Skånemejerier signerar Klimatkontrakt Malmö

PUBLICERAD: 29 november 2024
UPPDATERAD: 5 december
Från vänster: Katrin Stjernfeldt Jammeh, kommunstyrelsens ordförande i Malmö stad, Anette Gregow, kommunikations- och hållbarhetsdirektör på Skånemejerier och Sofia Hedén, kommunalråd miljö och service i Malmö stad. Foto: Pressbild

Skånemejerier har skrivit ett klimatkontrakt med Malmö stad för att tillsammans med andra aktörer driva på den gröna omställningen och mobilisera klimatarbetet. Målet är att bidra till ett klimatneutralt Malmö år 2030.

Klimatkontrakt Malmö är ett initiativ som ska hjälpa staden att nå sina klimatmål och driva på klimatarbetet även i områden utanför kommunens direkta inflytande.

– Vi har ett stort fokus på att minska vårt klimatavtryck och ser fram emot att samarbeta med Malmö stad och andra aktörer för att uppnå ett klimatneutralt Malmö 2030, säger Anette Gregow, kommunikations- och hållbarhetsdirektör på Skånemejerier.

Transporter ett fokusområde
Malmö stad har identifierat flera områden med stor potential att både minska utsläppen och skapa sociala samt ekonomiska värden. Ett fokusområde är transporter, där Skånemejerier arbetar för att minska klimatpåverkan genom fossilfria lösningar. Under 2023 var 97 procent av Skånemejeriers inrikes transporter fossilfria och företaget har som mål att nå 100 procent fossilfria transporter under 2025. Även uppvärmning och elförsörjning är prioriterade områden. Skånemejeriers anläggning i Malmö använder idag förnybar energi i form av biogas och förnybar el. Andra potentiella samarbetsområden är minskat matsvinn, förpackningsåtervinning och optimering av användningen av restströmmar från livsmedelsindustrin.

– Vi ser stora möjligheter att gemensamt främja hållbara lösningar inom flera av de omställningsområden som täcks av klimatkontraktet. Vi har redan gjort framsteg där vi har sänkt klimatpåverkan från våra anläggningar och ser fram emot att fortsatt bidra till Malmös hållbara utveckling i samverkan med andra, säger Anette Gregow.

 

Läs vidare

Husmanskosten får sin egen dag

Den 26 februari har utsetts till Husmanskostens dag. Initiativtagare är Pontus Frithiof, tillsammans med White Guide och Gastronomiska Akademin
husmans

Svenskarnas intresse för bakning ökar

94 procent av svenskarna bakar minst en gång per år och 67 procent varje månad. Det visar Dr. Oetkers senaste Bakrapport.
dr oetker

Han är Smaksäkrast i livsmedelsbranschen

Sebastian Johansson, sensorikansvarig på Dagab, tog hem vinsten när den nya sensoriktävlingen Smaksäkrast avgjordes för första gången.
sebastian-_smaksakrast

Folkhälsa och svenska råvaror i fokus på årets Nobelmeny

2024 års Nobelmeny står med fötterna djupt i den svenska myllan. Kocken Jessie Sommarström överraskar med en lyxig fullkornsgröt av kornbulgur.
Mynewsdesk Jessie Sommarström

Senaste nytt

Husmanskosten får sin egen dag

Den 26 februari har utsetts till Husmanskostens dag. Initiativtagare är Pontus Frithiof, tillsammans med White Guide och Gastronomiska Akademin
husmans

Svenskarnas intresse för bakning ökar

94 procent av svenskarna bakar minst en gång per år och 67 procent varje månad. Det visar Dr. Oetkers senaste Bakrapport.
dr oetker

Han är Smaksäkrast i livsmedelsbranschen

Sebastian Johansson, sensorikansvarig på Dagab, tog hem vinsten när den nya sensoriktävlingen Smaksäkrast avgjordes för första gången.
sebastian-_smaksakrast

Folkhälsa och svenska råvaror i fokus på årets Nobelmeny

2024 års Nobelmeny står med fötterna djupt i den svenska myllan. Kocken Jessie Sommarström överraskar med en lyxig fullkornsgröt av kornbulgur.
Mynewsdesk Jessie Sommarström