Kampen mot matsvinn och matfattigdom uppmärksammas

PUBLICERAD: 28 november 2024
UPPDATERAD: 28 november
Föreningen Ätbart vinnare Änglamarkspriset 2024. Priset delades ut av Mattis Bergquist, till höger, hållbarhetschef på Coop och juryns ordförande. Foto: Gustav Elliot

Den ideella föreningen Ätbart tilldelas Änglamarkspriset 2024 på 250 000 kronor för sitt arbete med att minska matsvinnet och matfattigdomen.

Föreningen Ätbart bildades 2019 i Skövde och bedriver idag projekt och verksamheter i hela landet. Genom kunskapsspridning, opinionsbildning, nätverksbyggande och samordning av konkreta åtgärder vill föreningen skapa ett mer hållbart samhälle på både kort och lång sikt.

Juryns motivering lyder:
”Med årets vinnare av Änglamarkspriset ser vi en drivkraft hos unga entreprenörer som samlar och engagerar eldsjälar som tillsammans löser en av världens största hållbarhetsutmaningar. Genom att på ett systematiskt och strukturerat sätt organisera många olika engagerade runt sig, bidrar de dagligen till att minska matsvinnet, även lokalt. Grundarna av organisationen sprider engagemang och energi och letar ständigt efter nya lösningar till utmaningen med att minska matsvinnet. Årets vinnare av Änglamarkspriset är Föreningen Ätbart.”

– Det är oerhört glädjande att vårt arbete mot matsvinn och matfattigdom uppmärksammas. Genom Änglamarkspriset kan vi stärka detta arbete ytterligare och göra mer tillsammans med fler, säger Gabriel Birgersson, ordförande och tillförordnad verksamhetschef i Föreningen Ätbart.

Matsvinnet står i dag för cirka tio procent av de globala utsläppen av växthusgaser. Enbart i Sverige slänger hushållen mat för fjorton miljarder kronor per år, samtidigt som 450 000 ton mat går till spillo hos svenska primärproducenter.

Delas ut för 23:e året i rad
Övriga finalister till Änglamarkspriset 2024 var Helios Innovations från Halmstad, som renar processvatten i industrin från PFAS och Mickelgårds Lantbruk från Gotland, som bedriver ett ekologiskt lantbruk.

Änglamarkspriset har delats ut sedan 2002 och går till unga personer som genomför betydande insatser för miljön i Sverige och därmed bidrar till en hållbar framtid. Priset är instiftat av Coop, KF och Änglamarksfamiljerna Alfredson, Danielsson och Taube, samtliga representerade i juryn, som tillsammans med svenska folket utser vinnaren.

Änglamarksprisets jury 2024 består av Mattis Bergquist (ordförande), hållbarhetschef Coop, Charlotta Szczepanowski, generalsekreterare Vi-skogen, Simon Werbart Flato, grundare och verksamhetschef av Sustainergies, Maria Taube, Daniel Alfredson och Jesper Danielsson.

Läs vidare

Husmanskosten får sin egen dag

Den 26 februari har utsetts till Husmanskostens dag. Initiativtagare är Pontus Frithiof, tillsammans med White Guide och Gastronomiska Akademin
husmans

Svenskarnas intresse för bakning ökar

94 procent av svenskarna bakar minst en gång per år och 67 procent varje månad. Det visar Dr. Oetkers senaste Bakrapport.
dr oetker

Han är Smaksäkrast i livsmedelsbranschen

Sebastian Johansson, sensorikansvarig på Dagab, tog hem vinsten när den nya sensoriktävlingen Smaksäkrast avgjordes för första gången.
sebastian-_smaksakrast

Folkhälsa och svenska råvaror i fokus på årets Nobelmeny

2024 års Nobelmeny står med fötterna djupt i den svenska myllan. Kocken Jessie Sommarström överraskar med en lyxig fullkornsgröt av kornbulgur.
Mynewsdesk Jessie Sommarström

Senaste nytt

Husmanskosten får sin egen dag

Den 26 februari har utsetts till Husmanskostens dag. Initiativtagare är Pontus Frithiof, tillsammans med White Guide och Gastronomiska Akademin
husmans

Svenskarnas intresse för bakning ökar

94 procent av svenskarna bakar minst en gång per år och 67 procent varje månad. Det visar Dr. Oetkers senaste Bakrapport.
dr oetker

Han är Smaksäkrast i livsmedelsbranschen

Sebastian Johansson, sensorikansvarig på Dagab, tog hem vinsten när den nya sensoriktävlingen Smaksäkrast avgjordes för första gången.
sebastian-_smaksakrast

Folkhälsa och svenska råvaror i fokus på årets Nobelmeny

2024 års Nobelmeny står med fötterna djupt i den svenska myllan. Kocken Jessie Sommarström överraskar med en lyxig fullkornsgröt av kornbulgur.
Mynewsdesk Jessie Sommarström