Historiskt dyrt julbord – 38 procent prisökning på fem år

PUBLICERAD: 28 november 2024
UPPDATERAD: 28 november
– Jämfört med för ett par år sedan måste man prioritera mycket hårdare vid årets julfirande, säger Carl Bergkvist, chefekonom på Stockholms Handelskammare. Foto: Pressbild

De senaste fem åren har kostnaden för ett julbord för en familj med fyra personer stigit med 263 kronor, en ökning på 38 procent. Detta trots att den allmänna prisnivån (KPI) i samhället enbart har ökat med 23 procent. Det visar en ny analys från Stockholms Handelskammare.

Enligt Stockholms Handelskammares analys har priset på sill och kaffe ökat mest, med en uppgång på hela 26,2 procent respektive 13,8 procent jämfört med förra året. Carl Bergkvist, chefekonom på Stockholms Handelskammare pekar på att svenska hushåll har haft det tungt de senaste åren.

– De svenska hushållen har fått möta en inflationschock, där priset skjutit i väg på många varor. När vi tittar på hur prisökningarna på julbord sett ut senaste åren, blir det särskilt tydligt vad för effekt det här får på en barnfamilj. Man får inte lika mycket för pengarna, och jämfört med för ett par år sedan måste man prioritera mycket hårdare vid årets julfirande, säger Carl Bergkvist.

Samtidigt pekar han på ljusningar framåt

– Räntorna kommer ner samtidigt, som prisökningarna har avtagit. Nu ser vi att hushållen får mer pengar kvar i slutet av månaden – och det borgar för julfiranden med mer utrymme framåt.

Julmaten mer än dubbelt så dyr som för 30 år sedan
Stockholms Handelskammare har beräknat prisutvecklingen genom att sätta samman en klassisk julbordskasse för en familj om fyra personer. Den innehåller sill, lax, kött, potatis, ägg, godis och annat som hör julen till. Varorna som innefattas i julbordet utgår från svenskarnas populäraste rätter på julbordet, vilka publicerades i Livsmedelsföretagens stora julmatsundersökning 2023.

I år kostar denna kasse 956 kronor, med alkohol för två personer inräknat, som glögg, öl och snaps. Räknar man bort alkoholen sjunker priset på matkassen till 743 kronor.

I fjol kostade motsvarande kasse (med alkohol) 923 kronor och 2021, innan Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina, kostade den 720 kronor. 2019, före pandemin, kostade kassen 693 kronor och för 30 år sedan 443 kronor.

Priset på julmaten har alltså mer än dubblerats sedan julen 1994, medan den generella prisökningen för samma period ligger på 66 procent.

Läs vidare

Husmanskosten får sin egen dag

Den 26 februari har utsetts till Husmanskostens dag. Initiativtagare är Pontus Frithiof, tillsammans med White Guide och Gastronomiska Akademin
husmans

Svenskarnas intresse för bakning ökar

94 procent av svenskarna bakar minst en gång per år och 67 procent varje månad. Det visar Dr. Oetkers senaste Bakrapport.
dr oetker

Han är Smaksäkrast i livsmedelsbranschen

Sebastian Johansson, sensorikansvarig på Dagab, tog hem vinsten när den nya sensoriktävlingen Smaksäkrast avgjordes för första gången.
sebastian-_smaksakrast

Folkhälsa och svenska råvaror i fokus på årets Nobelmeny

2024 års Nobelmeny står med fötterna djupt i den svenska myllan. Kocken Jessie Sommarström överraskar med en lyxig fullkornsgröt av kornbulgur.
Mynewsdesk Jessie Sommarström

Senaste nytt

Husmanskosten får sin egen dag

Den 26 februari har utsetts till Husmanskostens dag. Initiativtagare är Pontus Frithiof, tillsammans med White Guide och Gastronomiska Akademin
husmans

Svenskarnas intresse för bakning ökar

94 procent av svenskarna bakar minst en gång per år och 67 procent varje månad. Det visar Dr. Oetkers senaste Bakrapport.
dr oetker

Han är Smaksäkrast i livsmedelsbranschen

Sebastian Johansson, sensorikansvarig på Dagab, tog hem vinsten när den nya sensoriktävlingen Smaksäkrast avgjordes för första gången.
sebastian-_smaksakrast

Folkhälsa och svenska råvaror i fokus på årets Nobelmeny

2024 års Nobelmeny står med fötterna djupt i den svenska myllan. Kocken Jessie Sommarström överraskar med en lyxig fullkornsgröt av kornbulgur.
Mynewsdesk Jessie Sommarström