Den 26 februari har utsetts till Husmanskostens dag. Bakom initiativet står bland annat White Guide, Gastronomiska Akademin, Måltidsakademin och ett antal tongivande kockar.
Nu får husmanskosten sin egen dag i den svenska kalendern. Den 26 februari blir dagen när initiativtagarna hoppas att svenska krogar, storkök, dagligvaruhandeln och hem ska fokusera på den klassiska svenska maten.
– Det är på tiden att maten som skapat vårt samhälle får den uppmärksamhet den förtjänar, säger kocken Pontus Frithiof, som är initiativtagare till projektet och något av husmanskostens ambassadör.
– Husmanskost är hållbar mat på alla sätt. Den lagas från grunden av säsongsbaserade råvaror. Det är mat med rena smaker, utan tillsatser och det mesta som inte är viltfångat kan produceras på en svensk bondgård. Det är bra både för psykisk och fysisk hälsa att skippa halvfabrikat. Dessutom är det ofta mat som är billig att laga.
Peter Kjellberg, som är vd för White Guide, understryker just den närproducerade aspekten:
– Det finns så många lokala producenter och mathantverkare som har fantastiska produkter för just husmanskost. Vare sig man talar om kött eller grönsaker så har vi enormt hög kvalitet och med ett ökat intresse för husmanskost kan vi hjälpa dessa aktörer att nå ny publik. Man kan till och med se det som en beredskapshandling att minska vårt beroende av importerad mat.
Vill få fler att laga husmanskost
Även om den är älskad av så många så finns det en tröskel för många när det gäller att laga den. Det är detta Husmanskostens dag vill ändra på genom att få livsmedelsföretag, handel, offentlig sektor och restauranger att ge husmanskosten mer uppmärksamhet.
– Svensk husmanskost är ett arv som vi i våra butiker och restauranger förvaltat varje dag i 150 år. Det är god och bra mat oavsett om man lagar den själv eller får den serverad. Husmanskostens dag har potential att bli en viktig dag för hela dagligvarusektorn, säger Madelene Brehmer, som är vd för Sabis AB.
Pontus Frithiof säger att målet är att skapa en folkrörelse som är ett alternativ till halvfabrikat och snabbmat:
– Vi kommer att uppmärksamma alla initiativ och sprida kunskap i våra sociala kanaler. Redan nu har Arla aviserat att man kommer att ha egna aktiviteter kopplade till Husmankostens dag. Vi hoppas och tror att många kommer att följa.
Husmanskostens dag
Husmanskostens dag arrangeras första gången den 26 februari 2025. Initiativtagare är Pontus Frithiof tillsammans med White Guide och Gastronomiska Akademin. Initiativet stöds även av en rad namnkunniga kockar samt Måltidsakademin, LRF, Menigo, Sabis, Arla och Nordrest. Fler aktörer tillkommer löpande. Inledningsvis kan Husmanskostens dag följas på Facebook och Instagram.
Mer information finns här