Gemensam vägledning för hållbarhetsrapportering

PUBLICERAD: 28 februari 2025
UPPDATERAD: 6 mars
– Livsmedelsindustrin har uttryckt ett starkt behov av en gemensam praxis kring rapportering av väsentliga hållbarhetsfrågor, säger Sara Sundqvist, näringspolitisk sakkunnig på Livsmedelsföretagen. Foto: Pressbild

Livsmedelsföretagen startar ett arbete med att ta fram en gemensam vägledning för hållbarhetsrapportering i enlighet med CSRD, med hjälp av IVL Svenska Miljöinstitutet. Syftet är att ge vägledning kring hur industrigemensamma frågor kan hanteras och effektivisera företagens rapporteringsprocess.

Livsmedelsföretagens 750 medlemsföretag påverkas direkt eller indirekt av EU:s nya hållbarhetsdirektiv CSRD, som har införlivats i svensk lag och kräver redovisning av hållbarhetsinformation.

Trots att EU har försett företagen med ett antal vägledningar för att underlätta CSRD-rapporteringen kvarstår frågor om hur väsentliga frågor i livsmedelsindustrins unika värdekedjor ska hanteras och hur industrispecifika frågor kan mätas och rapporteras.

– Livsmedelsindustrin har uttryckt ett starkt behov av en gemensam praxis kring rapportering av väsentliga hållbarhetsfrågor, därför startar vi nu upp det här arbetet tillsammans med IVL Svenska Miljöinstitutet, säger Sara Sundqvist, näringspolitisk sakkunnig på Livsmedelsföretagen.

Många gemensamma frågor
– Många frågor som företagen brottas med är gemensamma och genom en vägledning kan företagens rapporteringsprocesser effektiviseras. Vi tycker det är väldigt roligt att få göra det här tillsammans med Livsmedelsföretagens medlemsföretag. Här finns ett stort engagemang och kunskap och vår uppgift blir att fånga detta och omsätta det i en praktisk vägledning som svarar mot företagens behov av stöd i CSRD-rapporteringen, säger Maria Lidberg, chef för gruppen strategi och styrning på IVL Svenska Miljöinstitutet.

Senaste nytt

Mats Liedholm till FoodDrinkEuropes styrelse

Det är nu klart att Mats Liedholm, vd på Fazer Sverige, är med i styrelsen för branschorganisationen FoodDrinkEurope.
liedholm
Mats Liedholm till FoodDrinkEuropes styrelse

Frukost med smak av julkola eller pepparkaka?

Skånemejerier presenterar årets julprodukter: Nyheten Vaniljyoghurt med smak av julkola och den återkommande Pepparkaksfilen.
jul-lanseringar_16-9
Frukost med smak av julkola eller pepparkaka?

Trendbrott för norrländsk mjölkproduktion

Efter flera år av nedgång ser mjölkproduktionen i Norrland nu ut att ha vänt. "Ett trendbrott" konstaterar Norrmejerier.
_MG_
Trendbrott för norrländsk mjölkproduktion

Höstnyheter på PBX: Svampkaffe och insektssnacks

Pressbyrån PBX lanserar flera höstnyheter – från svampkaffe och kakaofria chokladkakor till insektsbaserat snacks.
PBX Nyheter
Höstnyheter på PBX: Svampkaffe och insektssnacks

Läs vidare

Mats Liedholm till FoodDrinkEuropes styrelse

Det är nu klart att Mats Liedholm, vd på Fazer Sverige, är med i styrelsen för branschorganisationen FoodDrinkEurope.
liedholm
Mats Liedholm till FoodDrinkEuropes styrelse

Trendbrott för norrländsk mjölkproduktion

Efter flera år av nedgång ser mjölkproduktionen i Norrland nu ut att ha vänt. "Ett trendbrott" konstaterar Norrmejerier.
_MG_
Trendbrott för norrländsk mjölkproduktion

125 miljoner investeras i svenskt växtbaserat protein

Plant Protein Production AB i Jämjö ska producera svenskt växtbaserat protein av åkerböna.
Skärmavbild 2025-11-10 kl. 11.56.46
125 miljoner investeras i svenskt växtbaserat protein

Tetra Pak lanserar ny plattform för livsmedelsproduktion

Tetra Pak Factory OS är en ny AI-driven plattform för livsmedelsproduktion – en skalbar och modulär lösning som kopplar ihop hela fabriken.
Tetra Pak® Factory OS™
Tetra Pak lanserar ny plattform för livsmedelsproduktion