Folkhälsa och svenska råvaror i fokus på årets Nobelmeny

PUBLICERAD: 9 december 2024
UPPDATERAD: 9 december
– Som kock vill jag visa att det går att laga god mat med ansvar. Jag vill inspirera människor att göra bättre matval, som kan bidra till förändring och lägga grunden för en hållbar framtid, säger årets Nobelkock Jessie Sommarström. Foto: Pressbild

2024 års Nobelmeny står med fötterna djupt i den svenska myllan. Kocken Jessie Sommarström och konditorn Frida Bäcke lyfter fram säsongsbetonade råvaror och överraskar med en fullkornsgröt av kornbulgur.

På Nobelmiddagen serveras i år hydrotermiskt behandlad kornbulgur från Hidden in Grains och Warbro Kvarn.

– Jag har några signalvärden i min måltid, det handlar om hållbarhet, det handlar om folkhälsa. Jag kommer att göra en gröt på fullkorn, där kornet har blivit behandlat hydrotermiskt, vilket gör att kroppen kan ta upp mer av näringen i det. Det här är en typ av innovation som jag tycker är jättespännande och lite av en game changer, därför har jag valt att servera det, säger Jessie Sommarström.

Bryter ner fytinsyra
Hydrotermisk behandling är en metod som bryter ner fytinsyra i spannmål, vilket gör mineraler, som järn och zink, betydligt mer tillgängliga för kroppen. Metoden är utvecklad av Kerstin Fredlund på Hidden in Grains.

– Vi måste se mer till hur människans biologi fungerar i vår livsmedelsproduktion. Fullkorn är rikt på viktiga näringsämnen som mineraler, men de är inte så lätta att ta upp. I min forskning har vi förbättrat ett traditionellt sätt att behandla spannmål för att göra mineralerna mer tillgängliga för oss människor. Till vår kornbulgur har vi noggrant valt ut ett näringsrikt korn och behandlat det varsamt med värme och ånga. Resultatet är en både näringsrik och god produkt som kan serveras i många olika former, säger Kerstin Fredlund.

Innovativ produkt med historiska rötter
Hidden in Grains har tillsammans med Warbro Kvarn använt tekniken för att ta fram den kornbulgur som nu kommer att serveras på Nobelmiddagen.

– På Warbro har vi alltid varit fast förankrade i historien med vårt fokus på kulturspannmål, dessa har vi sedan genom innovation och nytänkande använt för att skapa nya produkter, för framtidens mat. Att vår bulgur kommer att serveras i det finaste sammanhanget för forskning och innovation, Nobelmiddagen, är ett fantastiskt erkännande av att hållbarhet och kvalitet kan gå hand i hand, säger Thomas Björklund, vd för Warbro Kvarn.

Senaste nytt

DelMat AB har en ny ägare

Färdigmatsföretaget DelMat AB i Hällefors har förvärvats av Sid Roject AB, som ägs av Peter Johansson.
Peter_Johansson_V2A2059

Ny ordförande för Kooperativa Förbundet

Kerstin Wallentin valdes till ny ordförande för KF vid årsstämman 23 april. Hon efterträder Lars Ericsson.
coop (kopia)

Mondelēz Sveriges chokladprodukter krymper

Mondelēz Sverige minskar vikten på ett antal produkter för varumärkena Marabou, Daim, Aladdin och Paradis.
25_6555_Marabou_Mjolkchoklad_160g_bar

Rekorddåliga matvanor i Gen Z

Unga svenskar har alarmerande osunda matvanor, enligt en ny undersökning från Picadeli.
Picadeli 1

Läs vidare

DelMat AB har en ny ägare

Färdigmatsföretaget DelMat AB i Hällefors har förvärvats av Sid Roject AB, som ägs av Peter Johansson.
Peter_Johansson_V2A2059

Ny ordförande för Kooperativa Förbundet

Kerstin Wallentin valdes till ny ordförande för KF vid årsstämman 23 april. Hon efterträder Lars Ericsson.
coop (kopia)

Mondelēz Sveriges chokladprodukter krymper

Mondelēz Sverige minskar vikten på ett antal produkter för varumärkena Marabou, Daim, Aladdin och Paradis.
25_6555_Marabou_Mjolkchoklad_160g_bar

Rekorddåliga matvanor i Gen Z

Unga svenskar har alarmerande osunda matvanor, enligt en ny undersökning från Picadeli.
Picadeli 1