Mutti bemöter Äkta vara: "Felaktigt och missvisande"

PUBLICERAD: 24 januari 2025
UPPDATERAD: 24 januari
Mutti kommenterar nomineringen till Årets matbluff 2024: ”Att betrakta pizzasåsen som likvärdig med krossade eller passerade tomater är både felaktigt och missvisande.” Foto: Äkta vara

Mutti, vars pizzasås är en av finalisterna till Årets matbluff 2024, tillbakavisar juryns motivering: ”Att betrakta pizzasåsen som likvärdig med krossade eller passerade tomater är både felaktigt och missvisande”.

Mutti Pizza sauce classica är en av de fem finalisterna till Äkta varas antipris Årets matbluff 2024.

Juryns motivering:
I stället för att ha krossad tomat på pizzan, föreslår tomatjätten Mutti att vi ska använda denna särskilda pizzasås. Såsen beskrivs ha en ”fyllig smak av italienska tomater” och en ”äkta smak av italiensk pizza”. Så hur har man fått till denna smak? Bland annat genom att spä ut den med 17 procent vatten. I övrigt innehåller den tomater och lite salt. Dessa två ingredienser utgör lustigt nog även innehållet i Muttis vanliga krossade tomater, som alltså är både outspädda och billigare. I en butik är en burk krossade tomaterna 5 kronor billigare och i en annan hela 12 kronor billigare, jämfört med pizzasåsen.

”Felaktigt och missvisande”
Nu bemöter Mutti motiveringen till antipriset i en kommentar:

”Att betrakta pizzasåsen som likvärdig med krossade eller passerade tomater är både felaktigt och missvisande”, skriver Helle Jakobsen, PR-representant för Mutti.

Hon liknar det vid att jämföra vin och vinäger för att båda härstammar från druvor.

”Även om bägge innehåller tomater och en liten mängd salt, är de olika produkter designade för specifika ändamål, med distinkta formuleringar och produktionsprocesser, vilket resulterar i helt olika värdekedjor.”

Enligt Mutti är Pizzasås Classicas produktionsprocess ”speciellt utformad för att leverera en färdig lösning som säkerställer enkel spridning på pizza och optimala resultat”.

”Denna process är helt annorlunda och mer komplex jämfört med de som används för andra tomatbaserade produkter avsedda för matlagning från grunden, såsom Muttis krossade och passerade tomater, eller tomatpuré. Tillsatsen av vatten, tydligt listad i ingredienslistan, är ett avsiktligt val för att förbättra användarupplevelsen.”

Senaste nytt

Svenskarna vill grilla svenskt kött i sommar

Nötkött, kyckling och hamburgare är vad svenskarna helst lägger på grillen i sommar – och allra helst ska det vara svenskt.
86cfaf17-34cf-49c1-a7da-e9f8f21d811f-w_960
Svenskarna vill grilla svenskt kött i sommar

Samarbete ska minska jordbrukets klimatavtryck

Yara International och Improvin’ har ingått ett partnerskap för att hjälpa livsmedelsföretag att mäta och minska sina utsläpp från jordbruket.
Cover image
Samarbete ska minska jordbrukets klimatavtryck

Kaffeost får skyddad ursprungsbeteckning i EU

Kaffeost som produceras i Norrbotten, Västerbotten, Lappland, Jämtland, Härjedalen och Ångermanland får skyddad ursprungsbeteckning i EU.
Kaffeost_foto_Gide_get
Kaffeost får skyddad ursprungsbeteckning i EU

Fazers kakaofria bar nu i fullskalig produktion

Fazer har tidigare presenterat handgjorda kakaofria produkter med mältad råg i stället för kakao. Nu tas steget mot fullskalig fabriksproduktion.
fazer
Fazers kakaofria bar nu i fullskalig produktion

Läs vidare

Svenskarna vill grilla svenskt kött i sommar

Nötkött, kyckling och hamburgare är vad svenskarna helst lägger på grillen i sommar – och allra helst ska det vara svenskt.
86cfaf17-34cf-49c1-a7da-e9f8f21d811f-w_960
Svenskarna vill grilla svenskt kött i sommar

Samarbete ska minska jordbrukets klimatavtryck

Yara International och Improvin’ har ingått ett partnerskap för att hjälpa livsmedelsföretag att mäta och minska sina utsläpp från jordbruket.
Cover image
Samarbete ska minska jordbrukets klimatavtryck

Kaffeost får skyddad ursprungsbeteckning i EU

Kaffeost som produceras i Norrbotten, Västerbotten, Lappland, Jämtland, Härjedalen och Ångermanland får skyddad ursprungsbeteckning i EU.
Kaffeost_foto_Gide_get
Kaffeost får skyddad ursprungsbeteckning i EU

Lantmännens Forskningsstiftelse öppnar årets utlysning

Lantmännens Forskningsstiftelse utlyser 25 miljoner kronor för framtidens hållbara jordbruk och livsmedelssystem.
fredriksson
Lantmännens Forskningsstiftelse öppnar årets utlysning