
Mutti, vars pizzasås är en av finalisterna till Årets matbluff 2024, tillbakavisar juryns motivering: ”Att betrakta pizzasåsen som likvärdig med krossade eller passerade tomater är både felaktigt och missvisande”.
Mutti Pizza sauce classica är en av de fem finalisterna till Äkta varas antipris Årets matbluff 2024.
Juryns motivering:
”I stället för att ha krossad tomat på pizzan, föreslår tomatjätten Mutti att vi ska använda denna särskilda pizzasås. Såsen beskrivs ha en ”fyllig smak av italienska tomater” och en ”äkta smak av italiensk pizza”. Så hur har man fått till denna smak? Bland annat genom att spä ut den med 17 procent vatten. I övrigt innehåller den tomater och lite salt. Dessa två ingredienser utgör lustigt nog även innehållet i Muttis vanliga krossade tomater, som alltså är både outspädda och billigare. I en butik är en burk krossade tomaterna 5 kronor billigare och i en annan hela 12 kronor billigare, jämfört med pizzasåsen.”
”Felaktigt och missvisande”
Nu bemöter Mutti motiveringen till antipriset i en kommentar:
”Att betrakta pizzasåsen som likvärdig med krossade eller passerade tomater är både felaktigt och missvisande”, skriver Helle Jakobsen, PR-representant för Mutti.
Hon liknar det vid att jämföra vin och vinäger för att båda härstammar från druvor.
”Även om bägge innehåller tomater och en liten mängd salt, är de olika produkter designade för specifika ändamål, med distinkta formuleringar och produktionsprocesser, vilket resulterar i helt olika värdekedjor.”
Enligt Mutti är Pizzasås Classicas produktionsprocess ”speciellt utformad för att leverera en färdig lösning som säkerställer enkel spridning på pizza och optimala resultat”.
”Denna process är helt annorlunda och mer komplex jämfört med de som används för andra tomatbaserade produkter avsedda för matlagning från grunden, såsom Muttis krossade och passerade tomater, eller tomatpuré. Tillsatsen av vatten, tydligt listad i ingredienslistan, är ett avsiktligt val för att förbättra användarupplevelsen.”