Proteinish siktar på helsvenskt vegokött

PUBLICERAD: 19 december 2024
UPPDATERAD: 19 december
Proteinish grundare Peter Bolinder, entreprenör och företagsledare, och Isabelle Egholt Falck, som har djup erfarenhet från livsmedelsbranschen och växtbaserad produktion. Foto: Pressbild

Svenska Proteinish har säkrat 3,5 miljoner kronor från bland annat FoodBridge/Novax i en pre seed-runda. Finansieringsrundan är ett första steg mot Sveriges första anläggning för texturerade växtproteiner och helsvenska växtbaserade köttprodukter.

Finansieringsrundan är starten på en satsning för att bygga Sveriges första anläggning för storskalig produktion av texturerade växtproteiner för livsmedelsindustrin och produktion av svenskt vegokött. I ett första steg ska hållbara, högkvalitativa texturerade proteininsatsvaror för svenska livsmedelsföretag utvecklas och i ett andra steg planeras även produktion av färdiga konsumentprodukter till varumärkesägare.

Den planerade anläggningen kommer att använda svenska råvaror, bland annat cerealier och baljväxter för produktion av svenska texturerade proteiner, som används i växtbaserade köttalternativ och andra innovativa livsmedel.

Ska stärka Sveriges självförsörjning
Projektet har som mål att stärka Sveriges självförsörjning inom växtbaserade proteiner. I dagsläget domineras marknaden av importerade produkter på grund av avsaknaden av svensk produktion.

– Vi ser en enorm potential i att göra Sverige mer självförsörjande på växtbaserade proteiner. Vår satsning handlar inte bara om att möta den växande efterfrågan på hållbara livsmedel, utan också om att skapa innovativa lösningar som gynnar både miljön och aktörer inom hela den svenska värdekedjan för livsmedel. Vi är stolta över att bidra till denna omställning, säger Peter Bolinder, vd i Proteinish.

Stöttas av FoodBridge/Novax
Bland investerarna i denna runda finns FoodBridge/Novax, som är en del av Axel Johnson.

– Vi på FoodBridge är stolta över att investera i Proteinish och stötta deras vision att stärka den lokala produktionen av växtbaserade proteiner i Sverige. Vi har stort förtroende för teamet och ser fram emot att bidra till ökad svensk självförsörjning och hållbara affärsmöjligheter, säger Sofie Borg, Associate på FoodBridge/Novax.

I slutet av 2026 ska Proteinish, enligt planen, börja leverera texturerade växtproteiner i stor skala. Nästa finansieringsrunda, för etablering av produktionsanläggningen, öppnas under 2025.

Senaste nytt

”Smakresan” ska få skolelever att våga testa nya smaker

Compass Groups skolprojekt Smakresan den 16 maj ska få elever att utforska nya smaker och förbättra sina kostvanor.
Nudelwok_Smakresan

Betala med ett skämt på Max

I en kampanj för de nya dryckerna Fun Drinks introducerar Max Burgers en ny betalmetod – skämtet.
max

Alkoholfria cocktails en växande trend

ISH lanserar alkoholfri Mojito och Spritz på burk, som finns att köpa både i dagligvaruhandeln och på Systembolaget.
CZ7A0948[1]

Fördubblade investeringar i alternativa proteiner

Under 2024 ökade investeringarna i alternativa proteiner med mer än 120 procent, enligt en ny analys från Good Food Institute Europe.
IsmaelB_GFI Europe

Läs vidare

”Smakresan” ska få skolelever att våga testa nya smaker

Compass Groups skolprojekt Smakresan den 16 maj ska få elever att utforska nya smaker och förbättra sina kostvanor.
Nudelwok_Smakresan

Betala med ett skämt på Max

I en kampanj för de nya dryckerna Fun Drinks introducerar Max Burgers en ny betalmetod – skämtet.
max

Fördubblade investeringar i alternativa proteiner

Under 2024 ökade investeringarna i alternativa proteiner med mer än 120 procent, enligt en ny analys från Good Food Institute Europe.
IsmaelB_GFI Europe

Klassisk ost har blivit en global succé

Keso har fått ett nytt uppsving på marknaden, drivet av sociala medier och nya konsumtionsmönster.
pexels-shkrabaanthony-4397312