Äldre trender på väg tillbaka – surdegsbakning i topp

PUBLICERAD: 23 december 2024
UPPDATERAD: 23 december
Åtta av tio svenskar vill lära sig en ny matlagningsteknik under 2025, enligt en undersökning HelloFresh. Foto: Pressbild

Sex av tio svenskar vill bli bättre i köket under det nya året, visar en ny undersökning från HelloFresh. Dessutom verkar äldre trender göra comeback. Många vill lära sig att baka med surdeg och woka, men tidsbrist och främmande ingredienser skapar hinder för många att utvecklas i köket.

YouGov-undersökningen från HelloFresh visar att åtta av tio vill lära sig en ny matlagningsteknik under 2025. Allra främst är det surdegsbakning (33%) som svenskarna är nyfikna på.

– I början på 2010-talet såg vi en stor surdegstrend med surdegsbagerier och surdegshotell. Nu verkar trenden vara på väg tillbaka, denna gång kanske till följd av lågkonjukturen. Att kunna baka något som är billigt, gott och mättande är inte en dålig kombination i tuffare tider, säger Sofia Fattori, gastronomisk chef på HelloFresh.

Det är fler gamla trender som kan få en uppgång under 2025. Intresset för surdegsbakning följs nämligen av wokning (26%) och att göra egen pasta (20%).

– Wokpannan, som blev årets julklapp redan 1990, kan under 2025 göra comeback i många hem. Den asiatiska matkulturen har varit stark i Sverige i många år. Det syns dels i restaurangutbudet, dels är det den bäst säljande receptkategorin bland våra kunder.

Tidsbrist ett hinder
Trots det stora intresset för att bli bättre i köket menar nära fem av tio svenskar att tidsbrist är den främsta anledningen till att de avstår från att laga viss mat. Recept som innefattar ingredienser och kryddor som inte finns hemma är också en vanlig anledning (42%), följt av att rätter kan innehålla ingredienser som man inte är van vid (25%).

– Att dygnet har ett visst antal minuter är svårt att göra något åt. Försök i stället att inte överkomplicera det och ta små steg när du ska testa något nytt. Wokning och pasta är två bra exempel på fantastisk mat som kan göras på kort tid, med få ingredienser och där du lätt kan experimentera dig fram, säger Sofia Fattori.

Topplista: Matlagningsteknikerna som svenskarna vill lära sig
1. Surdegsbakning (33%)
2. Wokning (26%)
3. Göra egen pasta  (20%)
4. Fermentering (18%)
5. Fritering (18%)

YouGov intervjuade 1 064 personer över 18 år i Sverige via internet under perioden 21-24 oktober 2024.

Läs vidare

Ökat fokus på Nyckelhålsmärkta produkter

Livsmedelsverket och livsmedelsbranschen gör en gemensam satsning på att lyfta fram Nyckelhålsmärkningen under januari.
Skärmavbild 2025-01-17 kl. 11.03.18

Kampanj ska öka konsumtionen av svenska ägg

Svenska Ägg inleder en flerårig marknadssatsning. Visionen är att alla som bor i Sverige ska äta minst ett ägg om dagen – och det ska vara svenskt.
Marie L Hogstadius

De kan vinna årets Sjömatspris

Skillingefisk-Impex, Guldhaven Pelagiska och Musselfabriken är finalister till Sjömatspriset 2025 som delas ut under Nordic Seafood Summit.
Nominerade_sjomatspriset

Coop ansluter till Lantmännens odlingsprogram

Coop ansluter Coop Havregryn till Klimat & Natur – Lantmännens odlingsprogram för Framtidens Jordbruk.
coop

Senaste nytt

Ökat fokus på Nyckelhålsmärkta produkter

Livsmedelsverket och livsmedelsbranschen gör en gemensam satsning på att lyfta fram Nyckelhålsmärkningen under januari.
Skärmavbild 2025-01-17 kl. 11.03.18

Ny kärlekskollektion från Lakrids By Bülow

Det danska gourmetlakritsföretaget Lakrids By Bülow lanserar LOVE-kollektion med fyra av sina mest populära smaker.
eyJwYXRoIjoibGFrcmlkcy1ieS1idWVsb3dcL2ZpbGVcL21NVkJUZFJpZzFycjFLYVpmMlNULmpwZyJ9_lakrids-by-buelow_jONL2iErCw546WiEQssXZFoNENODYn7EO2fkPewE8Fc

Kampanj ska öka konsumtionen av svenska ägg

Svenska Ägg inleder en flerårig marknadssatsning. Visionen är att alla som bor i Sverige ska äta minst ett ägg om dagen – och det ska vara svenskt.
Marie L Hogstadius

De kan vinna årets Sjömatspris

Skillingefisk-Impex, Guldhaven Pelagiska och Musselfabriken är finalister till Sjömatspriset 2025 som delas ut under Nordic Seafood Summit.
Nominerade_sjomatspriset