Greenfood tar tempen på foodtechbranschen

PUBLICERAD: 27 november 2024
UPPDATERAD: 27 november
Greenfood Insights #3 tar pulsen på industrin, belyser framgångar, innovationer och de utmaningar som visar vägen framåt.

Robotar som skördar, matsvinn som råvara och insekter i maten – foodtechbranschen revolutionerar både våra matsystem och det vi lägger på tallriken. Samtidigt minskar investeringarna i sektorn. Greenfood Insights #3 djupdyker i foodtechbranschens utmaningar och potential.

Greenfood Insights #3 tar pulsen på industrin, belyser framgångar, innovationer och de utmaningar som visar vägen framåt. Bakom rapporten står svenska Greenfood, som är en ledande aktör inom hälsosam mat.

Analyser visar att investeringarna i foodtech har minskat med uppemot 80 procent de senaste åren. Trots det, ser investerare och experter fortsatt positivt på framtiden, särskilt som det globala livsmedelssystemet står inför stora förändringar och en nödvändig omställning. Foodtechbranschens utforskande av allt från matsvinn och biotech till robotodlare och spökkök ses om en viktig pusselbit för framtidens mat.

I rapporten betonar globala experter, inklusive Christopher Slim, vd och medgrundare av Nicoya, och Analisa Winther, som står bakom podcasten Future Food, den centrala roll som foodtech spelar för att skapa en hållbar framtid med matsäkerhet, folkhälsa och innovation som ledord.

Här är ett axplock av insikter i Greenfood Insights #3:
Bye, bye matsvinn!
En tredjedel av all mat som produceras globalt går till spillo. Marknaden för upcycled-produkter, där ingredienser som annars skulle kastas tas tillvara, växer snabbt och beräknas vara värd 53 miljarder dollar år 2027.

Växt- och insektsprotein på frammarsch
Omkring 20 procent av alla måltider globalt förväntas år 2030 bestå av alternativa proteinkällor, som växt- och insektsprotein.

100 000 spökkök
Analytiker spår att över 100 000 så kallades spökkök, det vill säga restaurangkök som inte tar emot besökare utan endast levererar maten, kommer att finnas runt om i världen år 2030. Automatiserade och med leveransappar som infrastruktur skapar de nya möjligheter som helt förändrar hur vi konsumerar mat.

Hela rapporten kan laddas ner här

Läs vidare

Husmanskosten får sin egen dag

Den 26 februari har utsetts till Husmanskostens dag. Initiativtagare är Pontus Frithiof, tillsammans med White Guide och Gastronomiska Akademin
husmans

Svenskarnas intresse för bakning ökar

94 procent av svenskarna bakar minst en gång per år och 67 procent varje månad. Det visar Dr. Oetkers senaste Bakrapport.
dr oetker

Han är Smaksäkrast i livsmedelsbranschen

Sebastian Johansson, sensorikansvarig på Dagab, tog hem vinsten när den nya sensoriktävlingen Smaksäkrast avgjordes för första gången.
sebastian-_smaksakrast

Folkhälsa och svenska råvaror i fokus på årets Nobelmeny

2024 års Nobelmeny står med fötterna djupt i den svenska myllan. Kocken Jessie Sommarström överraskar med en lyxig fullkornsgröt av kornbulgur.
Mynewsdesk Jessie Sommarström

Senaste nytt

Husmanskosten får sin egen dag

Den 26 februari har utsetts till Husmanskostens dag. Initiativtagare är Pontus Frithiof, tillsammans med White Guide och Gastronomiska Akademin
husmans

Svenskarnas intresse för bakning ökar

94 procent av svenskarna bakar minst en gång per år och 67 procent varje månad. Det visar Dr. Oetkers senaste Bakrapport.
dr oetker

Han är Smaksäkrast i livsmedelsbranschen

Sebastian Johansson, sensorikansvarig på Dagab, tog hem vinsten när den nya sensoriktävlingen Smaksäkrast avgjordes för första gången.
sebastian-_smaksakrast

Folkhälsa och svenska råvaror i fokus på årets Nobelmeny

2024 års Nobelmeny står med fötterna djupt i den svenska myllan. Kocken Jessie Sommarström överraskar med en lyxig fullkornsgröt av kornbulgur.
Mynewsdesk Jessie Sommarström