Arla, Lantmännen och Chalmers bildar tillsammans ett konsortium för att utveckla framtidens hållbara livsmedel med hjälp av nya metoder inom bioteknik.
Arla och Lantmännen ska i samarbete med Chalmers utveckla nya metoder inom livsmedelsbioteknik för att möta de globala utmaningar som livsmedelssystemet står inför – en växande befolkning, krav på minskad klimatpåverkan och omställningen till hälsosammare kostvanor.
– Vi har stora ambitioner inom såväl miljö som hälsa, och samarbeten med akademi och forskning är en mycket viktig del i detta arbete. Vårt projekt tillsammans med Chalmers och Arla Foods är ett tydligt och glädjande exempel på när olika discipliner och aktörer arbetar tillsammans för ökad insikt och utveckling, säger Annelie Moldin, R&D Manager Food & Energy på Lantmännen.
Arlas hälso- och nutritionsexpert Elin Boll håller helt med:
– Morgondagens mat måste vara god, näringsrik och miljömässigt hållbar. Att bidra till långsiktigt kunskapsbyggande och innovationer i livsmedelssystemet är en viktig pusselbit i vårt arbete för att skapa hållbara och hälsosamma livsmedel för framtida generationer.
Nästa generation av hybridlivsmedel
Satsningen koordineras av Mehdi Abdollahi, docent vid institutionen för life sciences på Chalmers tekniska högskola.
– Målet med initiativet är att utveckla innovativa bioteknologiska vägar mot nästa generation av hälsosamma och hållbara hybridlivsmedel. Förutom ett nära samarbete med Lantmännen och Arla kommer vi också att samarbeta med forskare över hela institutionen för att dra nytta av deras expertis inom biomassa och avancerad fermentering, livsmedelsteknik och nutrition, säger Mehdi Abdollahi.
Fokus ligger på att överbrygga traditionella livsmedelsproduktionstekniker, såsom fermentering, där mikroorganismer som jäst och mjölksyrabakterier används tillsammans med innovationer inom bioteknik för att generera ny kunskap och hitta nya lösningar.
Fyraårigt konsortium
– Den aktuella satsningen, där vi bildar ett fyraårigt konsortium med industrin kopplat till en ny fakultetstjänst, är ett nytt spännande sätt att bygga ett långsiktigt djupt vetenskapligt samarbete med nyckelaktörer för att underlätta och accelerera både forskning och innovation inom ett tillämpat område. Det skapar win-win, säger Rikard Landberg, avdelningschef för livsmedelsvetenskap på Chalmers, som tog initiativet till upplägget av samarbetet.
En doktorand och två postdoktorer kommer att rekryteras inom satsningen. Forskarna kommer att vara baserade på Chalmers, men båda industriparterna är involverade i utformningen av projekten tillsammans med teamet på Chalmers inom områden där de ser framtida potential.