Guldhaven Pelagiska vinner Sjömatspriset 2025

PUBLICERAD: 24 januari 2025
UPPDATERAD: 24 januari
Emma Gabrielsson, vd på Guldhaven Pelagiska, tar emot Sjömatspriset 2025 vid prisutdelningen på Nordic Seafood Summit i Eriksberghallen i Göteborg. Foto: Pressbild

Sjömatspriset, som delades ut under Nordic Seafood Summit, går i år till Guldhaven Pelagiska, som vill sätta svensk, hållbart odlad fisk på kartan.

Guldhaven Pelagiska förädlar svensk regnbågslax som är odlad i öppna kassar i Norrland och är grönlistad av WWF:s fiskguide. De har nyligen även ingått ett samarbete med Urban Deli i Stockholm.

–74 procent av all sjömat vi äter i Sverige är importerad och sett till laxen är hela 99 procent av det odlad i Norge. Vi vill visa vad Sverige själva har, säger Emma Gabrielsson, vd på Guldhaven Pelagiska.

Juryns motivering:
Guldhaven Pelagiska är en pionjär inom hållbar förädling av fisk och ett lysande exempel på den svenska fiskbranschens styrka, tradition och innovationsförmåga. Med en djup respekt för havets resurser och en gastronomisk vision kombinerar de kommersiell verksamhet med ansvar för miljö och utveckling, samtidigt som de stärker kustnära näringar och lokala samhällen.  Ett särskilt exempel på deras innovationskraft är utvecklingen av boquerones på siklöja – en art som ofta glöms bort efter att löjrommen skördats.

– Vi imponeras av Guldhaven Pelagiskas förmåga att kombinera innovation, hållbarhet och gastronomiska finess. Deras produkter smakar helt enkelt jättegott, säger Lillemor Lindberg, innovationsledare för Innovatum Science Park och jurymedlem.

Övriga nominerade till Sjömatspriset 2025 var Skillinge Fisk Impex och Musselfabriken.

Om Sjömatspriset
Sjömatspriset hyllar visionärer som med tyngd och långsiktighet utvecklar den svenska sjömatsnäringen. Sjömatspriset ska delas ut till personer, företag eller organisationer som distinkt och vältajmat skapar förutsättningar för sjömatens genomslag, konkurrenskraft och utveckling. Det kan röra sig om en innovation, ett projekt, en produkt eller något annat. Det viktiga är att det kan göra långsiktig skillnad och är hållbart – även kommersiellt. Priset är ett erkännande för dem som vågar tänka nytt och tar initiativ till förändring och en uppmuntran till att fortsätta utveckla sjömatsnäringen.

Juryn består av representanter från Nordic Seafood Summits styrgrupp, branschorganisationer, grossist- och restaurangledet, dagligvaruhandeln och innovationsstödjande organisationer.

Läs vidare

Kött på restaurang måste ursprungsmärkas

Från den 1 mars måste restauranger och storhushåll kunna informera om vilket land köttet på menyn kommer ifrån.
blir-man-sjuk-av-kott-man-holding-menu-34540009

Ostrapporten 2025: Präst är svenskarnas favoritost

Ostrapporten 2025 visar att 95 procent av alla i Sverige äter ost, framför allt till frukost, och favoriten är Prästost.
Ostrapporten_2025 kopiera

Taylors & Jones får ny ägare

Livsmedelsgruppen Evanoff Group har sålt varumärket Taylors & Jones till charkföretaget Bergslags Delikatesser i Lindesberg AB.
MA_PRM

Vinnarna på FFCR Stockholm 2025

På FFCR Stockholm 2025 utsågs de mest banbrytande lösningarna inom livsmedel, hållbarhet och teknik.
screenshot_12

Senaste nytt

Kött på restaurang måste ursprungsmärkas

Från den 1 mars måste restauranger och storhushåll kunna informera om vilket land köttet på menyn kommer ifrån.
blir-man-sjuk-av-kott-man-holding-menu-34540009

Ostrapporten 2025: Präst är svenskarnas favoritost

Ostrapporten 2025 visar att 95 procent av alla i Sverige äter ost, framför allt till frukost, och favoriten är Prästost.
Ostrapporten_2025 kopiera

Varumärket granini återlanseras på den svenska marknaden

Eckes-Granini återlanserar graninis juice- och fruktdrycker på den svenska marknaden.
Skärmavbild 2025-01-30 kl. 15.55.05

Iceland Foods återgår till plasttråg för packning av köttfärs

Vakuumpackad köttfärs spar mycket material jämfört med packning på plasttråg, men i England har flera av de stora kedjorna börjat återgå till plasttrågen. Konsumenterna uppskattade inte det vakuumpackade.
Iceland