällefors har förvärvats av Sid Roject AB, som ägs av Peter Johansson.
Peter_Johansson_V2A2059

Ny ordförande för Kooperativa Förbundet

Kerstin Wallentin valdes till ny ordförande för KF vid årsstämman 23 april. Hon efterträder Lars Ericsson.
coop (kopia)

Läs vidare

Årets Livsmedelsexportör 2025: ”Vinnarskalle”

Godistillverkaren BUBS belönades med priset Årets Livsmedelsexportör 2025, som delades ut på Livsmedelsföretagens branschträff Matdagen.
_DSC8251-2

Självplock är hetare än någonsin

Självplock och hyperpersonifiering är några av de starkaste mattrenderna just nu, enligt rapporten Greenfood Insights #4.
Skärmavbild 2025-04-23 kl. 09.22.11

DelMat AB har en ny ägare

Färdigmatsföretaget DelMat AB i Hällefors har förvärvats av Sid Roject AB, som ägs av Peter Johansson.
Peter_Johansson_V2A2059

Ny ordförande för Kooperativa Förbundet

Kerstin Wallentin valdes till ny ordförande för KF vid årsstämman 23 april. Hon efterträder Lars Ericsson.
coop (kopia)