Scan Sverige fortsätter satsa på unga köttbönder

PUBLICERAD: 3 december 2024
UPPDATERAD: 3 december
Gruppfoto från uppstarten av den tredje omgången av Scan Sveriges utbildningsprogram Unga Köttbönder Foto: Hans Björling

Nu startar den tredje omgången av Scan Sveriges utbildningsprogram Unga köttbönder. Satsningen är en viktig del i Scan Sveriges långsiktiga arbete för att främja tillväxt och hållbar utveckling inom lantbruket och svensk köttproduktion.

Utbildningsprogrammet Unga köttbönder genomförs för att öka kompetensöverföringen, underlätta generationsväxling och stärka unga lantbrukare i sitt företagande. Snittåldern på lantbrukare i Sverige är idag 60 år och nästan var tredje lantbrukare är över 65. Samtidigt möter den yngre generationen lantbrukare ofta hinder, så som till exempel kapitalbrist och osäkerhet kring ägarskiftesprocessen. Genom Unga köttbönder vill Scan Sverige ge ny inspiration och kunskap till några av landets framtidsbönder och därigenom bidra till en långsiktigt hållbar livsmedelsproduktion i Sverige.

– Vi vill vara en trygg partner för våra leverantörer och stötta dem i deras viktiga arbete för svensk livsmedelsförsörjning. Genom Unga köttbönder satsar vi på den yngre generationen med kompetensutveckling, inspiration och nätverk som kan ge ny energi till deras företagande. Svenskt lantbruk är avgörande för framtiden, och nästa generations köttbönder behöver rätt förutsättningar för att lyckas, säger Torbjörn Lithell, inköpsdirektör på Scan Sverige.

Positiv respons
Årets omgång samlar 25 deltagare från hela landet, som kommer att utbildas inom ämnen som hållbarhet, management, juridik och generationsskifte. Deltagarna representerar nöt-, gris- och lammproduktion.

– Vi vet genom tidigare omgångar av programmet att deltagarna, utöver kompetensutvecklingen, också haft stor glädje av att dela erfarenheter och skapa nya nätverk. Den positiva responsen från tidigare år ger oss goda förhoppningar om att även denna omgång ska bli framgångsrik och kunna bidra till lantbrukets och köttproduktionens utveckling i Sverige, säger Ulrika Aschan, djurinköpare och ansvarig för programmet hos Scan Sverige.

Antalet svenska lantbrukare har minskat kraftigt de senaste 30 åren. Under denna period har cirka 90 000 jordbruksföretag avvecklats, vilket motsvarar en tredjedel av alla gårdar.  Under samma period har Sveriges självförsörjningsgrad sjunkit från 75 procent för 30 år sedan till dagens 50 procent.

Senaste nytt

Stor minskning av tillsatt socker i svensk läsk

Sedan 2019 har svenska bryggerier minskat mängden tillsatt socker i läsk med i genomsnitt 36 procent per liter.
Sockeråtagandet_1_A

Heta och fruktiga nyheter från Cloetta

Cloetta lanserar två nyheter i begränsad upplaga samt nya tolkningar av Malacos klassiker.
cloetta

Smartare Mat i Sverige köper fabrik i Mantorp

Smartare Mat i Sverige säkrar produktionen av sitt varumärke Stacky's, genom att förvärva en fabrik i Mantorp.
matfabriken-startup2

Reumatikerförbundet lanserar Easy to Use-märkning

Reumatikerförbundet lanserar en produktmärkning för förpackningar och produkter, som testats och certifierats som Easy to use.
Easy to use pressx

Läs vidare

Stor minskning av tillsatt socker i svensk läsk

Sedan 2019 har svenska bryggerier minskat mängden tillsatt socker i läsk med i genomsnitt 36 procent per liter.
Sockeråtagandet_1_A

Smartare Mat i Sverige köper fabrik i Mantorp

Smartare Mat i Sverige säkrar produktionen av sitt varumärke Stacky's, genom att förvärva en fabrik i Mantorp.
matfabriken-startup2

Regenerativt brödprojekt: Kan en smörgås göra skillnad?

I ett nytt innovationsprojekt undersöks hur bröd kan bakas med grödor som främjar jordhälsa och biologisk mångfald – och dessutom smakar bättre.
DSC_0041

Fruktstund ökade elevers koncentration

Barn som fick frukt i skolan blev mer koncentrerade och engagerade – det visar Icas fruktexperiment.
icafrukt