Framtidens livsmedelssystem stöttas med 10 miljoner

PUBLICERAD: 18 februari 2025
UPPDATERAD: 18 februari
Annelie Moldin är R&D Manager Food and Energy på Lantmännen.

Lantmännens Forskningsstiftelse presenterade nyligen fördelningen av nya projekt vid den öppna utlysningen 2024. 10 miljoner kronor går till projekt relaterade till Lantmännens förädlingsindustri inom livsmedel och bioenergi.

Projekten som kan relateras till förädlingsindustri inom livsmedel och bioenergi fokuserar framför allt på förädling av baljväxter, kopplingen till hjärt- och tarmhälsa vid konsumtion av fullkorn och fiber samt biologiskt nedbrytbara plaster.

I ett av projekten ska man undersöka hur proteinstruktur påverkar ingrediensers funktion och vad som händer med dem under bearbetning. Projektet är av stort intresse för tillverkare av vegetabiliska livsmedel, i synnerhet de med ärtbaserade produkter.

– Baljväxter har många mervärden som hög protein- och fiberhalt och hur dessa ter sig under bearbetning blir därför mycket intressant. Inte minst i kontexten för hur ärtproteinisolat, med breda möjligheter till livsmedelstillämpningar, ska kommersialiseras, säger Annelie Moldin, R&D Manager Food and Energy på  Lantmännen.

Ett annat viktigt projekt går ut på att studera hur fullkornsintag från råg påverkar hjärthälsa.

Biologisk nedbrytbar plast
Två projekt fokuserar på framställandet av biologisk nedbrytbar plast av stärkelse från ärta, vete och havre, med hjälp av filmblåsning respektive att producera biologiskt nedbrytbar plast med bioetanol som råvara.

Sammanfattningsvis arbetar Lantmännens Forskningsstiftelse för att resultaten från projekten ska stärka både svensk livsmedelsindustri och bidra till ett fossilfritt samhälle. Det kan ske genom produktinnovationer, processförbättringar och nya affärsmodeller som bidrar till nya eller förbättrade affärer och i förlängningen till ett mer livskraftigt jordbruk.

– Vi har genom åren finansierat en mängd forskningsprojekt som bidragit med kunskap för både befintliga och nya potentiella affärer. Kunskap som kommer såväl livsmedelsindustrin som allmänheten till gagn, säger Annelie Moldin.

Senaste nytt

Fördubblade investeringar i alternativa proteiner

Under 2024 ökade investeringarna i alternativa proteiner med mer än 120 procent, enligt en ny analys från Good Food Institute Europe.
IsmaelB_GFI Europe

Klassisk ost har blivit en global succé

Keso har fått ett nytt uppsving på marknaden, drivet av sociala medier och nya konsumtionsmönster.
pexels-shkrabaanthony-4397312

Stor minskning av tillsatt socker i svensk läsk

Sedan 2019 har svenska bryggerier minskat mängden tillsatt socker i läsk med i genomsnitt 36 procent per liter.
Sockeråtagandet_1_A

Heta och fruktiga nyheter från Cloetta

Cloetta lanserar två nyheter i begränsad upplaga samt nya tolkningar av Malacos klassiker.
cloetta

Läs vidare

Fördubblade investeringar i alternativa proteiner

Under 2024 ökade investeringarna i alternativa proteiner med mer än 120 procent, enligt en ny analys från Good Food Institute Europe.
IsmaelB_GFI Europe

Klassisk ost har blivit en global succé

Keso har fått ett nytt uppsving på marknaden, drivet av sociala medier och nya konsumtionsmönster.
pexels-shkrabaanthony-4397312

Stor minskning av tillsatt socker i svensk läsk

Sedan 2019 har svenska bryggerier minskat mängden tillsatt socker i läsk med i genomsnitt 36 procent per liter.
Sockeråtagandet_1_A

Stacky's ägare köper fabrik i Mantorp

Smartare Mat i Sverige säkrar produktionen av sitt varumärke Stacky's, genom att förvärva en fabrik i Mantorp.
matfabriken-startup2