Mindre PFAS, salt och dioxin i maten

PUBLICERAD: 6 december 2024
UPPDATERAD: 6 december
Ett enkelt sätt att undvika att få i sig höga halter dioxiner och PCB är genom att följa Livsmedelsverkets kostråd för fisk. Foto: Arkivbild

Livsmedelsverkets senaste matkorgsundersökning visar på minskade halter av salt, dioxin och PFAS i maten. Mängden PCB och dioxin är den lägsta sedan mätningarna startade.

Livsmedelsverket genomför regelbundet så kallade matkorgsundersökningar för att få kunskap om hur mycket näringsämnen och oönskade ämnen vanliga livsmedel på den svenska marknaden innehåller.

− Nu är samtliga analyser klara från den senaste undersökningen. Resultaten visar att maten vi köper innehåller tillräckligt av de flesta näringsämnena och att den innehåller mindre mängd av flera av de skadliga ämnen som vi analyserat jämfört med tidigare matkorgar, säger Helena Bjermo, risk- och nyttovärderare vid Livsmedelsverket.

Undersökningen, som genomfördes hösten 2022, analyserar mat från vanliga butiker som motsvarar hur mycket vi äter i Sverige av olika livsmedel. Resultaten har sedan jämförts med tidigare undersökningar från 1999, 2005, 2010 och 2015.

Minskande halter av PFAS
När det gäller de industriellt framställda kemikalierna som går under samlingsnamnet PFAS (per- och polyflourerade alkylsubstanser) fanns mätbara nivåer i ägg samt i mager och fet fisk, med de högsta halterna i mager fisk.

I de andra livsmedelsgrupperna var halterna av PFAS lägre än vad som kan mätas. Det uppskattade genomsnittliga intaget på befolkningsnivå ligger under det hälsobaserade riktvärdet för PFAS och mätningarna visar på en nedåtgående trend mellan 1999 och 2022.

Välj rätt fisk för att undvika dioxiner
Fet fisk, fetter, feta mejeriprodukter och kött bidrog mest till intaget av miljögifterna PCB och dioxiner, där de högsta halterna fanns i fet fisk.

− Analyserna visar att mängden PCB och dioxin vi får i oss via maten är den lägsta sedan mätningarna i Matkorgen startade för 25 år sedan. Det är bra, men de behöver minska ännu mer, eftersom den mängd vi får i oss fortfarande ligger i nivå med eller över det tolerabla veckointaget, säger Irina Gyllenhammar, toxikolog vid Livsmedelsverket.

− Det betyder inte att vi ska sluta äta fet fisk, men de som är känsliga för dessa ämnen (kvinnor som vill ha barn i framtiden samt barn och ungdomar), kan behöva vara mer noggranna med vilken fisk de äter. Ett enkelt sätt att undvika att få i sig höga halter dioxiner och PCB är genom att följa våra kostråd för fisk.

Vi äter fortfarande för mycket salt
Undersökningen visar att svenska folket får i sig mindre salt från maten, men ändå äter mer än vad som är hälsosamt. För mycket salt kan öka risken för kroniska sjukdomar.

− En stor del av saltet vi får i oss kommer från maten vi köper hem och inte från det salt vi strör på maten. Här visar matkorgsundersökningen att salthalterna i maten minskar och att livsmedelsföretagens arbete för att minska saltmängden i maten gett effekt, säger Helena Bjermo.

Dioxin och salt påverkar hälsan mest
I årets rapport har verktyget risktermometern använts för att jämföra och rangordna olika risker med maten. I en jämförelse mellan riskerna av de olika ämnena rankades salt och dioxiner som de största riskerna för folkhälsan. Dessa ämnen har minskat i maten under de år som matkorgsundersökningarna har genomförts och är områden som Livsmedelsverket aktivt arbetar med.

Läs mer om Livsmedelsverkets matkorgsundersökningar här

Senaste nytt

Easy to Use - Reumatikerförbundet lanserar märkning för lättöppnade produkter

Förpackningarnas öppningsbarhet, men även hanterbarhet, är frågor som stötts och blötts under alla år, egentligen ända sedan konsumentförpackningar såg dagen ljus i mitten på 1900-talet. Svåröppnat har alltid varit ett gångbart ord och så är det i många fall fortfarande. Nu lanserar Reumatikerförbundet en produktmärkning för förpackningar och produkter som testats och certifierats som Easy to use.
Easy to use pressx

Regenerativt brödprojekt: Kan en smörgås göra skillnad?

I ett nytt innovationsprojekt undersöks hur bröd kan bakas med grödor som främjar jordhälsa och biologisk mångfald – och dessutom smakar bättre.
DSC_0041

Ära – en ny osttyp från Skånemejerier och Allerum

Ära presenteras som en helt ny typ av hårdost med hög smakintensitet och toner av knäckig kola och umami.
Allerum_Ära-SE_prm

Ny trågförseglare för stora volymer från Ishida bygger på smart intelligens

Ishida Europe har introducerat en ny trågförslutare för livsmedelsindustrin, QX-800 som ger ökad kapacitet och hanterar prestanda- och effektivitetsutmaningar för trågförslutningsapplikationer. Den bygger på smart intelligens och har en kompakt design.
QX 800 close up shot of gripper arms with pots of fruitx

Läs vidare

Regenerativt brödprojekt: Kan en smörgås göra skillnad?

I ett nytt innovationsprojekt undersöks hur bröd kan bakas med grödor som främjar jordhälsa och biologisk mångfald – och dessutom smakar bättre.
DSC_0041

Fruktstund ökade elevers koncentration

Barn som fick frukt i skolan blev mer koncentrerade och engagerade – det visar Icas fruktexperiment.
icafrukt

Nytt samarbete om fossilfri mineralgödsel

Lantmännen och Arla har tecknat ett avtal om fossilfri mineralgödsel, som ska minska lantbrukets klimatavtryck.
mineralgödsel

BUBS lanseras på den amerikanska marknaden

Orkla Snacks lanserar godisvarumärket BUBS på den amerikanska marknaden under hösten 2025.
Bubs i godisskål