
Fazer har introducerat tre produkter som innehåller proteinet Solein i USA. Två havredrycker och en chokladbar med proteinet presenterades för besökarna på Future Food-Techmässan i San Francisco. Näst efter Singapore är USA den andra marknaden i världen där Solein kan säljas.
Under Future Food-Techmässan i San Francisco den 13-14 mars erbjöds besökarna att testa två funktionella veganska havredrycker och en chokladbar under Fazers koncept ”Taste the Future”, som alla innehåller proteinet Solein.
Bakom Solein står det finska foodtech-företaget Solar Foods, som genom att producera protein från luften strävar efter att minimera resursanvändning och miljöpåverkan. Proteinet innehåller järn, fiber och B12-vitamin och kan smaka och se ut som vad än det används till.
– Future Food-Tech eventet i San Francisco ger oss en fantastisk möjlighet att erbjuda provsmakningar av våra produkter. Den feedback vi får kommer att vara viktig för att förfina och utveckla dessa produkter ytterligare, säger Pamela Carlstedt, Director Product Development Plant Based Drinks på Fazer.
Fazer är det första FMCG-företaget (Fast Moving Consumer Goods) som introducerar förpackade Solein-produkter i USA.
Siktar på EU-godkännande 2026
– Vi är exalterade att introducera våra banbrytande innovationer genom Taste the Future-produkterna i USA, vilket stärker vårt engagemang att skapa framtidens mat och utveckla hållbara livsmedelslösningar som möter framtida generationers behov, säger Heli Anttila, VP, New Product Development på Fazer Konfektyr.
Under förra året lanserade Fazer Taste the Future Snack Bar i Singapore och målsättningen är att utveckla fler Solein-berikade produkter för en kommande lansering på den europeiska marknaden.
– Produkterna som introduceras av Fazer är ett utmärkt exempel på hur Solein utmärker sig inom produktkategorier för hälsa och prestanda. Solein erbjuder överlägsen näring med fin smak, uppfyller alla huvudsakliga ”fri från”-krav och är ett av de mest hållbara proteinerna på marknaden. Vi arbetar för att få godkännande för Solein som livsmedel i EU under 2026, och vi ser fram emot att berika fler konsumentprodukter med Solein, säger Juan Manuel Benitez-Garcia, Chief Commercial Officer på Solar Foods.
Nytt protein
Solein är ett nytt näringsrikt protein som härstammar från en naturlig, icke-modifierad, encellig organism. I stället för att vattna och gödsla organismen skapas Solein genom en fermenteringsprocess som utnyttjar luft och elektricitet som sina primära resurser. Proteinet kan användas i alla slags livsmedel och smaka och se ut som det som det används till.