Proteinish siktar på helsvenskt vegokött

PUBLICERAD: 19 december 2024
UPPDATERAD: 19 december
Proteinish grundare Peter Bolinder, entreprenör och företagsledare, och Isabelle Egholt Falck, som har djup erfarenhet från livsmedelsbranschen och växtbaserad produktion. Foto: Pressbild

Svenska Proteinish har säkrat 3,5 miljoner kronor från bland annat FoodBridge/Novax i en pre seed-runda. Finansieringsrundan är ett första steg mot Sveriges första anläggning för texturerade växtproteiner och helsvenska växtbaserade köttprodukter.

Finansieringsrundan är starten på en satsning för att bygga Sveriges första anläggning för storskalig produktion av texturerade växtproteiner för livsmedelsindustrin och produktion av svenskt vegokött. I ett första steg ska hållbara, högkvalitativa texturerade proteininsatsvaror för svenska livsmedelsföretag utvecklas och i ett andra steg planeras även produktion av färdiga konsumentprodukter till varumärkesägare.

Den planerade anläggningen kommer att använda svenska råvaror, bland annat cerealier och baljväxter för produktion av svenska texturerade proteiner, som används i växtbaserade köttalternativ och andra innovativa livsmedel.

Ska stärka Sveriges självförsörjning
Projektet har som mål att stärka Sveriges självförsörjning inom växtbaserade proteiner. I dagsläget domineras marknaden av importerade produkter på grund av avsaknaden av svensk produktion.

– Vi ser en enorm potential i att göra Sverige mer självförsörjande på växtbaserade proteiner. Vår satsning handlar inte bara om att möta den växande efterfrågan på hållbara livsmedel, utan också om att skapa innovativa lösningar som gynnar både miljön och aktörer inom hela den svenska värdekedjan för livsmedel. Vi är stolta över att bidra till denna omställning, säger Peter Bolinder, vd i Proteinish.

Stöttas av FoodBridge/Novax
Bland investerarna i denna runda finns FoodBridge/Novax, som är en del av Axel Johnson.

– Vi på FoodBridge är stolta över att investera i Proteinish och stötta deras vision att stärka den lokala produktionen av växtbaserade proteiner i Sverige. Vi har stort förtroende för teamet och ser fram emot att bidra till ökad svensk självförsörjning och hållbara affärsmöjligheter, säger Sofie Borg, Associate på FoodBridge/Novax.

I slutet av 2026 ska Proteinish, enligt planen, börja leverera texturerade växtproteiner i stor skala. Nästa finansieringsrunda, för etablering av produktionsanläggningen, öppnas under 2025.

Läs vidare

Här är finalisterna till årets matbluff 2024

Fem finalister har utsetts till antipriset Årets matbluff 2024. Nu ska "vinnaren" röstas fram av svenska folket.
matbluff

Carlsberg Sverige ny partner till Schweppes

Carlsberg Sverige har ingått ett partnerskap med Schweppes. Det innebär ett av de största tillskotten till Carlsberg Sveriges portfölj på över 15 år.
Unknown

Arvid Nordquists säkerställer fossilfria sjötransporter

Arvid Nordquist inför fossilfria sjötransporter i samarbete med logistikföretaget Scanlog.
Namnlös design (53)

Arlas Keso-mejeri nu helt fossilfritt

Arla i Falkenberg har bytt naturgas mot flisbaserad fjärrvärme och anläggningen är nu helt fossilfri.
5c03efc3-64bc-4420-81ed-0c07cae30c01-w_960

Senaste nytt

Här är finalisterna till årets matbluff 2024

Fem finalister har utsetts till antipriset Årets matbluff 2024. Nu ska "vinnaren" röstas fram av svenska folket.
matbluff

Oväntade smaklanseringar från Gårdschips

Gårdschips lanserar tre nya, oväntade smakkombinationer: Gin & Tonic, Raspberry Sour samt Chili Cheese.
News-GC

Carlsberg Sverige ny partner till Schweppes

Carlsberg Sverige har ingått ett partnerskap med Schweppes. Det innebär ett av de största tillskotten till Carlsberg Sveriges portfölj på över 15 år.
Unknown

Arvid Nordquists säkerställer fossilfria sjötransporter

Arvid Nordquist inför fossilfria sjötransporter i samarbete med logistikföretaget Scanlog.
Namnlös design (53)