Guldhaven Pelagiska vinner Sjömatspriset 2025

PUBLICERAD: 24 januari 2025
UPPDATERAD: 24 januari
Emma Gabrielsson, vd på Guldhaven Pelagiska, tar emot Sjömatspriset 2025 vid prisutdelningen på Nordic Seafood Summit i Eriksberghallen i Göteborg. Foto: Pressbild

Sjömatspriset, som delades ut under Nordic Seafood Summit, går i år till Guldhaven Pelagiska, som vill sätta svensk, hållbart odlad fisk på kartan.

Guldhaven Pelagiska förädlar svensk regnbågslax som är odlad i öppna kassar i Norrland och är grönlistad av WWF:s fiskguide. De har nyligen även ingått ett samarbete med Urban Deli i Stockholm.

–74 procent av all sjömat vi äter i Sverige är importerad och sett till laxen är hela 99 procent av det odlad i Norge. Vi vill visa vad Sverige själva har, säger Emma Gabrielsson, vd på Guldhaven Pelagiska.

Juryns motivering:
Guldhaven Pelagiska är en pionjär inom hållbar förädling av fisk och ett lysande exempel på den svenska fiskbranschens styrka, tradition och innovationsförmåga. Med en djup respekt för havets resurser och en gastronomisk vision kombinerar de kommersiell verksamhet med ansvar för miljö och utveckling, samtidigt som de stärker kustnära näringar och lokala samhällen.  Ett särskilt exempel på deras innovationskraft är utvecklingen av boquerones på siklöja – en art som ofta glöms bort efter att löjrommen skördats.

– Vi imponeras av Guldhaven Pelagiskas förmåga att kombinera innovation, hållbarhet och gastronomiska finess. Deras produkter smakar helt enkelt jättegott, säger Lillemor Lindberg, innovationsledare för Innovatum Science Park och jurymedlem.

Övriga nominerade till Sjömatspriset 2025 var Skillinge Fisk Impex och Musselfabriken.

Om Sjömatspriset
Sjömatspriset hyllar visionärer som med tyngd och långsiktighet utvecklar den svenska sjömatsnäringen. Sjömatspriset ska delas ut till personer, företag eller organisationer som distinkt och vältajmat skapar förutsättningar för sjömatens genomslag, konkurrenskraft och utveckling. Det kan röra sig om en innovation, ett projekt, en produkt eller något annat. Det viktiga är att det kan göra långsiktig skillnad och är hållbart – även kommersiellt. Priset är ett erkännande för dem som vågar tänka nytt och tar initiativ till förändring och en uppmuntran till att fortsätta utveckla sjömatsnäringen.

Juryn består av representanter från Nordic Seafood Summits styrgrupp, branschorganisationer, grossist- och restaurangledet, dagligvaruhandeln och innovationsstödjande organisationer.

Senaste nytt

Stor minskning av tillsatt socker i svensk läsk

Sedan 2019 har svenska bryggerier minskat mängden tillsatt socker i läsk med i genomsnitt 36 procent per liter.
Sockeråtagandet_1_A

Heta och fruktiga nyheter från Cloetta

Cloetta lanserar två nyheter i begränsad upplaga samt nya tolkningar av Malacos klassiker.
cloetta

Smartare Mat i Sverige köper fabrik i Mantorp

Smartare Mat i Sverige säkrar produktionen av sitt varumärke Stacky's, genom att förvärva en fabrik i Mantorp.
matfabriken-startup2

Reumatikerförbundet lanserar Easy to Use-märkning

Reumatikerförbundet lanserar en produktmärkning för förpackningar och produkter, som testats och certifierats som Easy to use.
Easy to use pressx

Läs vidare

Stor minskning av tillsatt socker i svensk läsk

Sedan 2019 har svenska bryggerier minskat mängden tillsatt socker i läsk med i genomsnitt 36 procent per liter.
Sockeråtagandet_1_A

Smartare Mat i Sverige köper fabrik i Mantorp

Smartare Mat i Sverige säkrar produktionen av sitt varumärke Stacky's, genom att förvärva en fabrik i Mantorp.
matfabriken-startup2

Regenerativt brödprojekt: Kan en smörgås göra skillnad?

I ett nytt innovationsprojekt undersöks hur bröd kan bakas med grödor som främjar jordhälsa och biologisk mångfald – och dessutom smakar bättre.
DSC_0041

Fruktstund ökade elevers koncentration

Barn som fick frukt i skolan blev mer koncentrerade och engagerade – det visar Icas fruktexperiment.
icafrukt