Krav har inlett ett samarbete med Agronod och deras verktyg Agrosfär. I projektet ska man undersöka hur Agrosfär kan underlätta klimatberäkningar och samtidigt utveckla Kravs regelverk för ökad träffsäkerhet.
Agrosfär är ett verktyg för klimatberäkningar inom svenskt lantbruk, som ger detaljerade beräkningar baserade på gårdens unika data och visar effekterna av förbättringsåtgärder på gården.
Enligt gällande regler måste lantbrukare på stora Krav-certifierade gårdar genomgå klimatrådgivning och beräkna sin klimatpåverkan och projektet med Agrosfär är ett viktigt steg i detta arbete.
I projektet, som startade i november och kommer att pågå i sex månader, kommer tio Krav-certifierade gårdar att använda Agrosfär för att göra klimatberäkningar och därefter frivilligt dela resultaten med organisationen. Syftet är dels att få insikt i hur verktyget upplevs av de deltagande lantbrukarna, dels att undersöka hur Agrosfär beräknar och redovisar klimatdata på ett tillförlitligt sätt.
Minskar dubbelrapportering
– Vi är glada över att samarbeta med Krav för att förenkla klimatberäkningar för svenska lantbrukare och minska dubbelrapportering i olika system, säger Emilia Liljeström, vd på Agronod.
Växtodlaren Svante Kaiser är en av lantbrukarna som ingår i projektet.
– Det här skulle kunna vara starten på en förbättringsresa där var och en kan se sin klimatpåverkan och hitta sätt att minska den. Insamlingen av data påverkar oss och därför är det värdefullt att få delta i det här projektet, säger han.
Agrosfär utvecklas med stöd från EIP-Agri och bygger på en vägledande beräkningsmodell för branschen, granskad och verifierad av oberoende tredje part. Verifieringen omfattar nötkött, mjölk och växtodling.
Vid sidan av detta projekt sker ett internationellt erfarenhetsutbyte mellan Krav och andra ekologiska standarder och eko-organisationer i Europa och globalt kring insamling och redovisning av hållbarhetsdata.